Recensie

Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters


Echte Klasse A?

Zoveel echte Klasse-A versterkers zijn niet. Het leeuwendeel van de gebruikte versterkers werken volgens het Klasse AB principe, wat een veel lagere statische stroomvraag geeft die toeneemt als er luider wordt gespeeld. En dan valt het maximum gevraagde vermogen door het hogere rendement van de versterkers ook nog een stuk gunstiger uit.

Aquarius filterprincipeWaarom moeten we dan netfilters die zoveel stroom kunnen leveren? Dat heeft een andere reden die er voor het gebruik met versterkers wel degelijk toe doet: een choke van flinke afmetingen kan met een veel dikkere draad gewikkeld worden en met minder windingen toe om toch een gewenste inductieweerstand, maar met een extreem lage Ohmse weerstand, wat het spanningverlies over de spoel tot een minimum beperkt. Ideaal is nul Ohm, maar dat haal je in praktijk natuurlijk nooit. Ik hoor wel eens mensen klagen die met netfilters experimenteren voor hun (eind)versterkers dat het geluid er futloos mee wordt. Dat wil niemand: een middel dat erger is dan de kwaal. Daarom worden (hoogvermogende) eindversterkers meestal buiten de lichtnetfilters gehouden. Of het moet een filter zijn dat juist speciaal ook voor eindversterkers is ontwikkeld, zoals de Isotek Titan, welke ik zelf al een jaar of vijf gebruik. Die is uitgerust met een smoorspoel met afmetingen van een koekblik, om de tegenwerking bij 50 Hz op nagenoeg nul te krijgen.

Condensatoren

Naast de spoelen zijn er condensatoren nodig om steilere filters te maken en hoogfrequent storingen meteen naar aarde af te leiden. Isotek gebruikt hier hoogwaardige foliecondensatoren voor, die ook op de lange termijn vrij van verouderingverschijnselen blijven. Ook voor de bedrading is voor een verouderingsarm type gekozen. Isotek strooit zoals veel fabrikanten van audioapparaten graag met mooie termen, maar die zeggen niets anders dan dat de bedrading en stroomwegen optimaal zijn gelegd en er geen stromen of stroompjes lopen waar ze niet horen te lopen. Dat lijkt allemaal wat wazig, maar het zijn dingen die door iemand als de natuurkundige Gustav Robert Kirchhoff in 1845 al zijn beschreven als wat we nog steeds kennen als de ‘Wetten van Kirchhoff’. Ook ik het me daar suf op moeten rekenen tijdens mijn schoolopleiding. Gloeiende, wat had ik op een gegeven moment een hekel aan die Kirchhoff. Positief uitgelegd kan ik beter zeggen dat de ontwikkelaars bij Isotek, die dat waarschijnlijk ook opgelegd kregen, vaklui zijn die weten waar ze mee bezig zijn.

Aansluiten

Aquarius filtersectie 1De ingang is uitgevoerd met een zwaarder dan normaal 20 ampère IEC terminal, te herkennen aan de horizontaal liggende aansluitpennen in plaats van de bij audioapparaten meestal toegepaste 16 ampère IEC aansluiting met de bekende drie verticaal geplaatste aansluitpennen/ bussen. Een standaard aansluitkabel, zo’n bekende zwarte met aangegoten stekkers, wordt meegeleverd. Isotek heeft ook betere goed afgeschermde kabels in het programma. Daarvan kreeg ik er eentje meegeleverd. Deze kabel wordt door de importeur voor een aantrekkelijke prijs als ‘package deal’ aangeboden bij de aankoop van een Aquarius. Je kunt ook je eigen favoriete netkabel gebruiken natuurlijk, maar die moet daarvoor wel even van een 20 ampère IEC stekker worden voorzien.

2 plus 4

De Aquarius heeft dus twee contactdozen die in totaal voor zwaardere 16 ampère belasting geschikt zijn. Daar kun je gerust je versterker hangen. Het beste is toch om zelf te bepalen of je versterker profiteert van de aangeboden schonere stroom of daarnaast ook minder sprankelend klinkt. Maar laat je niet te snel van je wijs brengen. Gebruik de versterker voor langere tijd achter het filter en dan weer langer direct in de muur geprikt. Ga niet een minuut met en een minuut zonder gebruiken, dat werkt gegarandeerd niet. Bij mij is het effect van een lichtnetfilter/conditioner altijd het duidelijkst als het na weken gebruikt te zijn, eigenlijk al weer een beetje vergeten zelfs, ineens uit de keten wordt gehaald.

Niet zelden is het zo dat als eenmaal ervaren wordt wat een goede conditioner doet, je ‘m niet meer kwijt wilt. Wat is de beleving van een schonere lichtnetstroom? De achtergrond lijkt stiller en zwarter te worden, de weergave vrijer van korrel. Het is niet zo dat zonder een lichtnetfilter een slechte weergave je deel is, allesbehalve dat. Ook wordt een matig presterende muziekinstallatie niet ineens een topper als je er een filter tussen hangt. Dan zul je eerst andere dingen op moeten lossen. Een goede filtering laat in de regel een fijne muziekinstallatie nog een stukje beter presteren, het geeft een extra lekkere kers op de slagroom.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

  • Dit is ongeloofelijk duur!
    het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.