RecensieStreaming

Korg DS-DAC-100

Een vreemde eend in de bijt.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik van de importeur te horen kreeg dat KORG met een USB DAC op de markt ging komen. In eerste instantie was ik sceptisch. Er is nogal wat concurrentie in de prijsklasse zo rond de 500 euro van echte hifi merken. Als ik enige tijd later op de website van stereophile lees dat ze daar onder de indruk waren van de demonstratie op de C.E.S. word ik nieuwsgierig. En al snel staat er hier de Korg DAC te spelen.

Korg DS-DAC-100

Voor hifi liefhebbers is Korg misschien een onbekende naam. Maar voor muzikanten een oude bekende. Korg werd opgericht in 1962 en maakt in het begin voornamelijk orgels. Het is 1973 als het merk zijn eerste stappen zet in de opkomende synthesizer markt. Korg MS-20 SynthesizerAls eerste is er de miniKORG. Het bleek een vreemd apparaat waarmee je een noot oneindig door kon laten oscilleren. Tot de dag van vandaag staat hij nog in de studio van Vangelis. Grote faam kwam o.a door de beroemde Korg MS-10 en MS-20 (foto). Door fanatiekelingen vergruist als nep Moog (De grote naam in synthesizer land in de jaren 60 en 70). Maar in werkelijkheid deed hij er niet voor onder; was een stuk goedkoper en klonk ook nog eens moddervet! Ook deze synthesizer is heden ten dage nog steeds geliefd, vooral in de dance en de elektronische muziek. Korg is nog steeds een innovatief merk en heeft nog altijd een belangrijke plaats in de synthesizer wereld.

Opvallende verschijning

Korg DS-DAC-100 front

De DS-DAC-100 is op z’n zachts gezegd een opvallende verschijning maar eigenlijk vind ik dat wel leuk. Er staat weer eens wat anders in of op je meubel. De kast staat op fraaie messing spikes en de schoteltjes worden meegeleverd. Op de voorkant valt de enorme volume knop meteen op. De DS-DAC-100 is namelijk ook te gebruiken als hoofdtelefoon versterker. De aansluiting daarvoor zit links van de knop. Aan de rechterkant een rijtje kleine en gelukkig niet al te felle leds die aangeven welke sample frequentie aangeleverd wordt.

Ook de achterkant is eenvoud alom. De DS-DAC-100 heeft gebalanceerde XLR en RCA uitgangen. Verder natuurlijk een USB aansluiting. De oplettende lezer heeft nog één knop en aansluiting gemist. Inderdaad de DS-DAC-100 heeft geen stroom aansluiting en dus ook geen aan en uit knop. Er is gekozen om de USB spanning te gebruiken als voedingsbron.

Korg DS-DAC-100 achterkantKorg beloofd nogal wat. Zo zou de DS-DAC-100 in combinatie met de speciale Audiogate software de hoogst mogelijke kwaliteit leveren. Realtime DSD conversie van alle audio bestanden naar 2.8224 MHz of 5.6448 MHz. Natuurlijk het afspelen van DSD bestanden. Software die door het aansluiten van de DAC automatisch geregistreerd wordt en dan dus gratis volledig gebruikt kan worden. De driver is speciaal gemaakt voor de Korg Audiogate software maar is wel te gebruiken met andere software. In de software en de driver liggen mijn grootste punten van kritiek. Maar daarover later meer.

Korg DS-DAC-100 PCB

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

6 thoughts on “Korg DS-DAC-100

  • Dag Evert,

    Met het oog op dsd weergave: heb je de Korg ook geprobeerd in combinatie met de sacd/dsd plugin voor foobar2000? Voor mij en velen met mij sinds jaar en dag de ultieme audioplayer. Indien de dac met een ‘kale’ windows driver wordt geleverd (wellicht herkend Windows de dac ook zonder driver), dan kan deze zonder twijfel via foobar op hoge resoluties afspelen.

    Beantwoorden
    • Beste Roland,
      Helaas herkend Windows de DAC niet uit zichzelf. Wel heeft de Nederlandse importeur mijn verhaal op de Frankfurter Musik Messe bij Korg neergelegd. Er zou serieus naar gekeken worden.
      Ik wacht in spanning af….

      Beantwoorden
  • Heb je deze link al gecheckt?
    http://www.korg.com/us/products/audio/audiogate3/page_6.php

    De nieuwe driver, alsmede een herziene versie van de software is zojuist gereleased.
    De dac zou ook zonder Audiogate (in combinatie met andere muziekplayers) moeten functioneren, tenzij Korg hardware matig – middels een chip – slechts gebruik in combinatie met Audiogate toestaat. Gezien de professionele audio(visuele) markt waarop Korg zich sinds jaar en dag richt, lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat de dac niet met de gangbare audio software gebruikt kan worden. Indien de compitabliteitsproblemen met de nieuwe driver niet worden verholpen, biedt de gratis open source asio4all driver wellicht soelaas.

    Beantwoorden
  • Ik duik er morgen meteen in!
    Ik laat het resultaat weten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.