Recensie

Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters


Aquarius

Isotek AquariusDe Aquarius is kleiner van stuk maar voelt oersolide aan. De behuizing heeft de afmetingen van een gemiddeld stereoapparaat: 44,5 cm x 8,5 x 30,5 cm (b x h x d), is gemaakt uit stevig plaatstaal en uitgevoerd met een dikke aluminium frontplaat met een tweetal heel prettig bescheiden oplichtende blauwe leds. Het gewicht is 9 kg. Op de achterkant zien we een zestal aansluitdozen, twee voor maximaal 16 ampère en vier stuks voor maximaal 5 ampère gebruik. De Aquarius is dus ook meteen een heel luxe verdeeldoos. Aan de onderkant zijn nog een zekeringautomaat (16 ampère) en een glaszekeringhouder te vinden. Als er nog een plank vrij is in het audiorek, is dat de mooiste plek om de Aquarius neer te zetten. De nette vormgeving zal geen dissonant vormen met de andere apparaten. De Aquarius is naast de aluminium uitvoering overigens ook in zwart te koop.

Binnenkant

Als het zware deksel van de kast geschroefd is blijkt hier ook dat de Aquarius in bouwkwaliteit niet onder doet voor die van de hier boven besproken grote jongens van Isotek, maar alle filtertrappen lijken een dokter Frank kuur te hebben gekregen. Dat zit ‘m vooral in de kleinere smoorspoelen die hier gebruikt worden.

Aquarius binnenkantAls de schakeling van de Aquarius van dichtbij wordt bekeken zien we bij de 16 ampère sectie een common mode smoorspoel met EI-kern trafo-ijzer, van het type waarvan er een heel regiment in de grote Nova zijn te vinden. Rondom deze spoel is met een aantal condensatoren het eigenlijke filter geconfigureerd. Beide aansluitdozen moeten het met deze spoel doen. De overige vier, individueel gefilterde, contactdozen zijn met kleinere ferrietspoelen opgebouwd, ook weer common mode types. Deze 5 ampère sectie lijkt in opbouw veel op de Nova opzet. Isotek Aquarius detail binnenkant 2Eerst een enkel ingangsfilter, bestaande uit een centrale smoorspoel, weer omringt door condensatoren en een tweetal Thermistors. De laatste zorgen voor een mooie ‘slow start’ inschakeling van aangesloten apparatuur waarmee piekstromen tijdens die kunnen ontstaan als een apparaat ingeschakeld wordt onderdrukt worden. Ik heb het bij de Nova al aangehaald: een Thermistor is in rust een powerweerstand van enkele tientallen Ohm. Bij belasting, als er stroom gaat lopen, zakt deze in tot een paar tiende Ohm. Na dit ingangsfilter worden de vier aansluitdozen opgesplitst en krijgen per stuk nog eens eenzelfde filterschakeling. Er worden verschillende types grote en kleinere condensatoren parallel gebruikt om hoogfrequent eigenschappen verder te verbeteren.

 

Isotek Aquarius detail binnenkant

Isotek heeft in de Aquarius een legertje van een zestiental Varistors ingezet die als overspanningbeveiliging dienen, bij heftige spanningpieken op het lichtnet, of erger, bij blikseminslag.

 

 

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

  • Dit is ongeloofelijk duur!
    het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.