Recensie

Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters


Isotek Nova

NovaDe Isotek Nova heeft de afmetingen van een flinke versterker met zijn 43,5 x 13,6 x 36 cm afmetingen, en weegt 12 Kg schoon aan de haak. De behuizing is helemaal uit aluminium gemaakt. Het is dus even kijken waar de kast het beste uitkomt. Een plaats in het audiorek zou het mooist zijn. Op de voorkant zie je alleen een blauw ledje oplichten, als de contactdozen tenminste van spanning zijn voorzien. Iedere contactdoos heeft zijn eigen uitgangfilter gekregen (zie het blokschema). Dat geeft een aardige onderlinge isolatie voor rommel die veroorzaakt wordt door de aangesloten apparatuur zelf. Denk aan apparaten met schakelende voedingen zoals hedendaagse CD spelers, DVD spelers. Die zijn nooit voor de volle 100% te vrijwaren van terug sijpelen naar de wandcontactdoos of spanningsslof. Het is natuurlijk echt niet zo dat we zonder externe lichtnetfiltering slecht werkende apparatuur hebben met een bagger geluid. Zie het als een dikke punt op de i in een al mooie installatie. De slagroom én kers op de pudding. 

Ik dacht ook dat er weinig meer aan mijn bestaande geluid verbeterd kon worden, tot die dekselse Isotek Titan kubus kwam logeren. Toen de tijd van gaan weer veel te snel gekomen was, na een maand in de installatie gebruikt te zijn, heb ik razend snel besloten om tot een duurzame relatie over te gaan, onderwijl overal het geld bij elkaar schrapend. Ik heb er nog een versterker voor verkocht. Ik wil dat ding écht niet meer missen. Er is altijd ruimte tot het  fijn slijpen van je installatie. En nu wordt het een keer bij de basis aangepakt: de voeding. Vroeg of laat loopt iedere audiohobbyist wel eens tegen iets aan wat een echte verrijking voor de muziekweergave blijkt te zijn.

De kap er af…

Nova BinnenkantEen mooie meevaller is dat de Nova elektronica, in tegenstelling tot die in mijn eigen Titan, niet is ingegoten. Há, dat geeft de altijd nieuwsgierige recensent de gelegenheid om te analyseren en te inspecteren hoe Isotek te werk gaat. De Britten willen zelf niet veel details kwijt over de opbouw van hun apparaten. De hoogste tijd voor wat eigen veldwerk. Het eerste wat opvalt, is de nette logische opbouw van de binnenkant. Het is duidelijk geen massaproduct. De montage gaat bij Isotek met ambachtelijk arbeidsintensief handwerk. Alle bedrading heeft duurzame PTFE isolatie, die over 20 jaar nog als nieuw zal zijn. De filters zijn opgebouwd op een dubbelzijdige printplaat waarvan de printbanen boven en onder grotendeels identiek zijn. Dat verdubbelt het koperoppervlak van de geleidebanen. Zowel de fase, nul en aarde zijn strak in een zogenaamde ster-aarde uitgevoerd. Isotek heeft er een mooie naam voor bedacht: ‘Polaris-X’ technologie. Nova SterpuntDe Nova is in grote lijnen opgebouwd met een aantal identieke filtermodules. De netstroom gaat eerst door twee in cascade geschakelde filtertrappen om daarna opgesplitst te worden naar de zes uitgangstrappen. Iedere filtertrap heeft een smoorspoel van behoorlijke afmetingen, die is uitgevoerd met dubbele wikkelingen, waar zowel de fase als de nul door lopen. Achter de smoorspoel staan een serie condensatoren over de fase en nul, in capaciteit aflopend. De laatste condensatoren in de rij leiden hoogfrequent af naar randaarde. Tussen de filtertrappen worden nog Thermistors gebruikt. Waarover later meer.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

  • Dit is ongeloofelijk duur!
    het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.