Recensie

Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters


Silence in the Studio!

De stiltes tussen de noten bereiken een diepere zwartheid wat de minimale details in de muziek, uitsterven, galmpjes, ademen, dat soort dingen beter laat horen. Ik houd mijn adem soms onbewust in om alles mee te maken. Dan gaat ver weg, de nog net te horen hummm, die de koelkast geeft, rond middernacht, in de afgesloten keuken, nog irriteren! Dát wordt de volgende upgrade…haha…

Serieus, ik dacht dat ik met de door mij gebruikte spullen qua muziekweergave spullen wel zo ongeveer aan de grens zat. De Titan laat me horen dat er nog wel degelijk rek in zit. Maar ja, wordt niet altijd gezegd dat een audioapparaat zo goed is als zijn voeding? Het is meestal ook zo dat het upgraden aan de secundaire kanten van de voedingtrafo’s wordt gedaan, interlinks, beter element, luidsprekerkabels… Het lichtnet is toch gewoon het lichtnet? Mea Culpa…

Mijn buizenbakken met hun meer statische energieopname uit het lichtnet reageren net zo positief op de opschoning van de aangeleverde spanning. Je zou denken dat een CD-speler of DAC met zijn geregelde voeding voor voldoende isolatie zorgt van de aangelegde netspanning. Dat doet het ook wel, maar het blijkt domweg nog beter te kunnen als de stroomaanvoer van betere kwaliteit wordt. Dat verd**de lichtnet breekt ons meer op dan gedacht.

Hoe doen ze dat toch?

Titan binnekant helemaalBij Isotek hebben ze het voor elkaar gekregen om de op het lichtnet meegelifte onhebbelijkheden effectief de kop in te drukken. Er wordt wel het een en ander verteld over de toegepaste techniek maar over de werkelijke inhoud en details wordt wat geheimzinnig gedaan. Als de bovenkant van de behuizing wordt geschroefd kom je eerst een bovenmaatse dikke choke (smoorspoel) tegen. Isotek Titan grote chokeDie is ongetwijfeld voor de laagste regionen van het gefilterde frequentiespectrum bedoeld. De andere trappen, die met componenten van wat minder fysieke omvang toe kunnen, zijn discreet ingegoten. Om ongewenste vibraties te dempen, zal de fabrikant ongetwijfeld vertellen… Een plausibele reden, maar volgens mij ook een beetje (veel) om het de concurrentie niet te gemakkelijk te maken… of die akelig nieuwsgierige recensent te dwarsbomen in zijn zoektocht naar de bron… Ik kan ze bij Isotek geen ongelijk geven dat er op deze wijze een kopieerbeveiliging is ingebouwd. Een filter als dit ontwikkelen en tot het uiterste tweaken kost veel arbeid en tijd.

Isotek binnenkant 2

 

Aan de bouw van de Titan is werkelijk niets aan te merken. Een uiterst verzorgt product van buiten en van binnen, gemaakt voor een lang en dienstbaar leven, ook dankzij de ingebouwde beveiliging tegen overbelasting.

 

 

?… en conclusie

Je zou een vraagteken kunnen zetten bij het aanschafbedrag, dat zondermeer nogal stroef is. Maar wat heeft je totale muziekinstallatie eigenlijk gekost, inclusief alle accessoires als bekabeling? Het veelvoud van de aanschafprijs van een Isotek Titan? En als dat het geval blijkt en je kunt je dure installatie een oppoets beurt geven die staat als een huis. Dat maakt de Titan niet minder kostbaar, maar schijnt wel een ander licht op een eventuele investering. De vraag blijft: heb dit geld over voor een apparaat dat geen geluid geeft, geen licht en alleen maar tussen de aansluitkabel van je installatie zit? Dat kan ik niet voor je beantwoorden. Ik kan maar één ding aanbevelen: ga vooral zelf eens luisteren naar wat een Isotek Titan doet voor een op zich al sublieme muziekinstallatie. Het exemplaar dat hier wordt besproken heeft mijn huis nooit meer verlaten en heeft al een aantal jaren een vaste plek in de audio installatie.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

  • Dit is ongeloofelijk duur!
    het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.