PlatenspelerRecensie

Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

[nextpage title=”KLaudio-KD-CLN-LP200″ ]

Zouden jullie de KLaudio platenwasmachine eens een tijdje willen uitproberen en jullie bevindingen laten weten, zo begon de mail van Frank Essink, importeur van KLaudio. Is dat echt een vraag…? Natuurlijk willen wij dat. Zo vaak krijg je niet de kans om een dergelijk hoogwaardig audio product te testen. En zelf een KLaudio platenwasmachine aanschaffen voor enkel en alleen een review, gaat ons budget ruim te boven. Want eerlijk is eerlijk, je moet best een berg centen investeren om enkel een paar Lp’s te reinigen met een KLaudio en als ik en Dick ergens allergisch voor zijn, is het een audioproduct dat ver buiten het bereik van de gemiddelde muziekliefhebber geprijsd is en de verkoopprijs niet kan waarmaken. It better be good.

Ultrasoon vinyl wassen

Ultrasoon reinigen is zeker niet nieuw. De ultrasoon techniek is al decennia oud en de ultrasoon baden zijn tegenwoordig voor een appel en een ei te koop. Er wordt dan ook behoorlijk geëxperimenteerd door vinyl liefhebbers met de zelfbouw van ultrasoon platenwasmachines. Veelbelovende ontwerpen heb ik gezien, maar zo eenvoudig als het lijkt is het toch niet. Met name het droogproces is lastig in te bouwen.

Werking ultrasoon reinigen

Zoals de naam al zegt werkt ultrasoon met ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden opgewekt door zogenaamde ultrasoon transducers. Deze transducers genereren een hoog frequent ( 40-50 kHz) geluid welke door een geleidend medium worden versterkt. Door gebruik te maken van een vloeistof, in dit geval water, neemt de geluidssterkte toe waardoor er negatieve druk ontstaat. Door deze negatieve druk ‘breekt’ het water waardoor tienduizenden waterdampbelletjes ontstaan. Als deze belletjes in een geluidsgolf terecht komen gaan ze trillen en door de hoge frequentie groeien deze belletjes totdat ze instabiel worden en imploderen. Deze implosie zorgt voor hele kleine maar enorm sterke stromingen die het vuil lostrekken en meenemen.

Voordelen van ultrasoon vinyl reinigen

Het grote voordeel van ultrasoon reinigen van vinyl ten opzichte van reinigen met een borstel is dat er plekken in de groef bereikt worden die je niet handmatig of met een roterende borstel kunt bereiken. Door de sterke implosies wordt alle rommel tot diep in de groef losgemaakt. Naast de diepe reiniging is er geen fysiek contact met het vinyl waardoor er geen beschadigingen kunnen optreden. Neem daarbij in acht dat beide zijden in één beurt worden gereinigd, bespaart dit ook nog eens veel tijd.

Platenwas vloeistof

Voor de Klaudio platenwasmachine wordt gedestilleerd water geadviseerd. Dat is natuurlijk wel zo prettig omdat er na de behandeling en droging ook geen residuen achter kunnen blijven. Ook wordt daardoor het vinyl niet ‘schraal’, zoals bij wassen met een alcohol als ethanol of propanol wel vaak het geval is. Bij het wassen met een alcohol heb je altijd een soort ‘glijmiddel’ nodig zoals glycerine om het vinyl niet te schraal te laten worden. Nadeel is dat elke toevoeging weer een residu in de groef achterlaat. Overigens is door KLaudio uitvoerig onderzoek gedaan naar de eventuele aantasting van het vinyl door water en ultrasoon reinigen. Hieruit blijkt dat er geen vinyl wordt ‘opgelost’ of losgetrild. Ultrasoon reinigen is dus een uiterst veilige reinigingsmethode voor je kostbare vinyl platen.

[/nextpage]

[nextpage title=”Wassen maar!” ]

Aan de slag met de KLAudio platenwasmachine

Dan is het echt tijd geworden deze machine aan het werk te zetten. Stilstaan kost nu eenmaal geld….. en er zijn genoeg kandidaten in mijn vinylkast die een flinke wasbeurt nodig hebben. De werking van deze platenwasmachine is de simpelheid zelve. Aan de linkerkant is een draaiknop om de tijdsduur van de ultrasoon werking in te stellen. Dit kan in intervallen van 1 minuut met een maximum van 5 minuten. Ook het droogproces is in stappen van 1 minuut in te stellen. Met het plaatsen van de Lp in de Klaudio platenwasmachine wordt het programma automatisch gestart. Het water wordt in de Lp ruimte gepompt, waarna het ultrasoon proces start. Tijdens het ultrasoon reinigen wordt de vloeistof continu rondgepompt om het losgetrilde vuil mee te nemen. Als de reinigingstijd verstreken is wordt het water weer weggepompt en wordt de droger ingeschakeld. Ik heb de ervaring dat 3 minuten ultrasoon en 4 minuten drogen voor mij het beste werkt. Maar dat is afhankelijk van de Lp en de mate van vervuiling.

Brandschoon

Als de reiniging en het droogproces klaar is is de Lp direct gereed om te worden afgespeeld. Wel zo praktisch. De gewassen Lp ziet er na de wasbeurt op het oog als nieuw uit. Een fraaie zwart glimmende vinylschijf is het resultaat. Het water gaat overigens enorm lang mee. Ik heb echter na een 30 platen het water ververst. Misschien niet eens nodig maar gedestilleerd water is niet zo heel erg duur en als je ziet hoeveel rommel er na 30 Lp’s in het water drijft is dat volgens mij geen overbodige luxe.  

7” en 10” adapter

Voor wie veel 7” of 10” platen heeft is er een adapter optioneel leverbaar. Ik heb hem niet getest maar het is wel prettig dat die mogelijkheid bestaat.

[/nextpage]

[nextpage title=”Resultaat” ]

Luisteren

Tja, dan is het tijd om te luisteren. Ik heb natuurlijk de behandelde Lp eerst even ‘vuil’ beluisterd. Als ik na de behandeling de Lp om de platenspeler leg en de naald laat zakken zakt mijn mond open van verbazing. Het is stil in de groef. Doodstil. Dat de Lp geen stof en rommel meer bevat was natuurlijk in de lijn van de verwachting maar dat het vinyl zo stil zou zijn had ik niet verwacht. Er zit toch meer aanslag in de groef dan je zou vermoeden. Nu wordt er door de bedrijven die vinyl persen beweert dat er geen matrijsvloeistof of lossingsvloeistof wordt gebruikt bij het persen van Lp’s, maar ik denk dat het heel goed mogelijk is dat er tijden het persproces toch bepaalde stoffen uit het warme vinyl naar de oppervlakte migreren die op het vinyl en dus ook in de plaatgroef een laagje achterlaten. Die worden nu dus rigoureus verwijdert door het ultrasoon reiniging proces. Bij nieuwe Lp’s is dit het duidelijkst waarneembaar. Als je een nieuwe Lp opzet is er altijd een bepaalde achtergrond ruis/aanwezigheid. De ene Lp heeft daar wat meer last van dan de andere Lp. Maar na een wasbeurt met deze KLaudio platenwasmachine is dit volledig verdwenen. En dat is dus niet alleen het geval bij nieuwe Lp’s maar ook mijn Lp’s uit de jaren 60 en 70 zijn na de reinigingsbeurt met de KLaudio… doodstil. Alleen de muziek blijft… gelukkig maar. Daarbij neemt het detail en de frisheid in de muziek toe.

Borstelen of trillen?

Ik heb een aantal platenwassers gezien en geprobeerd. De Knosti, Okki Nokki, Nitty Gritty. Allemaal wassers die gebaseerd zijn op het reinigen met een borstel en daarna met een stofzuigersysteem (op de Knosti na) de vloeistof en het vuil opzuigen. Ook de resultaten van deze machines zijn vergelijkbaar. Je betaalt in die klasse volgens mij alleen voor het design en uitvoering. Maar deze Klaudio is de eerste platenwasmachine waarbij het uiteindelijke resultaat met kop en schouders boven alle anderen uitsteekt.

De kracht van de een ultrasoon platenwasmachine

Zoals je kunt zien is een dergelijke apparaat geen ‘rocket science’. Ultrasoon techniek is tegenwoordig ‘common’ en voor weinig op de hoek van de straat te koop. Ik denk alleen dat de kracht van dit apparaat in de opbouw en het gebruiksgemak ligt. Door de smalle waterbak zitten de ultrasoon transducers zeer dicht op het vinyl waardoor de intensiteit van de trillingen enorm wordt vergroot. Daarnaast is het droogproces van essentieel belang. Het is natuurlijk ook enorm praktisch dat je na de wasbeurt de Lp direct op de platenspeler kunt afspelen.

Conclusie

Wow! Wat een mooie machine is dit zeg. Als ik niet uitkijk raak ik nog verslaaft aan deze machine en het uiteindelijke resultaat. En ik dacht dat ik niet verslavingsgevoelig was… Nee, als ik centen te verbranden had bestelde ik er vandaag nog één. Maar ik snap ook dat het veel geld is voor een apparaat alleen om je vinyl te laten wassen. Maar heb je een uitgebreide collectie vinyl en koop je regelmatig vinyl, dan is deze platenmachine eigenlijk een ‘must have’. Er is overigens nog een mogelijkheid. Naast aanschaffen van dit apparaat is het ook mogelijk je vinyl voor je te laten wassen. Hierdoor spaar je de uitgave van een kostbare machine maar heb je naar mijn mening wel ‘the best possible’ reiniging van je kostbare vinyl. Het resultaat van deze Klaudio platenwasmachine staat voor mij ver boven de gebruikelijke platenreinigers die ik eerder heb gebruikt. Er staat overigens nog een platenwasmachine op mijn verlanglijstje. Dat is de Audio Desk vinyl reiniger. Dat is een Duitse ultrasoon reiniger die op een soortgelijke manier werkt. Ik hoop deze ook in huis te kunnen krijgen. Wordt vervolgd…

Prijzen en importeur:
Klaudio KD-CLN-LP200: € 5250,-
7” of 10” adapter: € 205,-
Lp reiniging service: € 2,75 per plaat.
www.vinyllab.nl
Tel. 0637018880

[/nextpage]

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

 • Misschien een leuk om uit te proberen met een plaat die gemist kan worden 🙂
  Droogijs reiniging. In ieder geval een stuk goedkoper als €5000,- en misschien nog wel beter ook (hoewel beter hier niet kan, dus dan maar goedkoper).

  http://skmdroogijs.com/?page_id=206

  Beantwoorden
  • Zo, dat is een spannende techniek om je vinyl te reinigen……maar dat het niet beter kan heb ik nooit beweerd. Wel dat dit de beste platenwasser is die ik zelf in huis heb gehad.

   Beantwoorden
 • Ik wil mijn pannen (met een soort antiaanbaklaag) zo een keer schoonmaken. De truc is dat de kristallen (CO2) bij het contact (warmte) in feite exploderen diep in de groef en daar de viezigheid uit de groef lanceren. Nooit geprobeerd, maar met fijne kristalen bevroren CO2 zou het moeten lukken.
  Of je daarna nog hoge tonen hebt blijft dan de verrassing 🙂

  Beantwoorden
 • Het artikel en de test is alweer enige tijd geleden, is er in de tussentijd iets voorbij gekomen dat op een gelijkwaardige manier of in ieder geval naar tevredenheid reinigt als de KLaudio?

  Bijvoorbeeld de HumminGuru voor een tiende van de prijs van de KLaudio tevens met droogunit.
  Mooi ontwerp wel en compact en een aantrekkelijkere prijs.
  Ben wel benieuwd naar de resultaten van dit apparaat omdat de KLaudio toch echt wat te overdreven is in prijs in mijn ogen. Dat er ontwerp- en productiekosten tegenover een nieuw product staan die weer terug verdiend moeten worden begrijp ik maar met een groeiende markt voor vinyl denk ik dat je met een lagere prijs meer machines verkoopt en zo ook je product aantrekkelijker maakt en tevens de kosten er gewoon uit haalt.

  Hoe is jouw ervaring eigenlijk met gebruik van een ultrasoon icm gedemineraliseerd water met het verwijderen van vettige vingers etc op een plaat?

  Beantwoorden
  • Hallo Danny,

   KLaudio maakt de machine al een tijdje niet meer. Maar ik wil deze niet graag missen. Wat een dijk van een apparaat en gebouwd als een tank. En mijn vinyl brandschoon weet te houden.
   Dat kun je onmogelijk beweren van de Humminguru. Dat is met recht appels en peren vergelijken.
   Kijk dan liever naar een Degritter, dat wel een serieus apparaat is. Ook deze doet bij ons al enige jaren zijn nobele werk.

   Vette vingers? Hoe dan?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.