KR-Audio VA300 versterker


De VA300

Met 38,5 x 25,5 x 55 cm (b x h x d) en pakweg 38 kg is het een loei van een eindversterker. Allemachtig wat voelt dat ding looiig aan. Het binnenchassis is uit RVS gemaakt waarop aan de zijkanten aluminium platen met een soort kloelprofiel oppervlak zijn geschroefd. Het front is gemaakt uit een 8 mm dikke aluminiumplaat. De bovenkant heeft de typische skyline van een buizenbak met aparte behuizingen voor de voedingtrafo, uitgangstrafo’s, in aparte vijfhoekige vorm, en eindbuizen. Over de eindbuizen is een hele stevige uit gestapelde aluminiumplaten samengestelde open kooiconstructie gezet. Om de buizen te wisselen moet je het zware deksel er af schroeven.

Bomproof

De versterker staat op een drietal metalen voeten met een diodesymbool vormgeving. Zo bomproof uitgevoerd maak ik het niet vaak mee. Zouden ze bang zijn dat de versterker van het audiorek waait of zo? Op de achterkant zie je WBT speakerterminals en de cinchingangen. Bij de IEC lichtnetaansluiting is de hoofdschakelaar te vinden. De stand-by drukschakelaar zit op het front. Bij het inschakelen kleurt een led rood op. Na de opwarmtijd klikt een relais om en wordt de led groen. Simpeler kan haast niet.

Binnenkant

Als de bodemplaat er afgeschroefd is valt het oog het eerst op de centraal geplaatste mosfet versterkerprint. Verder is er een aantal hulpprintjes te zien waarop de ondersteunende elektronica is aangebracht. De bedrading naar de eindtrap, met hele mooie Yamamoto buishouders voor de eindbuizen, is ‘hard wired’ uitgevoerd. De bedrading zelf heeft een duurzame siliconen isolatie. De signaalkabel vanaf de cinchingang naar de versterkerprint is nog steeds in een mediocre standaard kwaliteit uitgevoerd. Dat kan echt beter en mag ook in een versterker in deze prijsklasse. We kicken immers ook op fatsoenlijke interlinks tussen de apparaten? Dan zie ik graag dezelfde kwaliteit in de apparatuur gesoldeerd. Ik moet zeggen dat de binnenkant een uiterst verzorgde indruk maakt. De afwerking van binnen en van buiten is om door een ringetje te halen. Puur vakwerk, tot in de details.

De schakeling

KR-Audio VA300 Mosfet pcb close upAlle KR-Audio eindversterkers zijn hybride ontwerpen van het niet alledaagse soort. Gewoonlijk zijn hybride versterkers met een buisje in de voortrap uitgerust en worden voor de eindversterker transistoren of mosfets ingezet. Of een Klasse-D eindtrap zoals in de Tentlabs Hybrid Amplifier. KR keert de boel om en gebruikt solid state in de voorversterking en powertriodes in de eindversterker. Dat dit ook een weg naar Rome is heb ik al vaak mogen beluisteren en zelfs al een keer in huis mogen ervaren. De mosfet versterkerprint is zo te zien identiek aan die uit de VA340 geïntegreerde versterker die ik eerder al eens in huis heb gehad. De plek voor de extra voorversterkertrap onderdelen is hier gewoon leeg gelaten. De versterkertrap is met een drietal mosfet/transistoren opgebouwd.

Ik heb onderstaande antwoorden van chef ontwerper Marek Gencev gekregen op mijn vragen over de specifieke hybrideschakeling die KR-Audio hanteert

Dear Dick,

The VA340 is a hybrid stereo integrated amplifier using vacuum tubes in a output stage and MOSFET transistors in a driver stage with JFET preamplifier tage. All stages work in pure class A. Why do I use solid-state for preamplifying ? It’s only way how to reduce the SNR and leave tube features. Any amplifying element producing noise. To get the best SNR you must place in first stage the most silent device. And because I haven’t found so good vacuum tube I’ve mixed the best from solid-state and vacuum tubes. Except the noise the hybrid solution has better frequence response and lower THD. In the output stage there is 300BXLS power triode with 70W anode dissipation. The tube works in class A single-ended connection with output transformer.

Best Regards, Marek Gencev

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “KR-Audio VA300 versterker

  • 29 maart 2016 om 19:12
    Permalink

    Hallo Dick,
    Zeg je dat deze versterker met betere trafo’s nog een stuk beter zullen klinken?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.