RecensieVersterker

KR-Audio VA300 versterker


Op eigen kracht verder

Kron en Vaic krijgen echter onenigheid en de wegen scheiden. Alesa Vaic heeft nog een aantal jaren onder de AVVT vlag geproduceerd, maar de man had een pijnlijk slechte controle op de productiekwaliteit. Zijn buizen vielen met bosjes uit. Na een tijdje te zijn onder gedoken voor garantieclaimers heeft de man nog geprobeerd een comeback te maken. Maar dat mislukte ook schromelijk.

Ricardo Kron gaat samen met zijn vrouw Eunice verder onder de KR-Audio naam. De betrouwbaarheid en duurzaamheid wordt eerst opgekrikt, Dat lukt met wat pieken en dalen steeds beter. De afwerking graad gaat ook met sprongen vooruit. Een buis bouwen is geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor is vakmanschap en een deugdelijke kwaliteitscontrole bittere noodzaak. 

Vacuüm

Een sterk aandachtspunt van Ricardo was het vacuüm binnen de glaskolf, dat ook véél beter moest zijn dan bij de reguliere buis. Een beter vacuüm kan de levensduur van de buis enorm verlengen. Een dieper vacuüm trekken kost echter een speciale pomp en veel tijd.

Een andere opmerkelijke vinding

Het bijzondere aan een KR-Audio buis is dat er een bijzonder materiaal in verwerkt is: ‘kanthal.’ Dit kanthal is een gewichtig metaal dat ook zeer goede emissie eigenschappen niet in de weg staat bij hogere temperaturen. KR-Audio 300BXLS ST 2De bouw in vergelijking met de oudere XLS-buis is iets veranderd.

De vorm van de Kanthal anode is rondom gesloten uitgevoerd en uit twee delen samengesteld. De zes koelvinnen van zijn voorganger zijn tot twee stuks teruggebracht, maar door de eigenschappen van het kanthal lijkt de warmteafvoer er niet onder te lijden. 

De buis wordt niet extreem heet ondanks het toch niet geringe gestookte vermogen. Ricardo Kron kwam blijkbaar tot de ontdekking dat kanthal het ook geweldig doet in zijn glaskolven. Het materiaal toont dikker dan de gebruikelijke anodeconstructies en gebruiken ook geen ribbels om deze stijver te maken.

De KR buizen hebben van huis uit al een extreem vacuüm om een lange probleemloze levensduur te garanderen. Volgen Kron gaan de kanthal buizen nog veel langer mee. In onze tête-à-tête destijds werd er door Ricardo zelfs minimaal 40.000 uur geclaimd. Dat moet je maar durven.

Sh*t happens?

Verdomde jammer dat er in de jaren daarna toch veel KR-Audio buizen uitvielen met gebroken gloeidraden. Is de anodeconstructie geperfectioneerd, het vacuum super voor elkaar, krijgen we dit weer… Waar het aan lag? Het lijkt om een bepaalde productieperiode te gaan. Misschien net een matige kwaliteit rol met draad dat voor de gloeidraad/ kathode gebruikt werd. Ik kan me de ‘pingggg…’ nog levendig herinneren. Het geluid van het bewuste kanaal neemt plots af. Een blik boven in de buis leert dat er nog maar één kant van de gloei daadwerkelijk gloeit. Dit is voor een kleine fabriek als KR natuurlijk vreselijk. Het leert weer eens dat je altijd vlijmscherp moet blijven op ingekochte materialen en onderdelen.

Mijn eerste KR buizen doen het nog steeds perfect, zonder het minste verlies aan emissie, ondanks dat ik er in de beginjaren al extreem veel uren op de teller heb gezet. Het glas blijft ook kraakhelder, alleen het logo aan de buitenkant vervaagt langzaam wat. Ook heb ik meerdere 300B globes die ik al jaren probleemloos op mijn versterkers kan prikken. Zelf weet ik van uitvalproblemen met drie paartjes, zowel met ST glas, recht gevormd en globe, eentje bij mezelf, het ging dus niet om één type, de andere twee bij vrienden. Ik heb wel het gevoel dat de problemen met de gloeidraadbreuk later afdoende zijn opgelost, ik hoor in ieder geval al jaren geen negatieve geluiden ‘uit het veld’ meer. Toch vervelend: iets negatiefs als dit dreunt echt jarenlang na en wordt steeds weer opgerakeld. Doe je iets goeds, dan hoor je vaak niemand.

Toekomst

Los van alle gedoe bracht het KR-Audio tot wat het anno nu is: een gedegen fabrikant van kwaliteitsbuizen en versterkers. Ricardo Kron is dan zelf al een tijdje niet meer onder ons, zijn met bloed, zweet en tranen opgebouwde kennis en ervaringen heeft hij gelukkig op tijd overgebracht op zijn opvolgers, waaronder de ontwikkelaar van de KR-Audio versterkers, Marek Gencev, zodat de fabriek ook na zijn verscheiden op volle kracht verder kon gaan.

Zo worden de buizen bij KR-Audio gemaakt…

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “KR-Audio VA300 versterker

  • Hallo Dick,
    Zeg je dat deze versterker met betere trafo’s nog een stuk beter zullen klinken?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.