Recensie

Horch Line Silencer

Horch Line Silencer voorkant

Horch

Horch is een kleine firma uit het Duitse Waldems, in de driehoek met Frankfurt en Wiesbaden/ Mainz, onder leiding van Michael Pavischitz. Horch maakt en bouwt een aantal voor- en eindversterkers, een CD-transport een DAC en natuurlijk de hier besproken Line Silencer, een op het eerste oog misschien een wat vreemd geval. Het is geen versterker of iets dergelijks, er komt zelfs geen geluid uit. Maar bij nadere kennismaking blijkt al snel dat we hier niet met het een of andere onduidelijk accessoire te doen hebben, maar met een degelijk gebouwd en werkend apparaat dat voor een aantal onder ons wel eens een ei van Columbus zou kunnen zijn, een radicale oplossing voor lang geleden leed. Laten we maar snel verder gaan voor de spanning te hoog oploopt…

Het probleem en de oplossing?

Mijn kennismaking met de Horch Line Silencer gaat via de importeur van het kastje. Ik ken de man al een tijdje, heb al eerder apparatuur uit zijn stal gerecenseerd en ik ben al een paar keer in zijn mooie luisterruimte geweest. Daar staan onder andere een paar extreem grote monoblok versterkers van AMP te spelen. Erg mooi spul. Maar ach en wee, kommer en kwel, die voedingtrafo’s, en dat zijn me toch grote donuts van ringkernen, staan om de haverklap te brommen dat het een lieve lust is. Maar het meest vervelende is dat het ook een stuk minder goed klinkt tijdens een bromperiode. ‘s Morgens vroeg of ‘s avond laat gaat het nog het mooist en blijft alles doodstil. Op andere momenten is het zo erg dat het een plaag wordt.

De man zoekt zich rot naar de remedie en googled er wat op los. Tot hij op de site van Horch terecht komt. Hij neemt contact op met Herr Pavischitz en een paar dagen later wordt er een Line Silencer afgeleverd. En als een donderslag bij heldere hemel de problemen voorbij zijn is het zwitserlevengevoel niet van de koude grond.

Totdat…. het rode lampje van de Line Silencer maar blijft branden en het apparaat zelf heet begint te worden. Wat blijkt echter bij een blik uit het raam? De buurman staat zijn tuin van blad te ontdoen met een grote bladblazer! Snel een experimentje gedaan met de welwillende hulp van de buurman, Bladblazer aan, bladblazer uit, weer aan. En ja hoor, hier is een bron van narigheid gedetecteerd… Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar reken maar dat iedereen wel apparaten in eigen huis of in de nabije omgeving heeft die de boel weten te verstieren voor de goedwillende audioliefhebber.

Horch Line Silencer binnenkant detail (2)Ik zag en merkte tijdens een bezoek de heilzame werking van de Horch en heb er meteen eentje geregeld voor een eigen ervaringverhaal en niet veel later werd er een Line Silencer bij me achter de deur gezet.

Ik woon zelf in een nog geen vier jaar oud nieuwbouwhuis, met weinig tot geen industrie in de buurt, mooie nieuwe bedrading in de muur. Appeltje eitje, wat kan er nog verkeerd gaan zul je zeggen. Eerlijk gezegd ook niet veel, ik ben een heel tevreden luisteraar. Maar, het valt me toch op dat er op gezette tijden het rode ledje oplicht op de Line Silencer en dat betekend toch dat er wat gebeurd achter de schermen.

Ik ben een ochtendmens, ook in het weekend. Als ik zondags rond de klok van zeven mijn eerste stukje muziek van de dag opzet blijft de LS ledindicatie strak op groen, zelfs de polariteitleds blinken nauwelijks op. Maar als ik door de week na mijn werk aan een welverdiend muziekje toe ben zie ik toch met regelmaat korter of langer een rood signaal. Mmm, toch niet helemaal verwacht. Ik hou het apparaat toch nog maar een tijdje in huis…

Gelijkstroom, gif voor de transformator

Een transformator is een niet te missen component binnen onze audiohobby. Bijna geen audioapparaat of er wordt wel een voedingstransformator gebruikt. We zullen onze netspanning van 230 volt toch naar hapklare spanningen voor de elektronica om moeten zetten. Na de transformatie wordt de wisselspanning gelijk gericht, door een condensatorbank gebufferd en nog eventueel gestabiliseerd. Een actieve elektronische schakeling waarin transistors, chipjes of buizen worden gebruikt om wisselspanningsignalen (onze muziek!) te kunnen verwerken en bewerken wordt immers gevoed met gelijkstroom, kortweg met DC aangeduid. Daar is weinig raadselachtigs aan. Wat ook niet onbekend zal zijn is dat een audioapparaat zo goed is als zijn voeding (alleen op een dieet van snacks loopt een hardloper ook geen marathon uit), en aan de basis van een goede voeding staat de voedingstransformator.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Horch Line Silencer

  • Hallo Dick,
    naar aanleiding van jouw test/artikel heb ook een horch bestelt.
    ook bij mij was de reden dat je nooit van tevoren kon zeggen of het vandaag goed klinkt.
    onverklaarbare klankmatige verschillen per luistersessie….????
    ik moet zeggen dat ik positief verast ben door het ding.
    klankmatig is er inderdaad gewoon meer muziek punt.
    en het klinkt nu altijd goed ,maakt geen reet uit wanner ik luister
    maar ik wilde je eigenlijk wat anders vertellen.
    ik had de horch voor mjn rek op de grond/laminaat staan….
    heb gisteren het ding op een berken multiplexplaat gezet van 15mm dik.
    daaronder een 5mm viltplaat.
    de horch op carbon ringetjes(15mm hoog ,3cm dorsnee) gezet en daarna weer geluisterd.
    nou het klonk gelijk stukken beter,wat een verschil zeg.
    bijan niet te geloven dat zoiets simpels klankmatig zoveel brengt en dat de silencer daar zo op reageert…..
    als je het nog niet gedaan heb……uitproberen Dick.

    met vriendelijke groeten,jaap

    Beantwoorden
  • Hallo Dick, ik ben geinteresseerd in dit apparaat maar begrijp niet direct of waar ik hem wil gaan gebruiken kan.Ik heb al mijn apparatuur op een dubbel stopcontact aangesloten. De eindversterker rechtstreeks en de streamer , da converter/ voorversterker via een goed stekkerblok. Wanneer ik dit apparaat nu in zou pluggen op het stekkerblok schoont hij dan de hele boel goed op of enkel de aangesloten spullen op het blok?

    Albert

    Beantwoorden
  • Boeiend artikel Dick. We zijn sinds de test vier jaar verder. Ik vraag me af wat het effect van de DC killer op schakelende voedingen heeft. Er komen er steeds meer en veroorzaken ook rommel op het net? Dat is dan weer werk voor deze Horch?

    Arnold

    Beantwoorden
    • Ha Arnold,
      Waar de rode leds op de Horch ten tijde van het verhaal nog af en toe oplichtten, afhankelijk van het moment van de dag, is het DC component op ons lichtnet anno nu alleen maar toegenomen. Nu is het zeldzaam als de groene led continu oplicht.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.