iFi Micro iPhono Phonoversterker

iFi Micro iPhono Phonoversterker

Meten

We zullen bovenstaande besproken dingen eens proberen in plaatjes te vatten… Een plaatje verteld vaak meer dan 1000 woorden, hoewel ik me ook voor kan stellen dat er lezers zijn die onderstaande technisch geneuzel vinden en snel doorbladeren naar de conclusie. Voor de liefhebber dus:

 

afb1 iFI iPhono - RIAA default

Afb. 1: Eerst maar eens gewoon de curve die onder het RIAA knopje staat. Aan de kanaalgelijkheid valt niks af te dingen. Het laag begint door het rumblefilter (zo noemden ze het vroeger) onder 100 Hz af te vallen en bereikt bij 20 Hz een verzwakking van 4 dB. Dit zal op de meeste luidsprekers weinig tot geen hoorbaar nadeel geven.

 

afb2 iFI iPhono - RIAA, RIAA IEC

 

Afb. 3: Het inschakelen van de IEC knop dipschakelaar maakt de frequentiekarakteristiek van de hogere frequenties kaarsrecht. De klopt dus niet met het bijschrift. Wat er gebeurd is dat de 3.18 µs (50 kHz), in de wandelgangen eRIAA genoemd.  In default geschakeld is de eRIAA of Neumann correctie (zie verhaal hier boven) blijkbaar default ingebakken. Heel mooi dus. Mijn advies: deze knop op uit laten staan.

afb4 iFI iPhono - RIAA, eRIAA on

Afb. 4: De dipschakelaar eRIAA wordt ingeschakeld. De frequentiecurve valt niet langer af onder 100 Hz maar trekt nagenoeg rechtdoor. Ook hier is het bijschrift bij de schakelaar verkeerd en is het dus niet de Enhanced RIAA curve die hier geschakeld wordt maar de… IEC curve.

 

Het is afhankelijk van de platenspeler/ versterkercombi of het wenselijk is de curve te verzwakken. Als de woofer vreemde bewegingen maakt gewoon op default laten staan. Denk je last te hebben van het laagafval, schakel dan de dipschakelaar op ‘on’.

afb5 iFI iPhono - RIAA, IEC en eRIAA on

afb. 5 laat een variatie op afbeelding 4 zien. Zowel de IEC als de eRIAA dipschakelaars worden geschakeld. De in mijn ogen mooiste RIAA correctiecurve ontstaat met de eRIAA schakelaar ‘on’ en de IEC schakelaar ‘off’.

 

afb6 iFI iPhono - RIAA, IEC on

Afb 6. Hier is het gemeten frequentiegebied opgerekt om te checken of het werkelijk om een Neumann correctie gaat. Wat inderdaad het geval is. De oplopende curve wordt veroorzaakt door het ontbreken van de vierde pool in het meetprogramma van de Audio Precision die we hier gebruiken voor de metingen. Het is dus geen meetfout of, erger nog, een fout in de iFI Phono.  Nogmaals: de IEC schakelaar gewoon op ‘off’ laten staan…

afb7 iFI iPhono - Columbia, IEC on

Afbeelding 7 laat de afwijking van de vroeger door Columbia toegepaste curve zien van de RIAA correctie. Het is een beetje blabla als je niet in de materie zit maar hier is te zien dat er bij de lagere frequenties (het gebied rond 500 Hz wat meer versterking wordt gemaakt. De Neumann correctie blijft ook hier gewoon schakelbaar.

 

afb2 iFI iPhono - RIAA, Decca en Columbia

Afbeelding 2 laat alle drie correctiecurves zien die met de schakelaar op het front te schakelen zijn.  De groene Decca correctie valt in het laag precies tussen de RIAA en Columbia curves in. Mooi te zien is dat beide meer verzwakking geven in het laag, gerelateerd aan de RIAA correctie in zowel het laag als in het hoog.

afb9 iFI iPhono - THD n residu 5 mV in

De vervorming laat in cijfers een THD+n (totale vervorming plus brom en ruis) 0,013% zien. In het FFT plaatje hierboven valt de lage ruisvloer positief op.

 

iFi Micro iPhono in audiorek

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 thoughts on “iFi Micro iPhono Phonoversterker

 • 27 mei 2015 om 11:44
  Permalink

  Dick,

  Dit is een heel duidelijk verhaal, waarbij de metingen er heel goed uitzien.
  Mijn vraag is: wat voor voeding wordt er gebruikt. De bekende Chinese wanddoos of moeten we weer een echte voeding zelf maken? Wel mis ik nog de nodige technische gegevens, zoals we gewend zijn van de fabrikant. Of is dit toch teveel gevraagd voor deze lage prijs. Een vriend van me heeft deze iPhono in gebruik en is laaiend enthousiast. Dus wie weet??
  Doorgaan met goede artikelen schrijven. Kunnen op de stapel in de lade!!

  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 29 mei 2015 om 16:58
  Permalink

  Hallo Dick,
  Mooie recensie en verdieping van de materie. Je verhaal heeft mij een veel beter beeld gegeven wat er in dit wereldje speelt en hoe dit wordt vertaald uit de metingen. Zeer leerzaam en oh wat een fraai stukje techniek. Maarrrr….. ik zie enorm ongeduldig uit naar je recensie van de iFi Micro iDSD. Kan gewoon niet wachten want heb deze DAC heel hoog op mijn verlanglijstje staan. Groetjes, René

  Beantwoorden
 • 05 december 2015 om 22:45
  Permalink

  Hoi Dick,

  Wat een fijne recensie om te lezen. ik heb “dit wonderdoosje” nu 2 dagen in huis en het is volop genieten.

  ik heb 2 vragen:
  “Denk er wel aan dat de bekabeling tussen element in de platenspeler en versterker zelf ook een capaciteit heeft, die je bij de ingestelde capaciteit op moet tellen.”
  hoe kan ik er achter komen hoeveel ik erbij moet optellen? is dit te meten? of ergens in de spec. te vinden?

  en wat wordt er bedoeld met Headroom bij de +6db instelling.

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Frans

  Beantwoorden
  • 06 december 2015 om 01:07
   Permalink

   De kabelcapaciteit staat meestal niet in de specs van de platenspeler. Bij een losse kabel zou het wel gespecificeerd moeten zijn. Maar ultrakritisch is het ook weer niet.

   Als je de 6 dB extra gain inschakelt is de headroom ook 6 dB lager en loop je bij een element dat relatief veel spanning afgeeft de kans dat de spanning gaat clippen.

   Beantwoorden
 • 05 augustus 2016 om 17:08
  Permalink

  Hallo Dick,
  heb deze phono versterker onlangs aangeschaft. Bij maximaal volume van de gebruikte eindversterker was een zeer lichte brom waarneembaar.
  Het geheel voorzien van een sqeeze box voeding, afgeregeld op 9 volt en ziedaar de brom was verdwenen.

  groet Jur

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.