RecensieVersterker

KR-Audio VA300 versterker


Stevige instelling

KR-Audio VA300 kathodeweerstandenWaar de veel duurdere VA340 een via een microprocessor gestuurde bias of ruststroomautomaat gebruikt wordt in de VA300 een klassieke kathodebias, via parallel geschakelde dikke 1,5 kOhm/ 50 watt weerstanden, voor een resulterende 750 Ohm, die vervolgens door condensatoren worden ontkoppeld.

De uitgang van de mosfetvoortrap wordt via een koppelcondensator met de 300B verbonden. De gloeispanning voor de gloeidraad/kathode van de 300B is per kant uitgevoerd met een dikke brugcel, een tweetal 4700 uF elco’s en 78T05 spanningstabilisator. Meten we de spanningen in de versterker even na, meten is immers weten, dan staat de uitgang van de solid state mosfet driver op 170 volt. De eindbuis staat met de anode op een spanning van 473 volt, op zich al redelijk hoog voor een standaard 300B waarmee deze versterker moet zijn uitgerust. Op de kathode meet ik 78,5 volt, wat voor een ruststroom door de eindbuis zorgt van maar liefst 105 mA, veel te hoog voor een klassieke 300B. De totale anodedissipatie komt daarmee op bijna 42 watt. Dan gaat er toch een lichtje branden. Deksel van het eindbuizencompartiment geschroefd en ja hoor, hier zitten een tweetal potige 300BXLS types verstopt en niet de ‘gewone’ 300B die in de KR info wordt genoemd. De ‘XLS’ is een 300B op steroïden, die maximaal 70 watt vermogen in de anode aan kan en meer uitgangsvermogen kan leveren. Dat verklaard genoeg. In de meetresultaten verderop zie je ook dat het uitgangsvermogen te stevig is voor een reguliere 300B single ended versterker. Hiermee wordt meteen wat meer headroom gecreëerd.

Luisteren

De KR-Audio VA300 heeft een eigen karakter. Het geluid valt relaxt en gemakkelijk in het oor door de ‘volle toon’ die de versterker laat horen. Het is allesbehalve het donkerbruine geluid, wat mensen zich zo vaak herinneren van de oude buisradio’s, uit de jaren vijftig en zestig. folderNee, de KR heeft een lekkere volle sound waar alles uitstekend in balans is van laag tot hoog.

Maar de toon is wat verzacht met een lichte honingkleur. Er is geen enkele vorm van hardheid, of zelfs het lichtste braampje in de hogere frequenties. Ik kan me er uitstekend in vinden moet ik zeggen. Daarnaast ontbreekt het aan het geluid niks aan kracht. Of ik nu een stevig album als ‘Cosmic Egg’ van Wolfmother speel, of de swing van Michael Bublé’s: ‘It’s Time’, die vreselijk wel vaart bij de volbloedsound van de VA300, het maakt niet uit. Van klein tot kamerbreed, de VA doet altijd zijn uiterste best.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “KR-Audio VA300 versterker

  • Hallo Dick,
    Zeg je dat deze versterker met betere trafo’s nog een stuk beter zullen klinken?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.