iFi Micro iPhono Phonoversterker

iFi Micro iPhono Phonoversterker

Normaliseren graag…

riaa-logo

Rond 1955 wordt er dan toch een norm voor de correctiecurves afgesproken. Voor die tijd rommelde iedere muziekfirma maar wat aan met als resultaat dat phonoversterkers een veelheid (op het dieptepunt schijnen er rond 100 verschillende correctiemogelijkheden te zijn geweest) aan schakelbare tegencorrectiefilters aan boord hadden, of in ieder geval moesten hebben, om het frequentiespectrum weer recht te kunnen trekken. Deze norm werd de RIAA correctie genoemd. De kantelpunten worden daarin vastgesteld op: 3180 µs (50 Hz), 318 µs (500 Hz) en 75 µs (2122 Hz).

 

Dwarsliggers?

Maar het schijnt dat niet iedere muziekuitgeverij zich meteen aan die nieuwe norm ging houden. Maar wie en welke? Daar kan blijkbaar niemand zekerheid over geven. Sterker nog: er is daarover totaal geen duidelijkheid, wel zoals altijd veel meningen. (die er volgens mijn held Clint evenveel zijn als… ahum…inderdaad).

Op de platenhoezen uit die jaren staat in ieder geval zelden tot nooit aangegeven met welke correctiecurve de plaat is gesneden of waarmee je het beste kunt afspelen. Wat is het toch allemaal simpel en duidelijk, niet?…zucht…

Ook tot welk jaar vinyl van de ene of de andere firma met een eventueel van de RIAA afwijkende norm is gesneden is onbekend. iFi Micro iPhono ingangkant schuinvoor

Het zal toch niet zo zijn?

Moet ik nu echt voor ieder platenlabel een bijhorende correctie uit zien te vinden en inschakelen? Welnee. Dat is niet alleen schier onmogelijk maar ook niet nodig. Daarvoor is immers de RIAA norm vast gelegd. Ga er maar van uit dat het leeuwendeel, zo niet alle exemplaren van de vinylalbums die je in huis hebt, gewoon volgens de RIAA norm is gemaakt. Ben je een verzamelaar van echt oude vinylalbums, dan is het boeiend om een voorversterker te hebben waarmee je meerdere correctiecurves in kunt stellen.

Maar deden de luisteraars in de jaren 50 en 60 daar nou zo moeilijk over? Nee hoor, iedere versterker in die tijd had immers klankregelaars. Een dun klinkende plaat pepte je even op met een draai aan de ‘bass’ en of ‘treble’ van de ingebouwde Baxendall klankregelaars van je muziek meubel. Veel versterkers uit die tijd hebben zelfs een ‘presence’ draai of drukknop om het middengebied een paar dB te versterken of te verzwakken.

Nog meer rugzakjes

Binnen de RIAA norm heb je overigens ook (licht) afwijkende afspeel subcultuurtjes, zoals IEC RIAA , waar het subsonische laag wordt onderdrukt om te voorkomen dat je woofers ongecontroleerd gaan wapperen. In de praktijk zet de laagafval echter al beduidend vroeger in waardoor er een verlies van de lagere tonen kan ontstaan.

iFi Micro iPhono zijraanzicht

Allen

In 1995 kwam de helaas veel te vroeg overleden Allen Wright in één van zijn fameuze cookbooks met het punt dat er nog een extra hoogkantelpunt bij het weergeven moet worden gebruikt, op 3.18 µs (50 kHz), de zogenaamde ‘Neumann correctie’ (afgeleid van de Neumann snijmachines). Nieuwsgierig dat we zijn is deze na ampel beraad en kritisch luisteren al snel ook in onze PhonoDude terecht gekomen… en er nooit meer uit gegaan. Hoewel er ook een kamp bestaat met de mening dat de stelling van Wright klinkklare onzin is, ben ik een trouw aanhanger van ‘s mans bevinding. Ook de iFi Micro Phono heeft deze mogelijkheid aan boord, je moet ‘m alleen even weten te vinden…

De wegbewijzering in de war

Meten is weten was niet vaak zo duidelijk als met de iFi Micro iPhono op de meetbank. Al vlot blijken de bijschriften naast de minuscule dipschakelaartjes niet duidelijk of domweg niet juist (eRIAA en IEC) met de curve die het belooft!

De fabrikant in de persoon van Chef ontwikkelaar van AMR/ iFi, Thorsten Loesch , gaf als reactie op mijn bevindingen:

You are kind of right. The switches are essentially in shunt mode so strictly they are “XXX Off and the wrong way around”.  Just follow the instructions how to set the switches, try not to interpret.
It is explained in the instructions – otherwise the circuit would have been longer…..and we didn’t want to do that. It is deliberate. Thanks
Ciao T.

Sorry dat ik het zeg: maar daarmee kom je bij mij niet weg, zelfs niet als je Thorsten Loesch heet. Hoeveel gebruikers zullen echt weten wat ze werkelijk hebben ingesteld? Ik kwam er bij toeval achter tijdens het meten van de curves. Maar het lijkt me dat  Jan Gebruiker een phonopreamp gewoon aan moet kunnen sluiten zonder zich verder zorgen te hoeven maken over de juiste functie van de schakelaars, niet? Audiofielen zijn al vaak genoeg enorme draaikonten die kleine onvolkomenheden tot grote proporties weten op te blazen en zich continu afvragen of ze wel naar ‘het beste’ luisteren…

iFi Micro iPhono onderkant helemaal

Overpeinzingen

Dat de iFi Micro iPhono resultaten laat horen die boven het gemiddelde maaiveld uitsteken was me echter al vanaf het begin snel duidelijk. Met de weergavekwaliteit van de mooie schakeling is weinig mis. Maar toch bekruipt me het gevoel dat iFi ook een beetje is doorgeschoten in de goede bedoelingen. Doseren is ook een kunst. Maar het begrip KISS staat blijkbaar niet in het woordenboek van fabrikant. Dress to Impress daarentegen blijkbaar wel…

Simpel gezegd: naast de verwarring rond bijschriften bij de schakelaars zitten me er domweg teveel variabelen op de Micro iPhono. Het leeuwendeel daarvan is helemaal niet nodig om zo fijn mogelijk naar je vinylalbums te kunnen luisteren.

Hebben de Columbia en iFi Micro iPhono binnenkant detail 1Decca correctiecurves naast de standaard RIAA correctie  wel enig meerwaarde? Zeker wel. De mogelijkheid om twee extra klassieke curves te kunnen gebruiken zal een hele welkome optie zijn voor de verzamelaar van oud jaren 40 en 50 vinyl. Voor de ‘normale’ platenspelerliefhebber lijkt het me weinig relevant.

De verder door iFi ingebouwde schakelbare opties voor de afsluitweerstand voor MC elementen en capaciteit voor MM elementen zijn ook prima toevoegingen die je eerder verwacht bij een veel kostbaarder apparaat.

 

De extra 6 dB instelbare versterkingfactor kan bij extreem lage output elementen goed van pas komen of gewoon als je wat meer output wilt voor je minder gevoelige versterker. Pas wel op dat dit ten koste gaat van de de headroom.

De hier eRIAA genoemde  curve met de Neumann correctie hoeft van mij niet eens schakelbaar te  zijn, gewoon vast inbakken. Het IEC filter met naar keuze een rechte of afvallende frequentiecurve onder 100 Hz is wel een bruikbare optie die een gebruiker naar zijn eigen inzicht kan in of uitschakelen.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 thoughts on “iFi Micro iPhono Phonoversterker

 • 27 mei 2015 om 11:44
  Permalink

  Dick,

  Dit is een heel duidelijk verhaal, waarbij de metingen er heel goed uitzien.
  Mijn vraag is: wat voor voeding wordt er gebruikt. De bekende Chinese wanddoos of moeten we weer een echte voeding zelf maken? Wel mis ik nog de nodige technische gegevens, zoals we gewend zijn van de fabrikant. Of is dit toch teveel gevraagd voor deze lage prijs. Een vriend van me heeft deze iPhono in gebruik en is laaiend enthousiast. Dus wie weet??
  Doorgaan met goede artikelen schrijven. Kunnen op de stapel in de lade!!

  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 29 mei 2015 om 16:58
  Permalink

  Hallo Dick,
  Mooie recensie en verdieping van de materie. Je verhaal heeft mij een veel beter beeld gegeven wat er in dit wereldje speelt en hoe dit wordt vertaald uit de metingen. Zeer leerzaam en oh wat een fraai stukje techniek. Maarrrr….. ik zie enorm ongeduldig uit naar je recensie van de iFi Micro iDSD. Kan gewoon niet wachten want heb deze DAC heel hoog op mijn verlanglijstje staan. Groetjes, René

  Beantwoorden
 • 05 december 2015 om 22:45
  Permalink

  Hoi Dick,

  Wat een fijne recensie om te lezen. ik heb “dit wonderdoosje” nu 2 dagen in huis en het is volop genieten.

  ik heb 2 vragen:
  “Denk er wel aan dat de bekabeling tussen element in de platenspeler en versterker zelf ook een capaciteit heeft, die je bij de ingestelde capaciteit op moet tellen.”
  hoe kan ik er achter komen hoeveel ik erbij moet optellen? is dit te meten? of ergens in de spec. te vinden?

  en wat wordt er bedoeld met Headroom bij de +6db instelling.

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Frans

  Beantwoorden
  • 06 december 2015 om 01:07
   Permalink

   De kabelcapaciteit staat meestal niet in de specs van de platenspeler. Bij een losse kabel zou het wel gespecificeerd moeten zijn. Maar ultrakritisch is het ook weer niet.

   Als je de 6 dB extra gain inschakelt is de headroom ook 6 dB lager en loop je bij een element dat relatief veel spanning afgeeft de kans dat de spanning gaat clippen.

   Beantwoorden
 • 05 augustus 2016 om 17:08
  Permalink

  Hallo Dick,
  heb deze phono versterker onlangs aangeschaft. Bij maximaal volume van de gebruikte eindversterker was een zeer lichte brom waarneembaar.
  Het geheel voorzien van een sqeeze box voeding, afgeregeld op 9 volt en ziedaar de brom was verdwenen.

  groet Jur

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.