Klipsch La Scala


Een hele sjouw

De Klipsch La Scala II wordt afgeleverd in vier grote dozen op een pallet. De oudere La Scala had de laag, midden en hoogunits nog in één behuizing, bij de nieuwe LS zijn de laag en mid/hoog kasten gescheiden uitgevoerd. Dat maakt het totaal 80 kg zware systeem nog hanteerbaar. De afmetingen zijn ook uit de tijd dat een grote luidspreker nog mocht: 98 cm hoog, 62 cm breed en 64 cm diep. Het is even wennen als ze staan. De uitvoering in zwart essen doet daarbij ook een duit in het zakje. Daarbij verspreidt zich een geur van nieuw hout en lak door het huis die ik wat minder mocht. Ze ruiken oprecht hagelnieuw. De huidige La Scala heeft een ware cosmetische make-over gekregen. Was het in eerste instantie een wat basaal ogende multiplex kast, de La Scala II heeft een zondags pak aangekregen. Dit maakte meteen de Belle Klipsch overbodig, die sinds 1971 als de aangeklede variant van de La Scala gebouwd werd maar bij mij, vanaf aanvang, al een wat belegen, gedateerde indruk, achterliet.. De La Scala is vanaf den beginne niet voor huiskamer ontwikkeld. Nee, soms ontstaan legendes vanuit een onverwachte hoek.

PA speaker?

LaScala oud model

De La Scala is bedacht als compacte (!) PA luidspreker voor een campagne van Winthrob Rockefeller, de latere presidentskandidaat, uit Arkansas. Niet geheel verrassend eveneens het thuisfront van Klipsch. Na de verkiezingscampagne kwamen er steeds weer vragen naar deze zo goed klinkende luidspreker. Het opmerkelijke is dat deze ruwe bolster met blanke pit tot voor kort bijna ongewijzigd in vorm werd geproduceerd. De nieuwe La Scala II ziet er qua afwerking pico bello uit. De behuizing is niet meer uit multiplex vervaardigd, maar van MDF met een echt houtfineren afwerking. De kast met de midden en hoog hoorns staat op vier grote rubberen voeten op de laagkast, netjes in daarvoor aangebrachte uitsparingen. De hoornmonden zijn afgedekt met luidsprekerdoek, dat helaas niet te verwijderen is. Een beetje jammer, de hoorns mogen van mij gezien worden.

De La Scala

De La Scala is zogenaamd Fully horn loaded, waar ook het laag via een gevouwen hoorn wordt weergegeven in een behuizing die we kennen als een w-bin. Er zit geheel aan het oog onttrokken een joekel van 38 cm luidspreker binnen in de kast, type K-33-E, met een conus gemaakt van fiber-composite. Het is niet moeilijk te begrijpen dat zo’n grote conus maar heel weinig hoeft uit te slaan om de lucht in beweging te zetten. Vergelijk dit eens met het pompen van een 13 cm woofertje in een kleine monitorkast. Tel daarbij de zegen van de hoornbelasting op en het levert een luidspreker op met een enorm hoog rendement én lage vervormingen. Helaas zijn er niet alleen maar voordelen. Ondanks de fysieke afmetingen is de hoornlengte van de laagkast is niet lang genoeg om heel diep laag weer te kunnen geven. De cut off frequentie ligt hier relatief hoog bij 50 Hz. Beneden deze frequentie valt het snel weg. Klipsch specificeert het frequentiebereik van de La Scala op 51 Hz tot 17 kHz, maar wel binnen +/-4 dB. Dat is wel wat anders dan voor de vuist weg 35 tot 20 kHz op te geven zonder er bij te vermelden binnen welke grenzen. Daar hebben we niet veel aan en het zal in werkelijkheid niet zelden om een luidspreker gaan die op deze eigenschap krapper uitvalt dan de eerlijke realistische opgave van Klipsch. 50 Hz lijkt niet erg laag, maar de luidspreker mist niets aan kracht en druk. En het laag van de La Scala is van een kwaliteit die er niet om liegt, supersnel en perfect doortekend. Maar soms weet je gewoon dat er nog meer aan lage lusten in een opname zit dan de La Scala kan laten beleven. Een passende subwoofer zou dit op kunnen vangen.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

7 thoughts on “Klipsch La Scala

 • 28 februari 2013 om 14:16
  Permalink

  Hallo Dick ,

  ik kijk zo nu en dan op jou website , mijn complimenten hiervoor .
  Heb zojuist jou ervaring met de klipsch la scala gelezen , ik ben zelf een Klipsch fan en ben in het bezit van de Belle Klipsch , een wat plattere versie , in afmeting dan . het laag van de belle is wat meer aanwezig ,
  De la scala loopt langzaam af vanaf 50hz , bij de belle zit er aan het eind een bult in de curve .
  Wat ik niet wist dat er in de nieuwe versie weerstanden in het filter zitten ( jakkes ) de reden is mij niet
  bekend , in het verleden werden de nivo verschillen met trafo’s gecompenseerd .
  Zou een leuk vergelijk zijn , trafo vs weerstand . Mijn eerste klipsch was de la scala , die heb ik ingeruild voor een paar klipschorns , naar mijn mening een van de beste speakers ooit gemaakt .
  helaas kon ik die na een verhuizing niet meer goed plaatsen , en ben toen overgestapt naar de Belle’s .
  misschien moet je eens luisteren naar de Cornwall of de heresey .

  Mvgr
  Albert

  Beantwoorden
  • 28 februari 2013 om 19:49
   Permalink

   Ha Albert,

   Marco is de bezitter van een fraai paar Klipschorn’s en onze gastauteur Jan Deckers heeft La Scala’s in de huiskamer. Inderdaad geluksvogels…:-)

   Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:25
  Permalink

  Hallo Albert,
  bedankt voor de info ! zelf heb ik een C220 + MC 275 (Mcintosh) en overweeg de La ScalaII.
  Kun je me zeggen hoe je dit biwiring precies doet met 1 versterker? De Speaker zowel op de COM, 4ohm en 8ohm tegelijk aansluiten? Misschien een domme vraag maar ‘k ben niet zeker
  mvg,
  Juan

  Beantwoorden
 • 03 januari 2014 om 18:48
  Permalink

  Hallo Albert? Stroom zien? Als je een zaal wilt bespelen misschien. In de huiskamer zeker niet. Ik heb destijds zelfs nog pogingen gedaan om het gemiddelde gebruikte uitgangsvermogen dat nodig was bij de La Scala te meten. Bijna niet te doen. Je praat dan over honderdsten van een watt.

  Maar stel dat je in een dolle bui de dakpannen van het huis wil blazen en 1 watt in de La Scala (per kanaal) pompt. En dat geeft in de huiskamer heeeel veel geluid. Een 3,6 Ohm belasting vraagt dan 2 volt uitgangspanning en 0.55 Ampère uit je versterker. Er is geen versterker die daar een probleem mee heeft. Mijn 300B single ended bakken deden het niet voor niks ronduit geweldig op de La Scala. Ik kon er inderdaad de ramen mee laten trillen als ik daar behoefte aan had.

  Beantwoorden
 • 26 november 2020 om 00:45
  Permalink

  Ik ben ook al wat langere tijd geïntrigeerd door dergelijke hoogrendement systemen,
  en vroeg me af wat de minimale ruimte Is, die deze luidsprekers nodig hebben om te kunnen plaatsen..omdat je aangeeft als mijn ruimte 1 meter breder en langer zou zijn?

  Beantwoorden
  • 26 november 2020 om 08:30
   Permalink

   Hallo Willard,
   Je moet ze kwijt kunnen in je huiskamer, dat is het enige. Ik had ze in mijn vorige huis wat moeite met het fysiek plaatsen. Het werd allemaal een beetje krap. Vandaar die wens voor een meter extra. Dat had echter niets met de weergave te doen.

   In mijn huidige woning is het gelukkig allemaal wat ruimer en kan ik nu dagelijks genieten van mijn grote hoornluidsprekers. En ik kan je zeggen: ik wil nooit meer terug naar kleine laagrendabele speakers.

   Beantwoorden
 • 01 juni 2022 om 11:05
  Permalink

  Hoi Dick,

  Het zijn inderdaad kolossen a la wasmachine de la Scala’s en voor veel mensen een lelijk ding.
  Ik heb het voorrecht gehad ze een aantal jaren in m’n woonkamer te hebben staan
  (naast mijn Infinity Q2) aangedreven door n HK citation 12, een ongelooflijk dynamische combinatie.
  Maar ze nemen te veel plaats in en wil ze verkopen. Is er misschien iemand die geïnteresseerd is?

  M.v.g.
  Jozias

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.