iFi Micro iPhono Phonoversterker

iFi Micro iPhono Phonoversterker

Instellingen

Er zijn veel instellingen mogelijk met iFi Micro iPhono, misschien wel teveel. Als de iPhono eenmaal tussen platenspeler en versterker ligt zal deze niet altijd even gemakkelijk toegankelijk zijn, wat het vooraf iFi Micro iPhono load impedantie elementenzo goed mogelijk naar wens instellen van de variabelen met de minuscule schakelaartjes wel zo praktisch maakt. Maar ja, eenmaal de instelling van je voorkeur vastgelegd geen onoverkoombaar probleem natuurlijk. Maarrrr, het is eveneens bekent dat vóór een ‘audiofiel’ zo ver is dat de twijfel en onrust achter zich kan worden gelaten we vaak wel een aantal  weken of langer verder zijn…(mmm, klinkt nou 100 of 110 Ohm afsluiting van mijn element beter…)

Gebruik je een MC element, dan is de afsluitweerstand via de dipschakelaars simpel in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld de door de fabrikant van je element geadviseerde belastingweerstand instellen. Of daar wat omheen variëren naar eigen voorkeur. Een achttal weerstandcombinaties is al door iFi in de tabel op de bodemplaat van de iPhono gezet.

MM

Voor een MM element is de parallel capaciteit via een combinatie van dipschakelaars te variëren in 6 stappen tussen 0 (theoretisch) en 500 pF. Denk er wel aan dat de bekabeling tussen element in de platenspeler en versterker zelf ook een capaciteit heeft, die je bij de ingestelde capaciteit op moet tellen. Staat er een te grote capaciteit ingesteld, dan gaat dat ten koste van het tophoog. Ik zou zelf op de laagste stand beginnen.

iFi Micro iPhono instellingen

Correctiecurves

Tussen de capaciteit en weerstandtabellen zie je een andere opmerkelijk tabel. Huh, we kennen toch alleen de gestandaardiseerde RIAA curve waarmee zo’n beetje iedere phonoversterker van de laatste 50 jaar mee is uitgerust?

Ja, dat klopt, maar er zijn ook binnen de RIAA norm nog een paar variaties bedacht. In beperkte mate overigens en niet te vergelijken met de vroege jaren van vinyl.
Tja vroeger, gelukkig heel lang geleden, bedacht iedere platenfirma zijn eigen correctiecurve voor de muziek die in de twee groeven van een langspeelplaat werden gesneden en later geperst.

 

DECCAWaarom is er eigenlijk een correctiecurve nodig? En wat doet deze eigenlijk? Heel simpel gesteld: zou een vinylalbum met een lineair worden gesneden dan zou de groef enorme modulaties krijgen bij de lagere frequenties. De naald zou het niet eens kunnen volgen. Wat is er dus bedacht? De lage frequenties van het muzieksignaal worden vanaf pakweg 500 Hz naar beneden toe met 6 dB/ octaaf verzwakt en het hoog vanaf pakweg 1000 Hz met 6 dB/ octaaf versterkt. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.

 

Columbia_RecordsDe groefmodulaties worden nu hanteerbaar. Het verzwakte laag wordt weer hersteld door een zo nauwkeurig mogelijke tegengestelde correctiecurve te gebruiken in de versterker achter de platenspeler, ofwel de phonoversterker.

Daarnaast wordt groefruis bij het afspelen met een tegengestelde correctiecurve in het hoog verzwakt. Niet alleen de in de groef geperste muziek wordt immers verzwakt zodat deze weer recht wordt, de ruis die het naald in groef principe veroorzaak wordt in dezelfde proporties mee verzwakt.

 

Voor wie nog weet wat een cassettedeck is: de Dolby ruisonderdrukking in de aloude cassettespelers (ook een aantal taperecorders waren er mee uitgerust) werkt in principe hetzelfde. Hoewel Dolby voor zijn ruisonderdrukker voor het gebruik met een magnetische band wel eerst een aantal hele slimme toevoegingen moest bedenken om te voorkomen dat de tape te vroeg ging verzadigen door de opgepepte hogere frequenties. Was het cassette of tapedeck niet juist afgeregeld dan was het  middel niet zelden erger dan de (ruis) kwaal.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 thoughts on “iFi Micro iPhono Phonoversterker

 • 27 mei 2015 om 11:44
  Permalink

  Dick,

  Dit is een heel duidelijk verhaal, waarbij de metingen er heel goed uitzien.
  Mijn vraag is: wat voor voeding wordt er gebruikt. De bekende Chinese wanddoos of moeten we weer een echte voeding zelf maken? Wel mis ik nog de nodige technische gegevens, zoals we gewend zijn van de fabrikant. Of is dit toch teveel gevraagd voor deze lage prijs. Een vriend van me heeft deze iPhono in gebruik en is laaiend enthousiast. Dus wie weet??
  Doorgaan met goede artikelen schrijven. Kunnen op de stapel in de lade!!

  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 29 mei 2015 om 16:58
  Permalink

  Hallo Dick,
  Mooie recensie en verdieping van de materie. Je verhaal heeft mij een veel beter beeld gegeven wat er in dit wereldje speelt en hoe dit wordt vertaald uit de metingen. Zeer leerzaam en oh wat een fraai stukje techniek. Maarrrr….. ik zie enorm ongeduldig uit naar je recensie van de iFi Micro iDSD. Kan gewoon niet wachten want heb deze DAC heel hoog op mijn verlanglijstje staan. Groetjes, René

  Beantwoorden
 • 05 december 2015 om 22:45
  Permalink

  Hoi Dick,

  Wat een fijne recensie om te lezen. ik heb “dit wonderdoosje” nu 2 dagen in huis en het is volop genieten.

  ik heb 2 vragen:
  “Denk er wel aan dat de bekabeling tussen element in de platenspeler en versterker zelf ook een capaciteit heeft, die je bij de ingestelde capaciteit op moet tellen.”
  hoe kan ik er achter komen hoeveel ik erbij moet optellen? is dit te meten? of ergens in de spec. te vinden?

  en wat wordt er bedoeld met Headroom bij de +6db instelling.

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Frans

  Beantwoorden
  • 06 december 2015 om 01:07
   Permalink

   De kabelcapaciteit staat meestal niet in de specs van de platenspeler. Bij een losse kabel zou het wel gespecificeerd moeten zijn. Maar ultrakritisch is het ook weer niet.

   Als je de 6 dB extra gain inschakelt is de headroom ook 6 dB lager en loop je bij een element dat relatief veel spanning afgeeft de kans dat de spanning gaat clippen.

   Beantwoorden
 • 05 augustus 2016 om 17:08
  Permalink

  Hallo Dick,
  heb deze phono versterker onlangs aangeschaft. Bij maximaal volume van de gebruikte eindversterker was een zeer lichte brom waarneembaar.
  Het geheel voorzien van een sqeeze box voeding, afgeregeld op 9 volt en ziedaar de brom was verdwenen.

  groet Jur

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.