Was je platen op stand. Niet omdat het moet, maar omdat het mag….. Wij mochten een tijdje een KLaudio platenwasmachine uitproberen en testen. - Audio-Creative

Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

Zouden jullie de KLaudio platenwasmachine eens een tijdje willen uitproberen en jullie bevindingen laten weten, zo begon de mail van Frank Essink, importeur van KLaudio. Is dat echt een vraag…? Natuurlijk willen wij dat. Zo vaak krijg je niet de kans om een dergelijk hoogwaardig audio product te testen. En zelf een KLaudio platenwasmachine aanschaffen voor enkel en alleen een review, gaat ons budget ruim te boven. Want eerlijk is eerlijk, je moet best een berg centen investeren om enkel een paar Lp’s te reinigen met een KLaudio en als ik en Dick ergens allergisch voor zijn, is het een audioproduct dat ver buiten het bereik van de gemiddelde muziekliefhebber geprijsd is en de verkoopprijs niet kan waarmaken. It better be good.

Ultrasoon vinyl wassen

Ultrasoon reinigen is zeker niet nieuw. De ultrasoon techniek is al decennia oud en de ultrasoon baden zijn tegenwoordig voor een appel en een ei te koop. Er wordt dan ook behoorlijk geëxperimenteerd door vinyl liefhebbers met de zelfbouw van ultrasoon platenwasmachines. Veelbelovende ontwerpen heb ik gezien, maar zo eenvoudig als het lijkt is het toch niet. Met name het droogproces is lastig in te bouwen.

Werking ultrasoon reinigen

Zoals de naam al zegt werkt ultrasoon met ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden opgewekt door zogenaamde ultrasoon transducers. Deze transducers genereren een hoog frequent ( 40-50 kHz) geluid welke door een geleidend medium worden versterkt. Door gebruik te maken van een vloeistof, in dit geval water, neemt de geluidssterkte toe waardoor er negatieve druk ontstaat. Door deze negatieve druk ‘breekt’ het water waardoor tienduizenden waterdampbelletjes ontstaan. Als deze belletjes in een geluidsgolf terecht komen gaan ze trillen en door de hoge frequentie groeien deze belletjes totdat ze instabiel worden en imploderen. Deze implosie zorgt voor hele kleine maar enorm sterke stromingen die het vuil lostrekken en meenemen.

Voordelen van ultrasoon vinyl reinigen

Het grote voordeel van ultrasoon reinigen van vinyl ten opzichte van reinigen met een borstel is dat er plekken in de groef bereikt worden die je niet handmatig of met een roterende borstel kunt bereiken. Door de sterke implosies wordt alle rommel tot diep in de groef losgemaakt. Naast de diepe reiniging is er geen fysiek contact met het vinyl waardoor er geen beschadigingen kunnen optreden. Neem daarbij in acht dat beide zijden in één beurt worden gereinigd, bespaart dit ook nog eens veel tijd.

Platenwas vloeistof

Voor de Klaudio platenwasmachine wordt gedestilleerd water geadviseerd. Dat is natuurlijk wel zo prettig omdat er na de behandeling en droging ook geen residuen achter kunnen blijven. Ook wordt daardoor het vinyl niet ‘schraal’, zoals bij wassen met een alcohol als ethanol of propanol wel vaak het geval is. Bij het wassen met een alcohol heb je altijd een soort ‘glijmiddel’ nodig zoals glycerine om het vinyl niet te schraal te laten worden. Nadeel is dat elke toevoeging weer een residu in de groef achterlaat. Overigens is door KLaudio uitvoerig onderzoek gedaan naar de eventuele aantasting van het vinyl door water en ultrasoon reinigen. Hieruit blijkt dat er geen vinyl wordt ‘opgelost’ of losgetrild. Ultrasoon reinigen is dus een uiterst veilige reinigingsmethode voor je kostbare vinyl platen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Klaudio KD-CLN-LP200 platenwasmachine

 • 17 juli 2017 om 13:51
  Permalink

  Misschien een leuk om uit te proberen met een plaat die gemist kan worden 🙂
  Droogijs reiniging. In ieder geval een stuk goedkoper als €5000,- en misschien nog wel beter ook (hoewel beter hier niet kan, dus dan maar goedkoper).

  http://skmdroogijs.com/?page_id=206

  Beantwoorden
  • 17 juli 2017 om 20:35
   Permalink

   Zo, dat is een spannende techniek om je vinyl te reinigen……maar dat het niet beter kan heb ik nooit beweerd. Wel dat dit de beste platenwasser is die ik zelf in huis heb gehad.

   Beantwoorden
 • 17 juli 2017 om 23:01
  Permalink

  Ik wil mijn pannen (met een soort antiaanbaklaag) zo een keer schoonmaken. De truc is dat de kristallen (CO2) bij het contact (warmte) in feite exploderen diep in de groef en daar de viezigheid uit de groef lanceren. Nooit geprobeerd, maar met fijne kristalen bevroren CO2 zou het moeten lukken.
  Of je daarna nog hoge tonen hebt blijft dan de verrassing 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.