KR-Audio VA885 geïntegreerde versterker

 

KR-Audio uit Tsjechië ken je misschien vooral van de grote single ended versterkers en de extreem grote Kronzilla eindbuizen die de top van de KR versterkerlijn sieren. De hier eerder besproken KR-Audio VA300 is uitgerust met de bekende 300B triode. Dit keer is er een versterker achter mijn voordeur gezet die je gerust een krachtpatser mag noemen, de VA885, uitgerust met maar liefst een achttal KT88 eindbuizen.

De KR-Audio VA885 aan de buitenkant

KR-Audio labelDe prijs voor de meest sexy versterker zal KR-Audio nooit krijgen. De VA885 ziet er keurig verzorgd uit maar ik associeer ‘m meer met een S.U.V. zoals een stoere maar wat hoekige Landrover, dan met een sierlijke sportwagen. Zeker als de grill ook nog over de buizen wordt geschroefd, komt  de naam Alcatraz zelfs in me op. Doet me overigens weinig, ik vind het in zijn ruwe bolster stijl best mooi, het heeft van afstand zelfs iets futuristisch. De afwerking mag er ook zijn. Alleen is ‘ie weer zo oncomfortabel lomp zwaar. De breedte ligt ongeveer op de bekende standaard 44 cm, de diepte is dusdanig dat je rek het wel aan moet kunnen. Evenals het gewicht natuurlijk.

 

KT88 Armada

Gold Lion KT88De KT88 Armada springt het eerst in het oog. Acht stuks Genalex Gold Lion eindbuizen staan op het podium. Een mooie heruitgave uit Rusland van deze fameuze van oorsprong Engelse Kinkless Tetrode. De oorspronkelijk Gold Lion buizen zijn inmiddels zo zeldzaam als een rode gans en als je ze vind betaal je je blauw. Daarom is een dergelijk mooie remake alleen maar aan te prijzen. In hoeverre het een echte kopie van het origineel is kan ik niet nagaan, wel dat we hier met een hele fijne vertegenwoordiger te doen hebben van het KT88 type.

Onder de kap achter de buizen zijn de uitgangstransformatoren verstopt, daarachter een aparte behuizing voor de voedingtrafo en bijhorende gelijkrichting en afvlakking.

Van binnen

VAA885_binnenkant_totaalHet stokpaartje van de ontwikkelaar bij KR-Audio, Marek Gencev, is de met solid state componenten opgebouwde voorversterker/ fasedraaier/ driverschakeling. Een beetje een reverse hybride schakeling. Solid state eindbakken met buizen in de stuurtrap zien we wel vaker, het omgekeerde, zoals in de meeste KR-Audio versterkers veel minder.

Hiervoor had ik de VA340 en VA300 al eens in huis, die lieten me overtuigend zien en horen dat er geen enkele achterdocht op zijn plaats is voor de solid state stuurtrap zoals KR die gebruikt. Het is Marek duidelijk gelukt een goed klinkende voortrap te maken die niet op veel tegenkoppelen is gebaseerd. De voorversterking en fasedraaiing wordt met de bekende BC548 driepootjes gedaan, aan de uitgang gebufferd met P6NK90Z Mosfets .

Dubbel uitgevoerd

VAA885_mosfetdriversIn een push pull versterker heb je twee in tegenfase staande eindbuissecties aan te sturen. In de VA885 is mooi is de sturing voor de eindbuizen dan ook dubbel uitgevoerd vergeleken met zijn single ended broers. De stuurroosters van de KT88 buizen worden stevig aangestuurd door de power Mosfets die op een klein koelprofieltje zijn geschroefd. Waarschijnlijk wordt hier een lage uitgangsimpedantie nagestreefd om de Millercapaciteit van de parallelle KT88 stuurroosters de baas te blijven. De versterkertrappen worden aan elkaar gekoppeld via nette Polypropyleen condensatoren van Wima. Deze bekende rode rechthoekige blokjes zien we in heel veel versterkers, van betaalbaar tot high end. Voor de volumeregelaar wordt de bekende blauwe Alps gebruikt, die via een motortje op afstand regelbaar is gemaakt.

De voorversterkerschakeling wordt gevoed vanuit een viertal 470 uF/400 volt Kendell elco’s.

De ruststroom door de KT88 eindbuizen wordt zover ik het kan opmaken via een autobiascircuit gedaan. KR-Audio is erg zuinig met info op hun ronduit belabberde site. De anode staat op 547 volt en de ruststroom per buis is 50 mA, wat een dissipatie geeft van 27.3 watt per buis, Een nog nette veilige instelling.

Ingangskeus

Direct aKR-Audio KT88 ingangkeuschter de cinchingangen vinden we de ingangskeuze via Reed relais, die vanaf het front bediend worden en natuurlijk via de afstandbediening. Heel mooi, dit houdt de signaalweg kort denk je dan. Maar ja, dan moeten we nog wel naar de Alps volumeregelaar toe die op het front is gemonteerd. En dat gaat zoals altijd bij KR-Audio versterkers, met een budget kwaliteit afgeschermde dropveterkabel. Door het fysieke formaat van de versterker toch snel de lengte van een redelijke interlink.

VAA885_cinch_terminalsAls ik dan weet dat de importeur van deze versterker prachtige kwaliteit Harmonic Technology interlinks in het leverprogramma heeft, mogen we wel stellen dat er na de ingang van de VA885 een beetje een bottleneck ontstaat. Of is het: wat het oog niet ziet merkt het oor toch niet…. Wel gemakkelijk te modden overigens. Maar bij een versterker van deze prijs moet het anders kunnen lijkt me, zeker als je zie hoe zorgvuldig er met alle andere details wordt omgegaan.

De bouwkwaliteit van de KR-Audio versterker is er in de loop der jaren stukken op vooruit gegaan. De afwerking is ook aan de binnenkant voortreffelijk voor een stuk voor stuk met de hand gemonteerde en bedrade versterker. Want een massaproduct zal een product als dit nooit worden.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.