iFi nano iDSD
iFi is misschien een relatief nieuwe merknaam, het moederbedrijf, het Britse AMR timmert al geruime tijd aan de weg met veel geprezen ‘grote’ audioapparaten. Met de iFi serie lijkt de fabrikant echter een groter publiek aan te willen spreken en lijkt daarmee recht in de roos te schieten.
iFi bestaat inmiddels al uit een hele serie mini apparaten waar nu ook nog de nog kleinere nano serie bij komt. De apparaten mogen compact zijn, de kwaliteit is hoog. En de prijzen sympathiek.
De iFi nano iDSD. Een mini DAC, die voor 189 euro in de winkel ligt, waarmee ongeveer alle gangbare formats zijn te spelen, tot DSD aan toe. Wat mag je daar nou van verwachten? 10 jaar geleden of zelfs nog recenter, waarschijnlijk nog helemaal niks, maar in 2014 ligt dat toch even iets anders. Het werd een verrassende kennismaking…
Te kust en te keur
DA-converters zijn er vandaag de dag te kust en te keur, met dank aan het razend populaire streamen van muziek van de harde schijf . Sterker nog: het wordt moeilijk om nog door de bomen het bos te zien. Een goed klinkende DAC met een leuk prijskaartje er aan is al lang geen utopie meer. Wat maakt dan de iFi nano iDSD DAC bijzonder in dit grote bos? Nou, om te beginnen de drie letters ‘DSD’. Die staan voor ‘Direct Stream Digital’. Een vinding van Sony van al weer bijna 20 jaar geleden.
DSD is destijds bedacht als archivering format. Omdat de oude analoge mastertapes er in de loop der tijd niet frisser op worden, of zelfs langzaam gaan ontbinden (de beruchte sticky tapes, waarbij de magnetische emulsie plakkerig wordt en loslaat van de drager) was het zaak om een reddingsactie te ondernemen en alle analoge tapes in het archief van de platenbazen snel te gaan digitaliseren. Daarvoor bleek DSD heel goed bruikbaar te zijn. Het bleek zelfs zo goed dat de Super Audio CD er mee uitgevoerd werd, eind vorige eeuw.
Voors en tegens
Het pure DSD geluid wordt zowel geroemd en beschimpt. Voorstanders prijzen het bijna analoge karakter van het geluid dat DSD kan laten horen, tegenstanders honen het snel oplopende ruisaandeel richting hoge frequenties, dat de opgegeven hogere resolutie vergeleken met het 16 bit/44,1 kHz format teniet zou doen.
Voors en tegens, meningen zijn er evenveel als a*holes, weten we dank zij mijn held Dirty Harry. Zelf was ik destijds behoorlijk gecharmeerd van de eerste demonstraties met de SA-CD speler en ik heb met veel plezier jaren met een paar spelers geleefd.
Als het audiostreamen echter serieuze vormen begint aan te nemen gaat bij mij langzaam maar zeker de stekker uit de schijfjesspelers en wordt de muziek naar de harde schijf getransformeerd en van daaraf geluisterd. HDtracks komt, inmiddels gevolgd door meer aanbieders van highres muziek en ik ben al weer een aantal jaren spinnend tevreden met het nieuwe luisteren. Ik heb zelfs mijn hele verzameling SA-CD schijven omgezet en naar de harde schijf geschreven.
iFi nano iDSD DAC
6,8 x 2,8 x 8,7cm, dat zijn de bijna minuscuul te noemen afmetingen van de iFi nano iDSD DAC. Nou ja, voor een audioapparaat dan. Het gewicht is 162 gram. Het kastje voelt echter massief en oerdegelijk aan, dank zij het gebruik van dik aluminium waar je even gemakkelijk plastic zou kunnen verwachten. Zelfs de volumeknop is uit massief aluminium gedraaid. Het geeft de nano iDSD ondanks het formaat een luxe uitstraling.
Aan de voorkant vind je naast de volumeregelaar, voor de naastliggende hoofdtelefoonaansluiting, ook de twee cinchuitgangen.
Aan de achterkant zie je centraal de USB aansluiting, daarnaast een schakelaar voor de keus tussen twee digitale filters én een digitale S/PDIF uitgang. En die laatste blijkt niet veel later de nano iDSD DAC een extra toef slagroom op de kers te geven…
Hey Dick,
Ga je de iFi iPhono ook nog op de testbank zetten? Dit schijnt een spectaculair mm/mc voorversterkertje te zijn…
Gr
Albert
Als we die voor een test beschikbaar krijgen doe ik dat graag Albert…:-)
Albert, de importeur las je vraag, de iFi iPhono komt er volgende week aan…:-)
Ha Dick,
Dat is goed nieuws. Ik ben erg benieuwd naar je recencie! Zelfs Michael Fremer (recensent van analogplanet.com) met z’n stereo van $150.000 is erg enthousiast. Het enige ‘minpuntje’ van het apparaat schijnt de moeilijke leesbaarheid te zijn (van de tekst onderop bij de DIP switches voor de instellingen..) Als ik jou was ging ik de leesbril maar vast oppoetsen!! 😉
Gr
Albert.
Ha Albert,
Ik heb nog geen leesbril nodig Albert…haha…
En? Je zult een eerste indruk hebben. Moet ik al naar de winkel?
Hoi Dick,
De iFi Micro iPhono kan ik van harte aanbevelen. Ik vond hem, toen hij bij mij logeerde voor een recensie, zo flexibel in zijn mogelijkheden en klankmatig zó fraai voor voor wat hij kost dat ik er een voor mezelf heb besteld. Als je een exemplaar te pakken kunt krijgen voor een recensie ben ik ook erg benieuwd naar jouw oordeel.
Ik wil graag ook even kort ingaan op een passage uit de op alle vlakken uitstekende (!) recensie van de iFi nano iDSD die je hier publiceert. Ik herken in je tekst namelijk een uitspraak van mezelf over de iPurifier. Dat ‘no-brainer’ en ‘verplichte aanschaf’ heb ik in mijn recensie voor een ander online-platform geschreven omdat ik dat oprecht vond (en nog steeds vind). Over de door mij vastgestelde klankmatige resultaten hoeven we het niet te hebben, daarover mag iedereen het wat mij betreft fundamenteel met me oneens zijn, maar mijn uitspraak over de prijs behoeft kennelijk enige nuancering.
Voor mij als broodschrijver is het heus ook gewoon een hoop geld, maar als je de klankmatige resultaten die ik met de iPurifier behaalde afzet tegen de krappe 100 euro die hij kost en dat dan weer vergelijkt met de prijskaartjes die aan sommige andere (en veel minder eenduidig presterende) ’tweaks’ hangen dan vind ik het voor een keer best geoorloofd om een nogal oversized verbaal gebaar te maken en over een ‘verplichte aanschaf’ te spreken. Een ‘figure of speech’ zullen we maar zeggen, de keuze om iets wel of niet aan te schaffen ligt vanzelfsprekend bij de consument 😉
Ik had er daarom misschien de woorden ‘wat mij betreft’ bij kunnen zetten, maar het feit dat mijn naam naast het artikel staat zegt dat eigenlijk al. Ik vind het niet nodig om boven elke recensie van mijn hand een vrijwaring te plaatsen dat het mijn persoonlijke mening beteft en dat alles wat ik zeg niet als absoluut moet worden beschouwd. Het is aan de lezer zelf om dat onderscheidend vermogen te ontwikkelen, zo lastig is dat nu ook weer niet…
Gelukkig zijn we het in grote lijnen wél eens in onze eindconclusies, waaruit volgens mij blijkt dat de iFi producten een buitengewoon interessante prijs/kwaliteit verhouding hebben.
He Dick, Na een aantal jaren met Dac’s van Doede te hebben gespeeld ben ik ook over op hoge resolutie. Met als Dac een ODAC, te koop als compleet printje ( ca 6 x 6 cm) zonder behuizing. Om ook op vakantie prettig muziek te kunnen beluisteren heb ik die in een compacte behuizing gebouwd met een DIY hoofdtelefoonversterker volgens een schema van Decware (ZKIT3) zodat een vergelijkbaar apparaat ontstaan als in je recentie. Grote winst is de mogelijkheid om de DAC (en ook koptelefoonversterker) te laten werken op batterij of externe voeding. Wel gepruts om te solderen aan mini-usb, maar zeker een hele verbetering om de DAC niet door de PC te laten voeden. En uiteraard een lijn-uit die niet langs de volume-potmeter loopt…
Gr Werner
Dick, ik heb dat ding onmiddellijk online aangeschaft bij artsexelence, is de volgende dag bezorgd en staat nu op te laden. Ik zal jouw site toch wat strenger in de gaten houden, want dit soort tips zijn goud waard
Wat misschien ook nog aardig is om te vermelden is dat de volumepotmeter niet in de analoge signaalweg zit. In een interview met ontwerper Thorsten Loesch las ik dat deze potmeter een variabel DC-signaal naar een A/D converter stuurt, die op zijn beurt een microprocessor aanstuurt. Deze microprocessor bedient een 64-staps verzwakker die in de uitgangstrap is geïntegreerd.
Zeg hallo Dick !
Weer dank voor het mooie artikel.
Ik vind de iFI nano een zeer fraai stukje werk en het ziet er ook nog mooi uit.
Ruim twee jaar draai ik o.a met de Hiface1 converter. De afgelopen jaren zijn nieuwe converters op de markt gekomen, je hebt er ook een paar getest. Telkens vraag ik me af hoe groot zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de Hiface1 en de nieuwe converters. Deze recensie levert weer dezelfde vraag op.
Je geeft aan dat de iFi nano een hele mooie converter aan boord heeft die alleen al de aanschafprijs waard is. Ik vraag me af, is dan nu een moment aangekomen om mijn Hiface1 te vervangen door de iFi nano? Is de iFi nano een serieuze stap vooruit? Misschien kun je aangeven waar de verschillen zitten?
Verder schrijf je dat je de iFi nano op de Hex hebt aangesloten en dat het resultaat gewoon goed is.
Nu heeft volgens mij de Hex de oem versie van de Hiface aan boord. Volgens mij een mogelijkheid om beide converters te vergelijken. Heb je dit misschien ook gedaan? Ik ben zeer nieuwsgierig naar je bevindingen.
Alvast dank voor je reactie.
Vriendelijke groet,
René Elsinga
Ha René,
Mijn HiFace converters staan al sinds vorig jaar oktober op non-actief omdat de Italianen het maar niet voor elkaar krijgen om een goede driver voor de Mac Mavericks besturing te produceren. Daar is heel veel over te doen op het www. Ook de HiFace input van de Metrum Hex lijdt hieronder, wat Metrum heeft doen besluiten om met een andere converter te komen op basis van de nieuwere XMOS technologie. Die heeft in tegenstelling tot de M2Tech HiFace converters geen apart te installeren drivers nodig op de Mac. De iFi Nano heeft ook de XMOS aan boord. M2Tech heeft destijds de weg geopend naar betaalbare asynchrone USB naar SPDIF converters. Daarom is het zo jammer dat het bedrijf nu verzaakt om de problemen op te lossen.
Hallo Dick,
Ik had de stille hoop dat je Hex en de iFI misschien op je EEpc had getest.
Maar goed je kan ook niet alles hebben 😉
Ondertussen de knoop doorgehakt en besloten mijn Hiface converter te vervangen door de iFi, eens luisteren wat dit gaat brengen.
Je schreef dat je de SACD-collectie had overgezet naar PCM met “speciale” software. Er staat met iets bij dat je hierover een artikel had geschreven, kan me ook vergissen. Kun je misschien aangeven welke software dit is en indien aanwezig de verwijzing naar je artikel hierover.
Wederom veel dank!
Groeten,
René Elsinga
Hallo Dick,
Kun je nog aangeven welke software je gebruikt om een SACD(ISO) naar PCM over te zetten?
Dank!
René
Weiss Saracon
Beste Dick , bedankt voor deze eerlijke test , met name het geval purifier ben ik het helemaal met je eens . Ook voor mij is 99euro veel geld , muziek is mijn grote passie en een goede hifi kost geld , maar door een libanon trauma zit ik nu al meer dan een jaar thuis met PTSS , heeft het voordeel van veel tijd om te luisteren maar het nadeel van een behoorlijk lager inkomen . Heb zo dan wel leuke spullen via MP kunnen kopen . Alleen gaat de DAC techniek zo hard vooruit dat 2e hands kopen geen nut heeft , heb nu een Dynavox 307 dac die het best goed doet via optisch en coax , maar USB ondersteund 16/44 , en met mijn verzameling high res flac’s heb ik daar dus niks aan en leek me de ifi een leuke aanvulling ( zou ook leuk zijn als ie zonder volumeknop en koptelefoon uitgang en accu nog goedkoper op de markt zou komen ) . Gr Ger
Boeiend artikel ! (allemaal eigenlijk…)
Maar hoe verhoudt deze toffe kleine DAC zich ten opzichte van de DDDAC 1794 ?
gr Paul
Leuk allemaal hoor die Dacjes en tweaks. Momenteel heb ik een Metrum Quad NOS, (door de vorige eigenaar een beetje gemodificeerd. Er zit nu een BNC connector op en alle condensators zijn vervangen door duurdere, betere.)
Ook heb ik laatst een Hiface Two gekocht en ben verbaast over de verbetering. Nu vroeg ik mij af of een Ifi Purifier voor de Hiface nog meer winst zal halen, of is dat niet nodig?
Nog iets grappigs, waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar ik heb een Startech usb 2.0 extender gekocht, 10 meter lang en hij werkt als een klok. Dit zou ik wel als tip willen geven, want de meeste extenders werken helemaal niet. Ik denk dat de purifier hier heel veel kan doen. Op termijn wil ik natuurlijk iets anders, wellicht een usb naar lan of zo’n optische 3.0 kabel, maar voor nu is dit leuk. Ook ga ik dit dan inbouwen in een kastje en dan zorg ik voor ook voor externe voeding.
Maar goed, wat ik dus graag zou willen weten of iemand daar ervaring mee heeft, met een Hiface en een Purifier.
gr Roald
Mooi artikel Dick,
Heb em aangeschaft en gebruik em als usb-spdif converter naar mijn Primare I22. Wat een ongelooflijke upgrade. De primare lijkt wel open gesprongen. Ik speel via Foobar en dan is de DSD toch speelbaar. Hou het voorlopig maar bij PCM en dit is geen last.
Ga zo door met jullie prachtige artikelen!!
Groet, Rob
Hallo,
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Idac en de hoofdtelefoonversterker?
Het lijkt dat een portable dac met hoofdtelefoonversterker een hoofdtelefoonversterker overbodig maakt. Of zie ik iets over het hoofd?
Hartelijke groeten,
Gaston
Aangezien ik de IFI en de DDDAc1794 niet kan vergelijken, toch mijn vraag: hoe groot is het verschil qua muzikaliteit? De IFI is klein en handzaam, de DDDAc wordt nogal groot voor in mijn woonkamer.
Graag advies.
Ha AJ,
Als de DDDAC1794 toch te groot is, is de keus immers snel gemaakt?
Klopt,… maar tav muzikaliteit mogelijk dan inleveren?
Groet AJR
Ha AJR,
Piano of gitaar spelen ze geen van beide, met het verschil in muzikaliteit zal het dus wel meevallen…:-)
Maar zonder gekheid, de iFi Nano is een mooi DACje, heel veel waar voor zijn geld. maar die speelt niet in dezelfde klasse als de DDDAC1794. De laatste mag je best met DAC’s uit de paar duizend euro en hoger klasse vergelijken.
Hello Dick,
Interesting article! I read it using Google translate!
Regarding DSD to PCM conversion I have done some research and tests and also selected 24/176.4 rate. However I use JRiver to convert, but I wonder if there is a big difference in quality between Weiss Sarcon and JRiver conversion? Have you compared their results by any chance?
Thank you,
Nasr