RecensieVersterker

iFi Micro iPhono Phonoversterker

 

iFi heeft de audiomarkt de laatste jaren verrast met een aantal audiotoverdoosjes die er niet alleen mooi uitzien, maar vooral  opvallend mooie elektronica blijken te bevatten en als kers op de pudding bovendien stuk voor stuk uiterst betaalbaar blijken te zijn. Dit keer gaan we aan de slag met de opvallende iFi Micro iPhono Phonoversterker

Eenkennig is iFi niet, zowel de digitale als de analoge kant van de audiomedaille krijgt alle aandacht dat het verdiend. Daar tussenin worden er nog boeiende dingen als optionele voedingen en kabels aangeboden Na de bijna louter goede ervaringen met de ronduit goedkope iFi Nano iDSD DAC gaan we verder met de iFi Micro iPhono. Zoals we snel gaan merken: bepaald geen dertien in een dozijn voorversterker voor de alsmaar in populariteit stijgende platenspeler.

Omdat ik buitengewoon gecharmeerd ben geraakt van de kwaliteiten van dit opvallende merk komt hierna ook nog de iFi Micro iDSD, de nog beduidend beter presenterende grote broer van de Nano iDSD DAC, aan de beurt.

 

iFi Micro iPhono schuinvooraanzicht

 

iFi Micro iPhono

Een langwerpige aluminium behuizing, 158 x68 x28 mm lang, breed en diep, op een haar na 2 ons zwaar, dat is de iFi Micro iPhono. Volgepakt met vernuftige elektronica die zo’n beetje alle mogelijkheden die je in een phonoversterker kunt bedenken aan boord heeft.  De afwerking aan buiten en binnenkant is uitstekend.

iFi Micro iPhono bovenaanzicht

 

Binnenkant

iFi Micro iPhono binnenkant bovenkant PCB

iFi Micro iPhono binnenkant onderkantDe binnenkant wordt compleet bedekt met een aan weerskanten drukbevolkte maar overzichtelijke PCB. De beschikbare ruimte is effectief gebruikt. Als techneut kan ik hier echt van genieten.

Ieder voordeel heeft echter z’n nadeel, weten van J.C. Het voordeel van een PCB waarin aan de ene kant de ingangen zijn gesitueerd en aan de andere kant de uitgangen kan heel logisch, ideaal zelfs, worden opgetekend. Korte signaallijnen vormen nu eenmaal een voordeel voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Het grote nadeel is dat het apparaat niet op de normale wijze in het audiorek zal kunnen staan, maar waarschijnlijk meer een ‘underground’ leven achter de platenspeler/ versterker zal moeten leiden. Dat ondanks de vele instelmogelijkheden…

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “iFi Micro iPhono Phonoversterker

 • Dick,

  Dit is een heel duidelijk verhaal, waarbij de metingen er heel goed uitzien.
  Mijn vraag is: wat voor voeding wordt er gebruikt. De bekende Chinese wanddoos of moeten we weer een echte voeding zelf maken? Wel mis ik nog de nodige technische gegevens, zoals we gewend zijn van de fabrikant. Of is dit toch teveel gevraagd voor deze lage prijs. Een vriend van me heeft deze iPhono in gebruik en is laaiend enthousiast. Dus wie weet??
  Doorgaan met goede artikelen schrijven. Kunnen op de stapel in de lade!!

  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mooie recensie en verdieping van de materie. Je verhaal heeft mij een veel beter beeld gegeven wat er in dit wereldje speelt en hoe dit wordt vertaald uit de metingen. Zeer leerzaam en oh wat een fraai stukje techniek. Maarrrr….. ik zie enorm ongeduldig uit naar je recensie van de iFi Micro iDSD. Kan gewoon niet wachten want heb deze DAC heel hoog op mijn verlanglijstje staan. Groetjes, René

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Wat een fijne recensie om te lezen. ik heb “dit wonderdoosje” nu 2 dagen in huis en het is volop genieten.

  ik heb 2 vragen:
  “Denk er wel aan dat de bekabeling tussen element in de platenspeler en versterker zelf ook een capaciteit heeft, die je bij de ingestelde capaciteit op moet tellen.”
  hoe kan ik er achter komen hoeveel ik erbij moet optellen? is dit te meten? of ergens in de spec. te vinden?

  en wat wordt er bedoeld met Headroom bij de +6db instelling.

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Frans

  Beantwoorden
  • De kabelcapaciteit staat meestal niet in de specs van de platenspeler. Bij een losse kabel zou het wel gespecificeerd moeten zijn. Maar ultrakritisch is het ook weer niet.

   Als je de 6 dB extra gain inschakelt is de headroom ook 6 dB lager en loop je bij een element dat relatief veel spanning afgeeft de kans dat de spanning gaat clippen.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  heb deze phono versterker onlangs aangeschaft. Bij maximaal volume van de gebruikte eindversterker was een zeer lichte brom waarneembaar.
  Het geheel voorzien van een sqeeze box voeding, afgeregeld op 9 volt en ziedaar de brom was verdwenen.

  groet Jur

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.