Klipsch La Scala


Luisteren

Vanaf het eerste moment lijkt het geluid er als vanzelf uit te komen. De hoge gevoeligheid scheelt de nodige streepjes op de volumeregelaar, maar het blijft goed beheersbaar. Nieuw uit de dozen overheerst de fysieke omvang van luidsprekers nog behoorlijk, en de lucht van hout en vers gelakt fineer dat in de kamer hangt. Maar het geluid staat er eigenlijk onmiddellijk. Na wat schuiven in- en uitdraaien om uiteindelijke op een graad of 25, 30 ingedraaid naar de luisterstoel toe, uit te komen. Vanzelfsprekend is het hoorbaar dat we met nieuwe spullen te maken hebben. Het hoog heeft een wat rafelig randje en het laag mocht meer punch. Maar dat gaat in korte tijd meer dan goed komen. Ik laat ze de eerste dagen ’s nachts ook zachtjes spelen met het geluid van de radio. Na een paar dagen is hoog goed opgeschoond en de rafeltjes verdwenen. Het geluid van drie hoorns lopen zo vloeiend in elkaar over dat het geluid uit één bron lijkt te komen.

Meer meer meer…

laScala2filterIk betrap me er op dat ik ieder moment aangrijp om maar even te kunnen luisteren. Of het nu naar de radio is, vinyl of digitaal, het trekt me steeds weer in de luisterstoel. Ook ’s morgens om kwart voor zes… eventjes nog lekker zitten… ’s Avond na het werk, bakje koffie erbij en ik zit mijn tijd weer langer dan normaal ‘te verdoen’. Bizar gewoon. Het geluid heeft iets, het trekt de luisteraar rechtstreeks de muziek in. Ik ben zelf toch aardig verwend met een LS systeem met fijne Thiel units. Daar ben ik buitengewoon tevreden mee en ik hoor ook wel waar de La Scala z’n beperkingen heeft ten opzichte van die luidspreker. Maar het totaalbeeld dat de Klipsch in de kamer zet is zo overtuigend. Als de muziek er om vraagt is beeld heel groot en kamervullend, en op een normaal luisterniveau.

Niet eenkennig

De La Scala kun je voeden met alle muziek uit de verzameling: rock, klassiek, iets kleins, het maakt niets uit, alles wordt in de juiste proporties geprojecteerd. In de breedte, diepte en hoogte. De Eagles sprankelen, Deep Purple ‘live in Japan’, geeft een puur kippenvelmoment, Katie Melua staat er met enorm veel rust en is voelbaar aanwezig. Klassiek? Of het een solopiano, viool of Mahler op volle sterkte is, het blijft altijd open en transparant. Ik kan door de luisterruimte lopen en echt op iedere plek is het geluid fantastisch. De hoorns weten de ruimte aan te spelen zoals ik niet vaak hoorde. De sweet spot ligt heel ruim. Loop tussen de luidsprekers door en het geluid blijft gewoon in tact. Hetzelfde bij het weglopen. Zal dat met de optimale aanpassing van driver via de hoorn naar de buitenlucht te maken hebben? Maar vergis je niet, de La Scala laat wel fijntjes horen wat er mankeert aan de opname of aangesloten apparatuur. Het is geen eenkennige zonderling, maar ook geen allesvergevende goedzak. De stemweergave is uitstekend bij de betere opnames, niet zelden bijna levensecht. De luidspreker heeft ook een onverwacht mooi smooth middengebied en een fijngeslepen hoog. Elk vooroordeel als zouden de oude Klipsch luidsprekers alleen met buizen tot hun recht komen, kan als onzin worden aangeduid. Ook met solid state versterking is het geluid uitgebalanceerd en nooit hard of scherp. Gebruik de versterker waar je voorkeur naar uit gaat. Als het maar stille elektronica is, want ruis en brom uit de aangesloten apparatuur worden genadeloos hoorbaar.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

8 thoughts on “Klipsch La Scala

 • 28 februari 2013 om 14:16
  Permalink

  Hallo Dick ,

  ik kijk zo nu en dan op jou website , mijn complimenten hiervoor .
  Heb zojuist jou ervaring met de klipsch la scala gelezen , ik ben zelf een Klipsch fan en ben in het bezit van de Belle Klipsch , een wat plattere versie , in afmeting dan . het laag van de belle is wat meer aanwezig ,
  De la scala loopt langzaam af vanaf 50hz , bij de belle zit er aan het eind een bult in de curve .
  Wat ik niet wist dat er in de nieuwe versie weerstanden in het filter zitten ( jakkes ) de reden is mij niet
  bekend , in het verleden werden de nivo verschillen met trafo’s gecompenseerd .
  Zou een leuk vergelijk zijn , trafo vs weerstand . Mijn eerste klipsch was de la scala , die heb ik ingeruild voor een paar klipschorns , naar mijn mening een van de beste speakers ooit gemaakt .
  helaas kon ik die na een verhuizing niet meer goed plaatsen , en ben toen overgestapt naar de Belle’s .
  misschien moet je eens luisteren naar de Cornwall of de heresey .

  Mvgr
  Albert

  Beantwoorden
  • 28 februari 2013 om 19:49
   Permalink

   Ha Albert,

   Marco is de bezitter van een fraai paar Klipschorn’s en onze gastauteur Jan Deckers heeft La Scala’s in de huiskamer. Inderdaad geluksvogels…:-)

   Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:25
  Permalink

  Hallo Albert,
  bedankt voor de info ! zelf heb ik een C220 + MC 275 (Mcintosh) en overweeg de La ScalaII.
  Kun je me zeggen hoe je dit biwiring precies doet met 1 versterker? De Speaker zowel op de COM, 4ohm en 8ohm tegelijk aansluiten? Misschien een domme vraag maar ‘k ben niet zeker
  mvg,
  Juan

  Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:48
  Permalink

  Hallo Albert? Stroom zien? Als je een zaal wilt bespelen misschien. In de huiskamer zeker niet. Ik heb destijds zelfs nog pogingen gedaan om het gemiddelde gebruikte uitgangsvermogen dat nodig was bij de La Scala te meten. Bijna niet te doen. Je praat dan over honderdsten van een watt.

  Maar stel dat je in een dolle bui de dakpannen van het huis wil blazen en 1 watt in de La Scala (per kanaal) pompt. En dat geeft in de huiskamer heeeel veel geluid. Een 3,6 Ohm belasting vraagt dan 2 volt uitgangspanning en 0.55 Ampère uit je versterker. Er is geen versterker die daar een probleem mee heeft. Mijn 300B single ended bakken deden het niet voor niks ronduit geweldig op de La Scala. Ik kon er inderdaad de ramen mee laten trillen als ik daar behoefte aan had.

  Beantwoorden
 • 26 november 2020 om 00:45
  Permalink

  Ik ben ook al wat langere tijd geïntrigeerd door dergelijke hoogrendement systemen,
  en vroeg me af wat de minimale ruimte Is, die deze luidsprekers nodig hebben om te kunnen plaatsen..omdat je aangeeft als mijn ruimte 1 meter breder en langer zou zijn?

  Beantwoorden
  • 26 november 2020 om 08:30
   Permalink

   Hallo Willard,
   Je moet ze kwijt kunnen in je huiskamer, dat is het enige. Ik had ze in mijn vorige huis wat moeite met het fysiek plaatsen. Het werd allemaal een beetje krap. Vandaar die wens voor een meter extra. Dat had echter niets met de weergave te doen.

   In mijn huidige woning is het gelukkig allemaal wat ruimer en kan ik nu dagelijks genieten van mijn grote hoornluidsprekers. En ik kan je zeggen: ik wil nooit meer terug naar kleine laagrendabele speakers.

   Beantwoorden
 • 01 juni 2022 om 11:05
  Permalink

  Hoi Dick,

  Het zijn inderdaad kolossen a la wasmachine de la Scala’s en voor veel mensen een lelijk ding.
  Ik heb het voorrecht gehad ze een aantal jaren in m’n woonkamer te hebben staan
  (naast mijn Infinity Q2) aangedreven door n HK citation 12, een ongelooflijk dynamische combinatie.
  Maar ze nemen te veel plaats in en wil ze verkopen. Is er misschien iemand die geïnteresseerd is?

  M.v.g.
  Jozias

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.