KR-Audio VA300 versterker
KR-Audio draait al weer flink wat jaren mee, met de geheel in eigen huis ontwikkeling en fabricage van versterkers eindbuizen, van de 300B tot de reusachtige T1610. Voor de versterkers geldt hetzelfde. Deze zijn bovendien erg herkenbaar en weten steeds een continu hoog kwaliteitspeil te handhaven, sterker nog: de bouwkwaliteit is alleen maar beter geworden.
De KR Kronzilla versterkers zijn internationaal al meerdere keren tot de beste verkrijgbaar benoemd. De bijna absurd grote T1610 triode torent hoog boven de verder ook uit de kluiten gewassen versterker uit. Het toont in ieder geval indrukwekkend. ‘Size matters’ zeggen ze toch?
Hier gaan we echter aan de slag met de kleinste versterker uit de KR-Audio stal, de VA300, dat inmiddels uit vijftien verschillende types bestaat. Het begrip ‘klein’ of zelfs ‘compact’ moet je bij KR-Audio met een flinke korrel zout nemen. De VA300 is de benjamin van deze fabrikant maar lijkt veel eigenschappen te hebben geërfd van zijn grote broers, ook de fysieke.
Ricardo Kron
KR-Audio is het geesteskind van wijlen Ricardo Kron. Dat was een man met een missie. Een missie die over pieken en dalen zou gaan. Dr. Kron wilde de beste eindbuis ooit maken. Ik heb Ricardo Kron zelf nog een keer mogen ontmoeten. Een man die met ziel en zaligheid instond voor zijn producten, maar waarmee niet gemakkelijk te converseren was. Een beetje een grumpy old man. Maar ik kreeg destijds wel de gelegenheid een paar van zijn toen nieuwste buizen te proberen en daar was weinig mis mee. Eigenlijk dezelfde buizen die ook nu weer op de VA300 versterker staan: de 300BXLS, anders gezegd, een 300B extra large, extra strong.
De klassieke wereldberoemde Western Electric 300B is een juweeltje van een buis maar alles behalve een vette stroomleverancier. Stroom leveren is ook niet het echte sterke punt van een gemiddelde eindbuis, maar KR dacht er anders over, het moest beter kunnen. Het resultaat was er begin jaren 90 van de vorige eeuw, een 300B achtige triode maar fysiek anderhalf keer zo groot als het origineel. Door een nieuwe constructie van de kathode en anode kon er beduidend meer stroom uit de buis worden getrokken.
Van VAIC naar KR-Audio
De productie van de KR-Audio versterkers en buizen gebeurt in Tsjechië. Een land waar nog een degelijke kennis op het vlak van buizenproductie bestaat. De oude Tesla fabriek heeft lang door geproduceerd, tot in de jaren 90 van de vorige eeuw, en had een erg goede naam. Uit Tesla zijn meerdere fabriekjes ontstaan waardoor de kennis van de productie van buizen niet verloren is gegaan. Naast KR Audio ontstonden merken AVVT, VAIC, Emission Labs en E.A.T. waarvan er inmiddels ook weer wat van zijn verdwenen. Het voormalige Oostblok land vervult dus een belangrijke rol als het om de productie van kwaliteitsbuizen voor de audio gaat.
Geschiedenis in een notendop
Ricardo Kron neemt samen met compagnon Alesa Vaic vanaf begin jaren negentig van de vorige eeuw met hun net opgestarte buizenproductie meteen een prominente plaats in. Niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. De buizen van deze fabrikant, toen nog onder de naam ‘VAIC’ behoren meteen bij de beste. De belangrijke DIY bladen als Sound Practices werpen zich er op en een nieuwe legende lijkt geboren. De nieuwe powertriodes leveren ook een duidelijk hogere maximale stroom dan we normaal gewend zijn, wat vooral de laagweergave ten goede kan komen.
Eigenlijk zijn het doorontwikkelingen van oude triodes als de fameuze Western Electric WE300B. Hét voorbeeld en de gangmaker voor de hedendaagse productie van medium vermogen powertriodes. Maar dan uitgevoerd met dikker glas, een zwaarder gebouwd binnenwerk, met een kathode/gloeiconstructie die met meer draden is opgebouwd en een mooie keramieken voet. De eerste VAIC buizen worden ook gewoon ‘300B’ getiteld.
Hallo Dick,
Zeg je dat deze versterker met betere trafo’s nog een stuk beter zullen klinken?