Recensie

Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

 

De zin of onzin van lichtnetfiltering…

Lichtnetspanning filters blijven één van de meest ongrijpbare, zelfs controversiële apparaten in audiowonderland. Het probleem is namelijk dat er geen geluid uit komt, je ziet er niks aan en de stereo of AV-installatie doet het ook zonder klachtenvrij. Waarom zouden we dan nog extra investeren in een oppoetser van de stroom uit ons stopcontact?

Titan 2

Isotek

Het Engelse Isotek heeft in de elf jaar van hun bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd met hun specialiteit: netspanningfiltering. Daarmee haalden ze vele onderscheidingen in eigen land en ver daar buiten. De karakteristieke Isotek aluminium kubus behuizingen uit de beginjaren, de opmerkelijke meerweg spanningsloffen en de zogenaamde Minisubs, de hanteerbare netfilters in een compacte behuizing. Later zagen de Titan en Nova het licht. Exit is de loodzware scheidingtrafo waar de vorige generatie netconditioners op gebaseerd zijn, vervangen door passieve direct gekoppelde schakelingen, die grotere stroomsterktes kunnen verwerken.

De Isotek Titan en Nova komen uit de Reference serie. Het zijn nonplusultra, als een tank zo degelijk, gebouwde lichtnetfilters/ conditioners, wat ook duidelijk weerspiegeld wordt in het prijskaartje. De als laatste besproken Aquarius maakt onderdeel uit van de ‘performance’ reeks, een serie beter betaalbare apparaten. Met de Aquarius lijkt Isotek een grotere groep mensen aan te willen spreken door een kwalitatief goed apparaat aan te bieden voor een prijs die nog gerust sympathiek mag worden genoemd.

De Titan is primair voor de zwaardere eindversterkers bedacht, is uitgerust met een tweetal wandcontactdozen (‘stopcontacten’ in de volksmond, maar heeft daarnaast nog een aansluiting voor een meerweg spanningslof zodat ook de andere (rand) apparatuur op het filter kan worden aangesloten. De Nova heeft maar liefst zes gescheiden gefilterde netcontactdozen, wat onderlinge beïnvloeding van de aangesloten apparaten minder moet maken. De Aquarius is wat verkleinde versie van de Nova.

Ik ben in de gelukkige situatie geweest om in de loop van de tijd dit drietal apparaten uit het ruime Isotek programma in mijn eigen huis aan de tand te mogen voelen. Die heb ik hier maar eens op een rij gezet.

De stille kracht…

Netspanningfilters zijn bijna even ongrijpbaar als bekabeling in een audio installatie. Kort door de bocht genomen is het niet meer dan een ‘black box’ waar de 230 volt uit het stopcontact in gaat die er aan de andere kant weer ‘verbeterd’ uit komt. Maar wat is die verbetering eigenlijk? Spanning is toch spanning en stroom is toch stroom? Er zitten vele kilometers aan bekabeling tussen de energiecentrale en mijn huis plus een fiks aantal meters bruin, blauw en groen/geel draad van de meterkast naar de gebruikte wandcontactdozen, en toch hoor ik meestal direct dat er iets positiefs gebeurt als een standaard 3 euro IEC kabel uitgewisseld wordt met een beter (vaak afgeschermd) exemplaar. Als je dat zelf ook ervaart, is de stap naar een netfilter niet zo’n grote meer. Maar ja, je hebt filters en je hebt filters.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Isotek Titan, Nova en Aquarius netspanningfilters

  • Dit is ongeloofelijk duur!
    het werd tijd dat ze een goedkope versie maken hiervan.. ik heb goede speakers, maar door de sterke ruis op mijn stopcontacten kan ik er gewoon niet naar luisteren, om zot van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.