Klipsch La Scala


Een gezellige discussie

Ja, het is een heel verschil tussen een 82 tot 84 dB/w/m rendement en 105 dB/w/m. Misschien leuk om de discussie er hier eens te halen die Musical Fidelity chef Anthony Michealson graag voert in zijn reclamecampagnes. MF heeft de laatste jaren de gewoonte om versterkers te bouwen met een steeds hoger vermogen, omdat de baas vindt dat dit noodzaak is voor een realistische weergave. Hoewel hij hier en daar flink overdrijft klopt zijn berekening wel. Stel: een luidspreker geeft op 1 meter afstand gemeten bij 2,83 volt aan de klemmen 89 dB geluidsdruk. Dat is bij 1 watt vermogen. Maar helaas, de huidige luidsprekergeneratie heeft vaak een impedantie die zich rond 4 Ohm beweegt en bijna alle fabrikanten zijn te optimistisch met hun rendement opgave. Die 4 Ohm vergt een dubbele stroom uit de versterker, en zo een dubbel vermogen. 2 watt dus. Scheelt weer 3 dB rendement. De luisterplek is gemiddeld op 3,5 meter van de luidsprekers, wat nog eens 11 dB kost. We houden dus een praktische gevoeligheid over van 89-3-11 = 75 dB. Let op, met twee speakers winnen we natuurlijk meteen weer 3 dB, maar daar praat Anthony niet over.

Luider graag!

We volgen dus even rechtlijnig de visie van Mr Michaelson. Hij wil pieken van 105 dB kunnen weergeven. Oei, als je weet dat iedere 3 dB extra geluidsdruk het dubbele vermogen uit de versterker verlangt weet je met een simpel optelsommetje dat daar een versterkervermogen van maar liefst 1024 watt voor nodig is! We laten even in het buiten beschouwing of de luidspreker zelf in staat is om deze geluidsdrukken zonder problemen aan te kunnen. Waar ik het echter met Anthony oneens ben,  is dat ik niet eens wíl luisteren naar 105 dB in mijn huiskamer. Een normaal luisterniveau in huis zal zich tussen 72 en 78 dB afspelen, met uitschieters naar pakweg 82, 86 dB. Meet maar eens met een dB meter. Met de dichtgetimmerde dynamiek op veel moderne opnames zul je dat laatste niets eens halen. Maar laten we Michaelson even blijven volgen. Als je zulke enorme vermogens nodig hebt om je muziek naar wens te laten blazen, is het dan niet beter om het luidsprekersysteem gevoeliger te maken? Terug naar de jaren 40 van de vorige eeuw. Wat heeft een Klipschorn aan sap nodig om die gehoorbeschadiging uitlokkende 105 dB te halen? Hetzelfde rekensommetje, alleen de schaal verschuift, levert een nogal ontnuchterend getal op: 8 hele watts… Inderdaad, om stil van te worden. Wat we dan dus nodig hebben is niet nóg meer vermogen, maar gevoeliger luidsprekersystemen. Back to the future zogezegd.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

8 thoughts on “Klipsch La Scala

 • 28 februari 2013 om 14:16
  Permalink

  Hallo Dick ,

  ik kijk zo nu en dan op jou website , mijn complimenten hiervoor .
  Heb zojuist jou ervaring met de klipsch la scala gelezen , ik ben zelf een Klipsch fan en ben in het bezit van de Belle Klipsch , een wat plattere versie , in afmeting dan . het laag van de belle is wat meer aanwezig ,
  De la scala loopt langzaam af vanaf 50hz , bij de belle zit er aan het eind een bult in de curve .
  Wat ik niet wist dat er in de nieuwe versie weerstanden in het filter zitten ( jakkes ) de reden is mij niet
  bekend , in het verleden werden de nivo verschillen met trafo’s gecompenseerd .
  Zou een leuk vergelijk zijn , trafo vs weerstand . Mijn eerste klipsch was de la scala , die heb ik ingeruild voor een paar klipschorns , naar mijn mening een van de beste speakers ooit gemaakt .
  helaas kon ik die na een verhuizing niet meer goed plaatsen , en ben toen overgestapt naar de Belle’s .
  misschien moet je eens luisteren naar de Cornwall of de heresey .

  Mvgr
  Albert

  Beantwoorden
  • 28 februari 2013 om 19:49
   Permalink

   Ha Albert,

   Marco is de bezitter van een fraai paar Klipschorn’s en onze gastauteur Jan Deckers heeft La Scala’s in de huiskamer. Inderdaad geluksvogels…:-)

   Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:25
  Permalink

  Hallo Albert,
  bedankt voor de info ! zelf heb ik een C220 + MC 275 (Mcintosh) en overweeg de La ScalaII.
  Kun je me zeggen hoe je dit biwiring precies doet met 1 versterker? De Speaker zowel op de COM, 4ohm en 8ohm tegelijk aansluiten? Misschien een domme vraag maar ‘k ben niet zeker
  mvg,
  Juan

  Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:48
  Permalink

  Hallo Albert? Stroom zien? Als je een zaal wilt bespelen misschien. In de huiskamer zeker niet. Ik heb destijds zelfs nog pogingen gedaan om het gemiddelde gebruikte uitgangsvermogen dat nodig was bij de La Scala te meten. Bijna niet te doen. Je praat dan over honderdsten van een watt.

  Maar stel dat je in een dolle bui de dakpannen van het huis wil blazen en 1 watt in de La Scala (per kanaal) pompt. En dat geeft in de huiskamer heeeel veel geluid. Een 3,6 Ohm belasting vraagt dan 2 volt uitgangspanning en 0.55 Ampère uit je versterker. Er is geen versterker die daar een probleem mee heeft. Mijn 300B single ended bakken deden het niet voor niks ronduit geweldig op de La Scala. Ik kon er inderdaad de ramen mee laten trillen als ik daar behoefte aan had.

  Beantwoorden
 • 26 november 2020 om 00:45
  Permalink

  Ik ben ook al wat langere tijd geïntrigeerd door dergelijke hoogrendement systemen,
  en vroeg me af wat de minimale ruimte Is, die deze luidsprekers nodig hebben om te kunnen plaatsen..omdat je aangeeft als mijn ruimte 1 meter breder en langer zou zijn?

  Beantwoorden
  • 26 november 2020 om 08:30
   Permalink

   Hallo Willard,
   Je moet ze kwijt kunnen in je huiskamer, dat is het enige. Ik had ze in mijn vorige huis wat moeite met het fysiek plaatsen. Het werd allemaal een beetje krap. Vandaar die wens voor een meter extra. Dat had echter niets met de weergave te doen.

   In mijn huidige woning is het gelukkig allemaal wat ruimer en kan ik nu dagelijks genieten van mijn grote hoornluidsprekers. En ik kan je zeggen: ik wil nooit meer terug naar kleine laagrendabele speakers.

   Beantwoorden
 • 01 juni 2022 om 11:05
  Permalink

  Hoi Dick,

  Het zijn inderdaad kolossen a la wasmachine de la Scala’s en voor veel mensen een lelijk ding.
  Ik heb het voorrecht gehad ze een aantal jaren in m’n woonkamer te hebben staan
  (naast mijn Infinity Q2) aangedreven door n HK citation 12, een ongelooflijk dynamische combinatie.
  Maar ze nemen te veel plaats in en wil ze verkopen. Is er misschien iemand die geïnteresseerd is?

  M.v.g.
  Jozias

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.