RecensieStreaming

iFi nano iDSD

Luisteren

Ik heb uiteraard niet alleen DSD muziekfiles geluisterd op de iFi nano iDSD DAC. Zou wel heel beperkt zijn, het gros van het verkrijgbare muziekaanbod is in het PCM domein. ‘Gewone’ PCM, van 16/44 CD rips tot 24 bit/ 192 kHz hoge resolutie muziek laat horen dat dit DACje tot volwassen prestaties in staat is. In een kwaliteit die je 10 jaar geleden nog moest zoeken bij de echt kostbare jongens, of gewoon nog niet eens kon vinden. De iFi staat in het audiorek naast de Metrum Hex DAC, voor mij persoonlijk dé ontdekking op DAC gebied van de laatste tijd. Een totaal over de top wrede vergelijking, vertel mij wat, maar altijd leuk om te doen. En waarom niet, ze staan beide in het rek.

De hoop op een wonder van een ‘David verslaat Goliath’ kan snel de kast weer in: de Hex overtreft, zoals van te voren kon worden verwacht, de dappere jongeling op zo’n beetje alle disciplines. Maar op zichtzelf staand blijkt de kleine iFi echter een meer dan verdienstelijk geluid te hebben, waar je heel snel bewondering voor krijgt.

Vergelijken met bijvoorbeeld de Musical Fidelity V-90 DAC, ook zo’n lekker betaalbaar, maar goed klinkende DAC, is ook veel realistischer, dat hoeft ook niemand me te vertellen, en dan zijn kaarten anders geschud. De V-DAC luistert wat slanker, waar de nano iDSD wat voller van toon is, maar het is toch niet zo simpel om een strakke voorkeur voor één van beide uit te spreken. Maar de iFi DAC heeft beduidend meer ijzers in het vuur, en die maken dit miniDACje uniek.

iFI nano DSD DAC - naast Metrum Hex

Hierboven zie je hoe klein de nano iDSD DAC is. Naast de zeker niet reusachtige Metrum Hex valt ‘ie nog bijna in het niet…

iFI nano DSD DAC - binnenkant XMOSEerst is daar de USB ingang, die niet zoals nog een aantal andere DAC’s uit deze prijsklasse is beperkt tot een samplefrequentie van 96 kHz, vaak het resultaat van nog steeds goed klinkende maar inmiddels ook al weer wat verouderde USB elektronica. De nano iDSD heeft daarentegen één van de allerbeste voor dat doel aan boord: de XMOS.

Een andere onderscheiding van met de collega DAC’s komt naar voren als er DSD muziek wordt geselecteerd. Dan blijkt snel dat deze kleine reus daarmee zelfs nog een paar sporten hoger op de ladder weet te spelen en klasgenoten domweg het fraaie achterwerk te laten zien. Dat klinkt toch wel heel erg lekker. Een deja vu gevoel naar de tijd dat ik met mijn Sony SCD 777 speler Super Audio schijfjes speelde, alleen voor een fractie van de prijs…

DSD, alleen maar halleluja?

Helaas, geen voordeel zonder nadeel en ook hier zijn er haken en ogen. DSD heeft namelijk een zwak punt: Het is zoals al genoemd in principe een archiveringformat. Dat wil zeggen dat de data niet of nauwelijks na te bewerken is. Studioapparatuur voor het  mixen, editen, het toevoegen van effecten en dergelijke werkt nagenoeg voor 100% in het PCM domein. Zelfs als de opnames in DSD zijn gedaan, is het nog maar de vraag of er ‘onderweg’ naar het eindproduct niet even een keer naar PCM of het analoge domein is uitgeweken om dingen na bewerken of om domweg foutjes te kunnen herstellen. Om daarna de data weer naar het DSD domein te converteren.

Je kunt je dan afvragen wat de voordelen nog zijn tegenover hoge resolutie PCM 24 bit/ 96 of 192 kHz muziek. Analoge mastertapes van bijvoorbeeld jazzlegendes (hoor ik daar ‘Kind of Blue’?), uit de jaren 50 en 60, geprezen om hun kwaliteit kunnen 1 op 1 naar DSD worden geschreven, maar we weten ook dat er achter de schermen enorm wordt gemanipuleerd of ronduit gerommeld. We moeten de linernotes op de hoes geloven om de mooie woorden. Zeker bij de grotere muziekfirma’s. In ieder geval is het nauwelijks te controleren.

En toch…

iFI nano DSD DAC - binnenkant XMOS… heb ik een flink aantal SA-CD iso’s (een 1 op 1 kopie van een SA-CD schijf op de harde schijf van de PC) die zondermeer prachtig klinken. Zeker van labels als Analogue Productions (de Nat King Cole collectie!), MFSL, Audio Fidelity enz. heb ik ronduit fantastisch klinkende albums in de collectie.

Een ander puntje van aandacht bij de keus van een DAC waarvan je wenst dat die ook DSD kan spelen is het al aangehaalde woordje ‘native’. Dat betekend dat de DSD data zonder omwegen naar analoog wordt geconverteerd. Er zijn DSD DAC’s die de DSD datastroom in de converterchip eerst intern naar PCM omzetten om er vervolgens een analoog signaal van te maken.

Volgens mij spoel je hiermee het kind met het badwater weg en kun je de DSD muziek even goed in de muziekplayersoftware converteren naar PCM. Software als J.River kan dit klusje ook prima klaren.

Nog mooier vind ik het in dat geval overigens om de DSD iso’s met specifieke software te converteren naar high res PCM. Het is even wat meer werk, maar de resultaten kunnen superbe zijn. Om een voorbeeld te geven: als ik een SA-CD iso direct via de iFi nano iDSD DAC speel klinkt die zondermeer erg fijn. Maar dezelfde iso geconverteerd naar 24 bit/176,4 kHz met speciaal voor dit doel gemaakte software, afgespeeld op de Metrum Hex (gebruik makend van de USB naar S/PDIF mogelijkheid van de nano iDSD DAC (!)) blijft zonder het geringste spoor van twijfel superieur. En zo blijven er gelukkig altijd voldoende uitdagingen over die van onze audiohobby een leuk avontuur kunnen maken…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

25 thoughts on “iFi nano iDSD

 • Hey Dick,

  Ga je de iFi iPhono ook nog op de testbank zetten? Dit schijnt een spectaculair mm/mc voorversterkertje te zijn…

  Gr
  Albert

  Beantwoorden
   • Ha Dick,
    Dat is goed nieuws. Ik ben erg benieuwd naar je recencie! Zelfs Michael Fremer (recensent van analogplanet.com) met z’n stereo van $150.000 is erg enthousiast. Het enige ‘minpuntje’ van het apparaat schijnt de moeilijke leesbaarheid te zijn (van de tekst onderop bij de DIP switches voor de instellingen..) Als ik jou was ging ik de leesbril maar vast oppoetsen!! 😉

    Gr
    Albert.

    Beantwoorden
     • En? Je zult een eerste indruk hebben. Moet ik al naar de winkel?

 • Hoi Dick,

  De iFi Micro iPhono kan ik van harte aanbevelen. Ik vond hem, toen hij bij mij logeerde voor een recensie, zo flexibel in zijn mogelijkheden en klankmatig zó fraai voor voor wat hij kost dat ik er een voor mezelf heb besteld. Als je een exemplaar te pakken kunt krijgen voor een recensie ben ik ook erg benieuwd naar jouw oordeel.

  Ik wil graag ook even kort ingaan op een passage uit de op alle vlakken uitstekende (!) recensie van de iFi nano iDSD die je hier publiceert. Ik herken in je tekst namelijk een uitspraak van mezelf over de iPurifier. Dat ‘no-brainer’ en ‘verplichte aanschaf’ heb ik in mijn recensie voor een ander online-platform geschreven omdat ik dat oprecht vond (en nog steeds vind). Over de door mij vastgestelde klankmatige resultaten hoeven we het niet te hebben, daarover mag iedereen het wat mij betreft fundamenteel met me oneens zijn, maar mijn uitspraak over de prijs behoeft kennelijk enige nuancering.

  Voor mij als broodschrijver is het heus ook gewoon een hoop geld, maar als je de klankmatige resultaten die ik met de iPurifier behaalde afzet tegen de krappe 100 euro die hij kost en dat dan weer vergelijkt met de prijskaartjes die aan sommige andere (en veel minder eenduidig presterende) ’tweaks’ hangen dan vind ik het voor een keer best geoorloofd om een nogal oversized verbaal gebaar te maken en over een ‘verplichte aanschaf’ te spreken. Een ‘figure of speech’ zullen we maar zeggen, de keuze om iets wel of niet aan te schaffen ligt vanzelfsprekend bij de consument 😉

  Ik had er daarom misschien de woorden ‘wat mij betreft’ bij kunnen zetten, maar het feit dat mijn naam naast het artikel staat zegt dat eigenlijk al. Ik vind het niet nodig om boven elke recensie van mijn hand een vrijwaring te plaatsen dat het mijn persoonlijke mening beteft en dat alles wat ik zeg niet als absoluut moet worden beschouwd. Het is aan de lezer zelf om dat onderscheidend vermogen te ontwikkelen, zo lastig is dat nu ook weer niet…

  Gelukkig zijn we het in grote lijnen wél eens in onze eindconclusies, waaruit volgens mij blijkt dat de iFi producten een buitengewoon interessante prijs/kwaliteit verhouding hebben.

  Beantwoorden
 • He Dick, Na een aantal jaren met Dac’s van Doede te hebben gespeeld ben ik ook over op hoge resolutie. Met als Dac een ODAC, te koop als compleet printje ( ca 6 x 6 cm) zonder behuizing. Om ook op vakantie prettig muziek te kunnen beluisteren heb ik die in een compacte behuizing gebouwd met een DIY hoofdtelefoonversterker volgens een schema van Decware (ZKIT3) zodat een vergelijkbaar apparaat ontstaan als in je recentie. Grote winst is de mogelijkheid om de DAC (en ook koptelefoonversterker) te laten werken op batterij of externe voeding. Wel gepruts om te solderen aan mini-usb, maar zeker een hele verbetering om de DAC niet door de PC te laten voeden. En uiteraard een lijn-uit die niet langs de volume-potmeter loopt…
  Gr Werner

  Beantwoorden
 • Dick, ik heb dat ding onmiddellijk online aangeschaft bij artsexelence, is de volgende dag bezorgd en staat nu op te laden. Ik zal jouw site toch wat strenger in de gaten houden, want dit soort tips zijn goud waard

  Beantwoorden
 • Wat misschien ook nog aardig is om te vermelden is dat de volumepotmeter niet in de analoge signaalweg zit. In een interview met ontwerper Thorsten Loesch las ik dat deze potmeter een variabel DC-signaal naar een A/D converter stuurt, die op zijn beurt een microprocessor aanstuurt. Deze microprocessor bedient een 64-staps verzwakker die in de uitgangstrap is geïntegreerd.

  Beantwoorden
 • Zeg hallo Dick !

  Weer dank voor het mooie artikel.
  Ik vind de iFI nano een zeer fraai stukje werk en het ziet er ook nog mooi uit.

  Ruim twee jaar draai ik o.a met de Hiface1 converter. De afgelopen jaren zijn nieuwe converters op de markt gekomen, je hebt er ook een paar getest. Telkens vraag ik me af hoe groot zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de Hiface1 en de nieuwe converters. Deze recensie levert weer dezelfde vraag op.
  Je geeft aan dat de iFi nano een hele mooie converter aan boord heeft die alleen al de aanschafprijs waard is. Ik vraag me af, is dan nu een moment aangekomen om mijn Hiface1 te vervangen door de iFi nano? Is de iFi nano een serieuze stap vooruit? Misschien kun je aangeven waar de verschillen zitten?

  Verder schrijf je dat je de iFi nano op de Hex hebt aangesloten en dat het resultaat gewoon goed is.
  Nu heeft volgens mij de Hex de oem versie van de Hiface aan boord. Volgens mij een mogelijkheid om beide converters te vergelijken. Heb je dit misschien ook gedaan? Ik ben zeer nieuwsgierig naar je bevindingen.

  Alvast dank voor je reactie.

  Vriendelijke groet,
  René Elsinga

  Beantwoorden
  • Ha René,

   Mijn HiFace converters staan al sinds vorig jaar oktober op non-actief omdat de Italianen het maar niet voor elkaar krijgen om een goede driver voor de Mac Mavericks besturing te produceren. Daar is heel veel over te doen op het www. Ook de HiFace input van de Metrum Hex lijdt hieronder, wat Metrum heeft doen besluiten om met een andere converter te komen op basis van de nieuwere XMOS technologie. Die heeft in tegenstelling tot de M2Tech HiFace converters geen apart te installeren drivers nodig op de Mac. De iFi Nano heeft ook de XMOS aan boord. M2Tech heeft destijds de weg geopend naar betaalbare asynchrone USB naar SPDIF converters. Daarom is het zo jammer dat het bedrijf nu verzaakt om de problemen op te lossen.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Ik had de stille hoop dat je Hex en de iFI misschien op je EEpc had getest.
  Maar goed je kan ook niet alles hebben 😉

  Ondertussen de knoop doorgehakt en besloten mijn Hiface converter te vervangen door de iFi, eens luisteren wat dit gaat brengen.

  Je schreef dat je de SACD-collectie had overgezet naar PCM met “speciale” software. Er staat met iets bij dat je hierover een artikel had geschreven, kan me ook vergissen. Kun je misschien aangeven welke software dit is en indien aanwezig de verwijzing naar je artikel hierover.

  Wederom veel dank!

  Groeten,
  René Elsinga

  Beantwoorden
 • Beste Dick , bedankt voor deze eerlijke test , met name het geval purifier ben ik het helemaal met je eens . Ook voor mij is 99euro veel geld , muziek is mijn grote passie en een goede hifi kost geld , maar door een libanon trauma zit ik nu al meer dan een jaar thuis met PTSS , heeft het voordeel van veel tijd om te luisteren maar het nadeel van een behoorlijk lager inkomen . Heb zo dan wel leuke spullen via MP kunnen kopen . Alleen gaat de DAC techniek zo hard vooruit dat 2e hands kopen geen nut heeft , heb nu een Dynavox 307 dac die het best goed doet via optisch en coax , maar USB ondersteund 16/44 , en met mijn verzameling high res flac’s heb ik daar dus niks aan en leek me de ifi een leuke aanvulling ( zou ook leuk zijn als ie zonder volumeknop en koptelefoon uitgang en accu nog goedkoper op de markt zou komen ) . Gr Ger

  Beantwoorden
 • Boeiend artikel ! (allemaal eigenlijk…)
  Maar hoe verhoudt deze toffe kleine DAC zich ten opzichte van de DDDAC 1794 ?
  gr Paul

  Beantwoorden
 • Leuk allemaal hoor die Dacjes en tweaks. Momenteel heb ik een Metrum Quad NOS, (door de vorige eigenaar een beetje gemodificeerd. Er zit nu een BNC connector op en alle condensators zijn vervangen door duurdere, betere.)
  Ook heb ik laatst een Hiface Two gekocht en ben verbaast over de verbetering. Nu vroeg ik mij af of een Ifi Purifier voor de Hiface nog meer winst zal halen, of is dat niet nodig?

  Nog iets grappigs, waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar ik heb een Startech usb 2.0 extender gekocht, 10 meter lang en hij werkt als een klok. Dit zou ik wel als tip willen geven, want de meeste extenders werken helemaal niet. Ik denk dat de purifier hier heel veel kan doen. Op termijn wil ik natuurlijk iets anders, wellicht een usb naar lan of zo’n optische 3.0 kabel, maar voor nu is dit leuk. Ook ga ik dit dan inbouwen in een kastje en dan zorg ik voor ook voor externe voeding.

  Maar goed, wat ik dus graag zou willen weten of iemand daar ervaring mee heeft, met een Hiface en een Purifier.

  gr Roald

  Beantwoorden
 • Mooi artikel Dick,
  Heb em aangeschaft en gebruik em als usb-spdif converter naar mijn Primare I22. Wat een ongelooflijke upgrade. De primare lijkt wel open gesprongen. Ik speel via Foobar en dan is de DSD toch speelbaar. Hou het voorlopig maar bij PCM en dit is geen last.
  Ga zo door met jullie prachtige artikelen!!
  Groet, Rob

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Idac en de hoofdtelefoonversterker?
  Het lijkt dat een portable dac met hoofdtelefoonversterker een hoofdtelefoonversterker overbodig maakt. Of zie ik iets over het hoofd?
  Hartelijke groeten,
  Gaston

  Beantwoorden
 • Aangezien ik de IFI en de DDDAc1794 niet kan vergelijken, toch mijn vraag: hoe groot is het verschil qua muzikaliteit? De IFI is klein en handzaam, de DDDAc wordt nogal groot voor in mijn woonkamer.

  Graag advies.

  Beantwoorden
 • Klopt,… maar tav muzikaliteit mogelijk dan inleveren?

  Groet AJR

  Beantwoorden
  • Ha AJR,

   Piano of gitaar spelen ze geen van beide, met het verschil in muzikaliteit zal het dus wel meevallen…:-)

   Maar zonder gekheid, de iFi Nano is een mooi DACje, heel veel waar voor zijn geld. maar die speelt niet in dezelfde klasse als de DDDAC1794. De laatste mag je best met DAC’s uit de paar duizend euro en hoger klasse vergelijken.

   Beantwoorden
 • Hello Dick,
  Interesting article! I read it using Google translate!
  Regarding DSD to PCM conversion I have done some research and tests and also selected 24/176.4 rate. However I use JRiver to convert, but I wonder if there is a big difference in quality between Weiss Sarcon and JRiver conversion? Have you compared their results by any chance?

  Thank you,
  Nasr

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.