Horch Line Silencer

Horch Line Silencer

DC blokker

Het is geen onbekend fenomeen overigens. En zijn niet voor niets diverse DC blokkers in de handel die de genoemde negatieve eigenschappen moeten onderdrukken. Dat kan met een relatief simpele schakeling die in serie komt te staan met de aansluitkabel. De elco’s zorgen voor de blokkade van de DC, de diodes beveiligen de Elco’s tegen overspanning.

Passieve DC blokker

Maar ja, ieder voordeel heeft weer zijn nadeel. Extra onderdelen in serie met de voedingslijn zoals in dit geval de elco’s verhogen de impedantie en je voegt ook weer en fase verschuivend element toe. Dan kan weer ten koste gaan van de dynamiek.

Een radicalere oplossing

Horch Line Silencer schuinboven (3)Hier komt Horch in het spel met een kastje dat Line Silencer wordt genoemd. Horch gebruikt zo te zien een actieve schakeling die me het meest aan de hierboven al genoemde DC servo in solid state eindversterkers doet denken.

De Horch Line Silencer is in een oerdegelijk behuizing gebouwd met afmetingen van 200 X 172 X 75mm en 2,25 kg in gewicht. De boven en zijkanten vormen één groot koelprofiel, dat een heftig werken van de Line Silencer doet vermoeden. Dat valt echter reuze mee. Als er niks te compenseren valt wordt er maar 1,5 watt vermogen gebruikt. Dit kan tot 60 watt oplopen als het lichtnet waarop de Line Silencer wordt gebruikt wel erg met DC vervuild is.

Aan de voorkant zie je een drietal leds, die als monitor dienen. Het is voor gebruiker altijd leuker om iets te zien werken dan alleen maar naar een black box te staren. In dit geval biedt de aanblik van de Line Silencer ook boeiende informatie. Als er gelijkspanning gedetecteerd wordt zie je een led oplichten bij – DC of +DC, afhankelijk van de polariteit van de gedetecteerde gelijkspanning. Blijft de DC beneden 5 mV, dan blijft het hierbij en is het te gering om actief te gaan compenseren. Wordt de ongewenste spanning echter hoger, dan licht de middelste led rood op ten teken dat er nu compensatie en dus actieve eliminatie van de DC spanning plaatsvindt.

Horch Line Silencer stekker met faseindicatorDe corrigerende werking gebeurd in shunt mode, dus parallel aan de wandcontactdoos waaruit de stroom voor de audioset wordt getrokken. De Horch is uitgevoerd met een 4-aderige kabel waaraan een stekker is gemonteerd waarin de daadwerkelijke netstekker weer wordt gestoken. Er komt dus geen extra component met extra serieweerstand in de powerkabel naar de audioset.

 

 

 

Horch Line Silencer binnenkant sensedradenTwee sensedraden meten het DC niveau direct op de aansluitpennen van de ingestoken netspanningstekker. Wordt die zoals gezegd als te hoog beoordeeld, dan wordt er real time een tegengestelde compensatiespanning toegevoerd via de andere draden.

Een leuk extra is dat er ook een fase indicator in de vorm van een rode led op de doorgangstekker zit.

De binnenkant

Horch Line Silencer binnenkant

De binnenkant van de kast laat een pcb zien met een handvol actieve elektronica, met een achttal Triacs, de witte blokjes in het midden, en een viertal opvallende dikke powerweerstanden. Helaas heb ik geen schema van de Horch schakeling en er zijn een paar belangrijke ic’s van hun typenummer ontdaan. Ik kan dus ook weinig optekenen vanaf de pcb.

Epiloog

Een bijzonder apparaat deze Horch Line Silencer. Het ziet er zo simpel uit, maar de werking is effectief. Voor mensen die nooit met het fenomeen van dreinend hummende onnodig warm wordende voedingstrafo’s te doen hebben gehad een overbodige toevoeging, Voor anderen, en geloof me, dat zijn er meer dan je lief is, zou deze Horch Line Silencer wel eens dé oplossing voor een jarenlang vervelend issue kunnen zijn waarvoor maar geen fatsoenlijke remedie leek te zijn, maar er nu wel is. Het zou wel eens een ‘Ohhh, had ik dit maar eerder geweten’ op kunnen leveren. Voor die mensen: zeer warm aanbevolen om er eens kennis mee te gaan maken.

 

Ik heb een simpel filmpje gemaakt van de werking van de Horch. Ik moest daar wel even een ‘vervuilend tijdstip’ voor afwachten om het in beeld te krijgen…

Horch Line Silencer in actie…

 

Horch Line Silencer prijs: 695 euro

Fabrikant: Horch Elektroakustik
Import: Audiodelight
Eltenseweg 5
6909 DG Babberich

 

Horch Line Silencer voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Horch Line Silencer

 • 23 januari 2014 om 21:06
  Permalink

  Hallo Dick,
  naar aanleiding van jouw test/artikel heb ook een horch bestelt.
  ook bij mij was de reden dat je nooit van tevoren kon zeggen of het vandaag goed klinkt.
  onverklaarbare klankmatige verschillen per luistersessie….????
  ik moet zeggen dat ik positief verast ben door het ding.
  klankmatig is er inderdaad gewoon meer muziek punt.
  en het klinkt nu altijd goed ,maakt geen reet uit wanner ik luister
  maar ik wilde je eigenlijk wat anders vertellen.
  ik had de horch voor mjn rek op de grond/laminaat staan….
  heb gisteren het ding op een berken multiplexplaat gezet van 15mm dik.
  daaronder een 5mm viltplaat.
  de horch op carbon ringetjes(15mm hoog ,3cm dorsnee) gezet en daarna weer geluisterd.
  nou het klonk gelijk stukken beter,wat een verschil zeg.
  bijan niet te geloven dat zoiets simpels klankmatig zoveel brengt en dat de silencer daar zo op reageert…..
  als je het nog niet gedaan heb……uitproberen Dick.

  met vriendelijke groeten,jaap

  Beantwoorden
 • 25 augustus 2016 om 17:28
  Permalink

  Hallo Dick, ik ben geinteresseerd in dit apparaat maar begrijp niet direct of waar ik hem wil gaan gebruiken kan.Ik heb al mijn apparatuur op een dubbel stopcontact aangesloten. De eindversterker rechtstreeks en de streamer , da converter/ voorversterker via een goed stekkerblok. Wanneer ik dit apparaat nu in zou pluggen op het stekkerblok schoont hij dan de hele boel goed op of enkel de aangesloten spullen op het blok?

  Albert

  Beantwoorden
 • 24 november 2017 om 20:57
  Permalink

  Boeiend artikel Dick. We zijn sinds de test vier jaar verder. Ik vraag me af wat het effect van de DC killer op schakelende voedingen heeft. Er komen er steeds meer en veroorzaken ook rommel op het net? Dat is dan weer werk voor deze Horch?

  Arnold

  Beantwoorden
  • 25 november 2017 om 09:06
   Permalink

   Ha Arnold,
   Waar de rode leds op de Horch ten tijde van het verhaal nog af en toe oplichtten, afhankelijk van het moment van de dag, is het DC component op ons lichtnet anno nu alleen maar toegenomen. Nu is het zeldzaam als de groene led continu oplicht.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.