Is Sivian Acoustics uw Hifi Choice?

Is Sivian Acoustics uw Hifi Choice?
Sivian Acoustics (3)

Sivian Acoustics

Sivian Acoustics was een voor mij volkomen nieuwe en onbekende naam van een Nederlandse fabrikant van high-end audio en PA systemen. Mede onbekend omdat de PA wereld toch ver van mijn bed staat en ik niet zover ga dat ik bij live concerten de luidsprekers loop te bekijken. Maar dat Sivian Acoustics nooit op mijn lijstje voor Hifi heeft gestaan verbaasd mij na het uitvoerig beluisteren van een nagenoeg geheel door Sivian gebouwd systeem.

Hifi Choice

Ik was te gast bij uw Hifi Choice, de winkel van Mark en Ruben Haringsma in Soest. Te gast in een winkel betekent dat ik mij bevind in een onbekende akoestiek, ditmaal met onbekende apparatuur, zodat het blijft bij een luisterimpressie en geen echte recensie. Gelukkig mocht ik wel op maandag langskomen, de dag dat de winkel normaliter gesloten is, zodat ik mij helemaal kon uitleven in mijn eentje. Zelfs gastheer Mark liet mij na een korte uitleg en verse koffie alleen met mijn muziek, hoe luxe wil je het hebben?

Systeem

In vogelvlucht het systeem waar ik naar luister, verderop zal ik ingaan op de technisch zaken. De bron is een Bluesound Node 2 waar ik mijn eigen muziek mee van een USB stick haal, een AudioQuest kabel loopt vanaf de digitale S/PDIF RCASivian Acoustics (8) uitgang. Daarnaast staat een Roksan CD-speler die over AES/EBU is verbonden met de DAC/voorversterker. Die DAC/voorversterker is de ELARA-72DR van Sivian Acoustics welke een LARISSA 300B eindversterker gebalanceerd aanstuurt. Alles neergezet op een Townshend Seismic Vibration Isolation Stand. Een mond vol voor een rek dat alle componenten volledig ontkoppelt van de vloer.
De luidsprekers zijn eveneens van Sivian en dragen de naam LEDA. Onder de speakers Townshend Seismic Podium’s, ook weer voor ontkoppeling.
Interconnects tussen de voor- en eindversterker zijn van Sivian, de luidsprekerkabels zijn Townshend DCT Isolda. De set is opgebouwd door Mark en Ruben Haringsma en de man achter Sivian: Cock van Vianen.

Eerst even wennen

Ik laat heel even snel wat muziek passeren om enigszins te kunnen wennen aan de ruimte. Korte intro’s die ik goed ken en pas daarna laat ik als eerste Pat Metheny samen met Anna Maria Jopek het hele nummer “Cichy Zapada Zmrok” van de CD Upojenie spelen. Pat Metheny & Anna Maria Jopek – Upojenie – Cichy ZmrokDe eerste indrukken zijn dat het systeem een rustig beeld neerzet met een groot dragend vermogen (of noem het autoriteit) en daarbij uitermate dynamisch reageert op de aangeboden bits. Er is continue een mooie scheiding tussen de instrumenten onderling en de stem van Jopek, alles gefundeerd met een diep doorlopende en zuivere lage tonen weergave.

Een tweede vrouw staat inmiddels te trappelen op het podium van The Royal Albert Hall waar Adele haar versie van “Lovesong” gaat zingen. Het zijn vooral de musici in de band achter Adele die de aandacht opeisen.

Gek genoeg blijft de zangeres daarbij in de schaduw staan en ze kan geen tranen in mijn ogen toveren. Het nummer is echt minder pakkend dan ik gewend ben, het is vooral vloeiend, niet zo zeer boeiend, maar ik bedenk mij direct dat de gehele set en de ruimte mij vreemd zijn. Thuis ken ik elk hoekje en gaatje, alles naar eigen inzicht opgebouwd.

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

9 gedachten over “Is Sivian Acoustics uw Hifi Choice?

 • 12 februari 2017 om 10:07
  Permalink

  En toch kan ik deze opmerking eens effe niet voor me laten.
  In de tekst lees ik : een betaalbaar high end systeem, onderdelen wereldwijd ingekocht China?) vervolgens prijs per paar 13.800,- euro is dit een betaalbaar high end systeem???
  het zijn slechts de luidsprekers! als je er een deugdelijke bron, versterker en bekabeling aan toe voegt ben je dan in deze beleving 25.000 euro verder.??!!!
  Het gaat er toch bij audio creative om de krenten uit de pap te halen???
  Zoveel mogelijk waar voor je geld?
  (De creatieve audiofiel?)
  Geen enkel negatief beeld! maar probeer eens de grenzen op te zoeken daar waar er echt veel waar voor de euro word geboden! met een prijskaartje die de normale man zich kan veroorloven.
  Nogmaals niets negatiefs! maar het zou toch eens zo ontzettend leuk zijn als je een recensie tegenkomt en denkt Goh dat lijkt me wel interessant zonder bankdirecteur te hoeven zijn!

  Beantwoorden
 • 12 februari 2017 om 14:10
  Permalink

  Beste Jeffrey,

  Je hebt gelijk als je zegt dat 25.000 euro voor een set apparatuur veel geld is. En ja, je kunt voor veel minder geld ook van muziek genieten. Helemaal mee eens.

  Ik ben als auteur afhankelijk van distributeurs en soms een winkel om apparatuur in huis te halen voor een recensie. Ik heb helaas geen vrije keuze. Daarmee probeer ik een mix te maken tussen betaalbaar en hoogwaardig haalbaar. Soms slaat de balans uit naar laag, soms naar hoog qua prijs.

  Kwaliteit heeft een prijs, kleine handgemaakte series hebben een prijs, daar komt geen fabrikant onderuit.

  Ik ga zeker ook meer betaalbare producten bespreken en loop daar niet voor weg. Sterker nog, die zijn van harte welkom.

  Beantwoorden
 • 13 februari 2017 om 21:05
  Permalink

  Hey Rene,

  Bedankt voor je reactie!!!
  Je hebt helemaal gelijk! nu ik jouw kant van het verhaal lees!
  Ik kan me storen aan het feit dat het hele audio gebeuren soms op een trechter lijkt, steeds minder mensen hebben affectie voor een stukje mooi natuurlijk klinkend muziekgenot.
  Het grote nadeel daarvan is dat de prijzen ook in een trechter gaan, maar helaas een omgedraaide!
  Ik vind het triest dat veel lui niet eens weten wat muziek met je doet als het fijn word weer gegeven, maar het geeft wel veel lol als ze hier thuis eens een lp horen!!!
  En inderdaad aan handwerk hangt een prijskaartje!
  Groeten jeffrey (dual 701, phonodude, kt88 bill, remo rogers monitor 8.0)

  Beantwoorden
 • 16 februari 2017 om 12:51
  Permalink

  Dag Rene,
  Wat doe je als de aangeboden apparatuur bitter tegenvalt? Schrijf je dan niet? Geef je de verstrekker de keuze: plaatsen of niet plaatsen? Een leverancier zal immers niet blij zijn met een negatieve recensie. Het gaat uiteindelijk allemaal om geld verdienen. Kun je een tipje van de sluier oplichten?
  Groeten,
  Wil

  Beantwoorden
 • 16 februari 2017 om 14:31
  Permalink

  Dag Wil,

  Aan het begin van mijn schrijven heb ik voor mijzelf de onderstaande afwegingen gemaakt om niet te schrijven over producten die onder de maat zijn. Die gaan voorzien van mijn commentaar retour leverancier.

  Want:
  – Wat heeft het voor zin om een product aan te bevelen waar je als consument vooral niet naar moet gaan kijken, ik denk dat lezers willen weten wat wel de moeite waard is.
  – Als een merk een misser heeft en je schrijft over die misser, dan straalt dat af op het hele merk en dat is vaak onterecht.
  – Ik schrijf liever met enthousiasme over mooie dingen dan met een zure pen over middelmatige of slechte apparatuur.
  – Echt slechte producten worden nauwelijks meer gemaakt door de grotere merken, bovendien is een leverancier niet zo gek om juist dat slechte apparaat aan te bieden voor een recensie als hij iets mooiers mee kan geven.
  – Ik wil het plezier van luisteren naar muziek overdragen en dat kun je alleen door positief te schrijven, want het gaat altijd om beleving en genieten, dat kun je niet kwijt is een recensie van een slecht(er) product.
  – Als ik zelf kan kiezen wat ik bespreek, dan haal ik graag iets mooi in huis, ik beleef er dan zelf plezier aan. Het is en blijft voor mij de leukste hobby die er is.

  Op dat alles is er maar één uitzondering, als de leverancier vol blijft houden dat het product wel de moeite waard is, tegen beter weten in, dan laat ik wel e.e.a. publiceren. Ik heb echt zaken teruggezonden, luidsprekers, versterkers, kabels, maar dat terugzenden is in minder dan een paar procent van de gevallen nodig. Soms alleen maar omdat ik de prijs niet in verhouding vindt staan met de geleverde prestatie. Niet eens omdat het technisch rommel zou zijn.

  Beantwoorden
  • 22 februari 2017 om 10:09
   Permalink

   Dag Rene,
   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Je hebt het over een hobby. Daar valt uit op te maken dat je gratis test en schrijft. Dat m.i. ook de enige manier om tot een geloofwaardige recensies te komen. Uit je antwoord is op te maken, dat je een enorme muziekliefhebber bent en dat graag over wilt dragen op anderen. Als musicus deel ik dat van harte met je. Overpriced apparatuur is jarenlang mijn stokpaardje geweest op fora. Dat werd door de betrokken sponsoren nooit in dank afgenomen. Daar valt uit af te leiden, dat dit ook helemaal geen consumentenfora zijn! Audio-creative daarentegen is gelukkig geen forum. Het was hier, dat ik de voor mij perfecte bekabeling (air-pricipe) tegenkwam. Voor een paar tientjes bouw je een kabel(tje), waar je bij beroemde merken duizenden euro’s voor betaalt. Verder speel ik met authentiek gerestaureerde-, buizen monoblokken. De toegepaste buizen heb ik op gehoor uit kunnen kiezen. Ik ken wel een paar leveranciers van hifi-apparatuur, die dit soort zaken niet graag horen. Hebben die even pech! Het gaat immers om de consument.
   Met muzikale groet, Wil

   Beantwoorden
 • 18 februari 2017 om 14:24
  Permalink

  Goede dag allen,

  Ik mag zeggen dat ik al ruim 2 jaar in het bezit ben van de Elara 62 voorverserker en de Leda 200 ,ik kan met een gerust hard zeggen dat ik er al voor 10 jaar luister plezier aan heb gehad .
  En wat de prijs betreft ik moet zeggen dat ja het is veel geld,en je kan er heel veel andere merken voor in huis halen .
  Mijn beleving is dat de maker van dit moois Cock iets neer zet dat mijn oren gewoon niet weten wat ze horen ..ik de ben dan ook zeer onder de indruk van de Larissa 300 B en de Elara 72 DR en dan nog maar te zwijgen over de weergevers de Leda ik heb er al van mogen genieten
  Kortom ja veel geld , maar je krijgt er dan iets voor terug dat strelend is voor de oren .
  En dat van de Nederlandse bodem inderdaad waar heeft Cock al die tijd gezeten …ik ga sparen

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 11:33
  Permalink

  Beste Rene,
  Ik ben de vrouw van Dirk Hoeksta Hierboven. Toen ik mijn man leerde kennen heeft hij mij zwaar besmet met het audiovirus. Dirk en ik zijn nu de trotse bezitters van 2 prachtige luistersystemen die mijn man met liefde bij elkaar gespaard heeft. Hij komt al even bij Mark en Ruben over de vloer, 2 geweldige mannen die met heel veel liefde over hun product spreken. Dirk kwijlt al even over de prachtige sivian opstelling wat je beschrijft. Ik ben zelf niet van de techniek maar mijn oren bedriegen mij niet. Gisteren ben ik met mijn man naar Soest gegaan en ook ik kreeg de luisterruimte voor mezelf. Wat mij overkwam kan ik niet in woorden uitdrukken. Het zijn niet alleen mijn oren die zo overdonderd waren van wat ze hoorden maar het was voor mij de totale beleving in lijf en leden, dat is wat muziek met mij doet. De voor mij belangrijke muziekstukken kregen een nieuwe inhoud/beleving. Ik hoorde dingen die ik nog niet eerder hoorde. Natuurlijk staat hier een prijskaartje tegenover. Mijn man en ik zijn geen bankdirecteuren maar verkiezen dit boven een luxe vakantie in een buitenland wat na 2 weken slechts een herinnering is. Gisteren hebben wij het prachtige systeem aangeschaft, speakers in opdracht van ons afgewerkt in ebbony. Over 8 weken mogen wij ons trots eigenaar noemen van iets wat ons leven lang blijft. Ik kan er emotioneel van worden. Ik raad iedereen aan om minimaal te gaan luisteren en laat je meenemen in een beleving van intensiteit zoals ik dat heb ervaren.

  Beantwoorden
 • 25 juni 2017 om 18:31
  Permalink

  Eindelijk na ruim 14 weken ongeduldig wachten staan de Leda ,s in de huiskamer en wel in de ebony fineer .

  Er heeft bij ons in de huiskamer nog nooit een opstelling gestaan die zo gecontroleerd de bas het mid en hoog laat horen ,de Larissa 300 B die wij even dit weekend uit de winkel mochten meenemen maakt het feest compleet ,zelf zijn wij in het bezit van de Leda 200 eind versterker die door Kock is aangepast en het zeker niet laat afweten om de Leda,s aan te sturen ,
  De Elara 72 is ondertussen ook in ons bezit ,laaste fase is dan ook de Larissa 300 B.
  Nu is het voor ons uitkijken naar de Larissa 300B.
  U bent gewaarschuwd als U gaat luisteren bij de heren van RMS Sound te Soest .
  Wij wensen ieder veel luisterplezier .
  Ondertussen gaan wij genieten van de instrumenten van de Heer Kock van Vianen .

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.