RecensieVersterker

KR-Audio VA300 versterker


Relatief vermogen?

KR-Audio VA300 schuinonderDe power dat het geluid in zich heeft doet nooit vermoeden dat we hier met een gelimiteerd uitgangsvermogen te doen hebben. De fysieke uitstraling van de VA300 is dan misschien die van een kiloWatt versterker, de werkelijkheid is toch dat we het hier doen met een watt of 10, 12 per kanaal. Dat dit luttele uitgangsvermogen meer kracht, ‘flow, natuurlijkheid en vanzelfsprekendheid kan geven dan veel ‘echte’ grote jongens, zal waarschijnlijk menig wenkbrauw doen fronsten, en vervolgens een brede lacht toveren bij de man die de moeite neemt om naar dit ‘mierenvermogen’ te gaan luisteren. Maar ja, is een mier niet dat beestje dat vele malen zijn eigen gewicht kan torsen?

In de prijsklasse van de VA300 geven alle concurrenten bakken meer uitgangsvermogen, allemaal zullen ze veel betere vervormingcijfers laten zien, om de povere dempingfactor liggen ze waarschijnlijk dubbel van het lachen, sterker nog, ze zullen op nagenoeg alle meetdisciplines de meerdere zijn. Maar geven ze ook allemaal aan muzikaal avontuur wat een versterker zoals deze KR-Audio dat kan? Goed gemaakte Single ended buisversterkers waren altijd al speciaal, zijn nog steeds speciaal en zullen het waarschijnlijk ook altijd blijven, nieuwe solid state technieken of niet.

Weer die eerste watt

Maak daar nou niet uit op dat ik mooie solid state versterkers inferieur zou vinden, integendeel, wat heb ik daar ook al hele mooie exemplaren van thuis gehad en hoop ze ook nog weer te krijgen. Het is gewoon het feit dat de aloude direct verhitte triode in een single ended versterker zo speciaal is. Ook deze VA300 vormt hierop geen uitzondering en laat de luisteraar ervaren dat de muziek in de eerste watt zit, niet in de eventueel honderden watts daar boven. En dat is niet geheel toevallig hét domein van de SE DHT (Direct Heated Triode, zoals de originele titel is) versterker. Een verduld fijne vesterker is het, deze KR-Audio, niks meer en niks minder.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “KR-Audio VA300 versterker

  • Hallo Dick,
    Zeg je dat deze versterker met betere trafo’s nog een stuk beter zullen klinken?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.