Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters
Meten is weten…
Valt er veel te meten aan de Nova? Ja, meer dan je denkt. Ik heb eerst een manier bedacht om de frequentiecurve van de filtering in beeld te krijgen. Daarvoor werd de ingang aangesloten op de uitgang van een, vanzelfsprekend, breedbandige eindversterker. Zo heeft de bron net zoals het lichtnet een lage uitgangsimpedantie. Toen kon met de Audio Precision meetapparatuur de karakteristiek tot 200 KHz gemaakt worden. Met mijn andere meetstation kan ik tot 1 MHz meten, maar die meet veel minder diep dan de AP.
De metingen laten zien dat de Nova mooi ongevoelig is voor de aangesloten last. Het maakt niet uit of je veel of weinig stroom afneemt, de respons blijft gelijk. Het -3 dB punt ligt op ongeveer 4 KHz. 20 KHz ligt op -13 dB, om daarna met 18 dB/octaaf verder af te lopen. Een derde orde filtering dus. 200 KHz ligt op -73 dB. De volgende meting moet duidelijk maken wat het spanningsverlies in de Isotek Nova zelf is. Bij het koud meten van de Ohmse weerstand tussen in en uitgang kwam ik tot de bepaald niet lage waarde van 18 Ohm. Dat voorspelde dat de Nova min of meer alleen met bronapparatuur inzetbaar is, om het spanningsverlies acceptabel te houden. Let wel, dat was vóór de kast open was gemaakt voor inspectie.
Toen viel op dat er ruim met Thermistors in de schakelingen is gestrooid. Thermistors zijn weerstanden met een Negatieve Temperatuur Coëfficiënt, kortweg NTC weerstanden. Als er een stroom gaat lopen warmen ze op en zakt de Ohmse weerstand redelijk snel en komt tot dicht bij de 0 Ohm, afhankelijk van de temperatuur. Een Thermistor geeft daarmee een mooie soft start en voorkomt piekstromen en schakelklikken bij het inschakelen van aangesloten apparatuur. Het heeft echter ook wat bijwerkingen. Ik heb de Nova op vier verschillende belastingen gemeten: 25 Watt, 40 Watt, 100 Watt en 600 Watt. Dat laatste lijkt vrij heftig, maar het is minder dan 3 Ampère aan uitgangstroom. Wat duidelijke wordt is dat de Nova de tijd neemt om op zijn de maximale uitgangspanning te komen. Geef het apparaat na het inschakelen een kwartiertje voor je met het kritische luisteren begint. Met een belasting van 600 Watt op één van de uitgangsdozen is er van de 227 Volt ingangspanning na 10 seconden nog maar 216 Volt over. Na 15 minuten is de spanning weer een nette 222 Volt. Bij lage belastingen, zoals bijvoorbeeld een CD-speler of FM-tuner geeft is het verlies natuurlijk een heel stuk minder doordat de spanningval over de nog koude Thermistors veel lager is. Bij een 100 watt belasting meet ik de uitgangspanning na 30 minuten al weer op 223 volt.
Een consequentie van de gebruikte techniek is dat bij het gebruik van zeer hoogrendement klasse D schakelende eindversterker, die een dynamische stroomvraag uit het lichtnet heeft, de Nova in rust weinig tot niet belast wordt. Een dan plotselinge stroomvraag, als het orkest bijvoorbeeld in fff gaat, laat de aangeboden netspanning van de versterker in elkaar zakken. In de praktijk kan een piekstroom van 3 Ampère de spanning zo 10 tot 15 Volt verminderen. Als de voeding (lees bufferelco’s) in de versterker dat niet opvangt, gaat dat ten koste van de transient weergave in de muziek. Een aangesloten versterker die grotendeels in klasse A staat heeft dat probleem veel minder door z’n statische belasting op de Nova. Dat zijn dingen om op te letten. De Nova kan wel met zware eindversterkers overweg, maar is er niet primair voor gemaakt. Daar heeft Isotek de Titan voor ontworpen. Die heeft echter weer niet de mooie gescheiden filtering van de aangesloten apparatuur die de Nova weer heeft.
Conclusie…
De goede werking van de Nova staat buiten discussie en de bouwkwaliteit is meer dan uitstekend. Isotek bouwt hun apparatuur zo oerdegelijk en duurzaam dat het de aangesloten apparatuur veelvuldig zal overleven. Of de Nova zijn niet geringe vraagprijs waard is? Ik kan alleen maar aanbevelen om eens zelf te gaan luisteren. Of nog veel liever, probeer een tijdje een demo apparaat te lenen van een dealer, om uit te vinden of het ook wat voor jou is. Ben je wel geïnteresseerd maar vind je het allemaal wel erg in de papieren lopen, lees dan snel verder…
Dit is ongeloofelijk duur!
het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.