Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

Luisteren

Tja, dan is het tijd om te luisteren. Ik heb natuurlijk de behandelde Lp eerst even ‘vuil’ beluisterd. Als ik na de behandeling de Lp om de platenspeler leg en de naald laat zakken zakt mijn mond open van verbazing. Het is stil in de groef. Doodstil. Dat de Lp geen stof en rommel meer bevat was natuurlijk in de lijn van de verwachting maar dat het vinyl zo stil zou zijn had ik niet verwacht. Er zit toch meer aanslag in de groef dan je zou vermoeden. Nu wordt er door de bedrijven die vinyl persen beweert dat er geen matrijsvloeistof of lossingsvloeistof wordt gebruikt bij het persen van Lp’s, maar ik denk dat het heel goed mogelijk is dat er tijden het persproces toch bepaalde stoffen uit het warme vinyl naar de oppervlakte migreren die op het vinyl en dus ook in de plaatgroef een laagje achterlaten. Die worden nu dus rigoureus verwijdert door het ultrasoon reiniging proces. Bij nieuwe Lp’s is dit het duidelijkst waarneembaar. Als je een nieuwe Lp opzet is er altijd een bepaalde achtergrond ruis/aanwezigheid. De ene Lp heeft daar wat meer last van dan de andere Lp. Maar na een wasbeurt met deze KLaudio platenwasmachine is dit volledig verdwenen. En dat is dus niet alleen het geval bij nieuwe Lp’s maar ook mijn Lp’s uit de jaren 60 en 70 zijn na de reinigingsbeurt met de KLaudio… doodstil. Alleen de muziek blijft… gelukkig maar. Daarbij neemt het detail en de frisheid in de muziek toe.

Borstelen of trillen?

Ik heb een aantal platenwassers gezien en geprobeerd. De Knosti, Okki Nokki, Nitty Gritty. Allemaal wassers die gebaseerd zijn op het reinigen met een borstel en daarna met een stofzuigersysteem (op de Knosti na) de vloeistof en het vuil opzuigen. Ook de resultaten van deze machines zijn vergelijkbaar. Je betaalt in die klasse volgens mij alleen voor het design en uitvoering. Maar deze Klaudio is de eerste platenwasmachine waarbij het uiteindelijke resultaat met kop en schouders boven alle anderen uitsteekt.

De kracht van de een ultrasoon platenwasmachine

Zoals je kunt zien is een dergelijke apparaat geen ‘rocket science’. Ultrasoon techniek is tegenwoordig ‘common’ en voor weinig op de hoek van de straat te koop. Ik denk alleen dat de kracht van dit apparaat in de opbouw en het gebruiksgemak ligt. Door de smalle waterbak zitten de ultrasoon transducers zeer dicht op het vinyl waardoor de intensiteit van de trillingen enorm wordt vergroot. Daarnaast is het droogproces van essentieel belang. Het is natuurlijk ook enorm praktisch dat je na de wasbeurt de Lp direct op de platenspeler kunt afspelen.

Conclusie

Wow! Wat een mooie machine is dit zeg. Als ik niet uitkijk raak ik nog verslaaft aan deze machine en het uiteindelijke resultaat. En ik dacht dat ik niet verslavingsgevoelig was… Nee, als ik centen te verbranden had bestelde ik er vandaag nog één. Maar ik snap ook dat het veel geld is voor een apparaat alleen om je vinyl te laten wassen. Maar heb je een uitgebreide collectie vinyl en koop je regelmatig vinyl, dan is deze platenmachine eigenlijk een ‘must have’. Er is overigens nog een mogelijkheid. Naast aanschaffen van dit apparaat is het ook mogelijk je vinyl voor je te laten wassen. Hierdoor spaar je de uitgave van een kostbare machine maar heb je naar mijn mening wel ‘the best possible’ reiniging van je kostbare vinyl. Het resultaat van deze Klaudio platenwasmachine staat voor mij ver boven de gebruikelijke platenreinigers die ik eerder heb gebruikt. Er staat overigens nog een platenwasmachine op mijn verlanglijstje. Dat is de Audio Desk vinyl reiniger. Dat is een Duitse ultrasoon reiniger die op een soortgelijke manier werkt. Ik hoop deze ook in huis te kunnen krijgen. Wordt vervolgd…

Prijzen en importeur:
Klaudio KD-CLN-LP200: € 5250,-
7” of 10” adapter: € 205,-
Lp reiniging service: € 2,75 per plaat.
www.vinyllab.nl
Tel. 0637018880

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

 • 17 juli 2017 om 13:51
  Permalink

  Misschien een leuk om uit te proberen met een plaat die gemist kan worden 🙂
  Droogijs reiniging. In ieder geval een stuk goedkoper als €5000,- en misschien nog wel beter ook (hoewel beter hier niet kan, dus dan maar goedkoper).

  http://skmdroogijs.com/?page_id=206

  Beantwoorden
  • 17 juli 2017 om 20:35
   Permalink

   Zo, dat is een spannende techniek om je vinyl te reinigen……maar dat het niet beter kan heb ik nooit beweerd. Wel dat dit de beste platenwasser is die ik zelf in huis heb gehad.

   Beantwoorden
 • 17 juli 2017 om 23:01
  Permalink

  Ik wil mijn pannen (met een soort antiaanbaklaag) zo een keer schoonmaken. De truc is dat de kristallen (CO2) bij het contact (warmte) in feite exploderen diep in de groef en daar de viezigheid uit de groef lanceren. Nooit geprobeerd, maar met fijne kristalen bevroren CO2 zou het moeten lukken.
  Of je daarna nog hoge tonen hebt blijft dan de verrassing 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *