KabelsRecensie

聖Hijiri Nagomi Power Cord

De Japanse Combak corporation is een opvallende firma. Ze maken daar de bekende Harmonix tuning spullen, prachtig eigenzinnige audio onder de Reimyo vlag en bekabeling onder de naam Hijiri Nagomi, vooraf gegaan door een door de meeste mensen onleesbaar Japans karakter. Via een omweg kwam ik in onderstaand avontuur terecht… en niet zonder gevolgen…

​Even terug in de tijd ...

In gedachten was het veel recenter maar het was al in 2007 dat ik een Reimyo DAP-777 ter recensie in huis kreeg. Een prachtige DAC. De importeur was en is nog steeds Daluso. Onder ander bekend van de Harmonix Tuning producten en de iFI toverdoosjes. En Ed, de man achter Daluso had er ook nog een lichtnetkabel bij gedaan. De Harmonix X-DC2. Ik kon het niet laten om die ook aan andere apparaten te knopen. En man, wat was ik onder de indruk van de kwaliteiten van deze X-DC2. Tussen alle destijds gebruikte lichtnetkabels stak de Harmonix kabel er met kop en schouders bovenuit. Ik heb er toen snel nog eentje bij gevraagd.

Ik zie nog de verbaasde blikken van bevriende luisteraars als ik de kabel van de voorversterker snel ‘on the fly’ omsteek… De Harmonix X-DC2 kabels zijn nooit meer weg gegaan. Ze hebben alle vervangstormen overleefd en zijn (waren) tot op de dag van vandaag mijn favoriete lichtnetkabels. Ze hebben in de 12 jaar in mijn huis niets aan waarde en waardering ingeboet.

Te laat! ​Spijt en ...

Eigenlijk wilde ik er nog wel twee X-DC2 powerkabels bij. In de tussentijd zijn er best veel, ook gerenommeerde powerkabels, in huis geweest. De ene wat langer dan de ander, sommigen bleven, andere gingen weer. Helaas, ik had te lang op mijn lauweren gerust. Mijn zo gewaardeerde X-DC2 was inmiddels vervangen door een nieuw type… snif… hoe gruwelijk kan het leven soms zijn…ach en wee…

Een tijdje terug toch maar Harmonix importeur Daluso nog maar eens gemaild of hij ook niet ergens in een donker hoekje van het magazijn nog wat X-DC2 exemplaren had liggen verstoffen.

... de oplossing

“Nee, maar ik kan je binnenkort wel de opvolger sturen, die nog veel beter is. Natuurlijk Ed, maar ik ben al zo blij met mijn ouwe trouwe Harmonix powerkabels. En we weten allemaal, met name in de audio, dat schier niet zo veel afwijkende vervangers altijd veeeeel beter dan hun voorgangers zijn… gaaaap…

Toch maar eens twee exemplaren laten komen. De kabels worden nog steeds onder de Combak Harmonix vlag gemaakt maar kregen de naam “聖Hijiri Nagomi Powercable”, hierna Hijiri Nagomi genoemd.

Hijiri 聖 Nagomi Power Cord

Hijiri 聖 Nagomi Power Cord

​De Nagomi Powercable lijkt qua fysiek veel op de mij vertrouwde X-DC2. Ze zijn op de kleur na duidelijk uit hetzelfde huis. Gelukkig even soepel en gemakkelijk in gebruik ook. Ik had pas nog een paar extreem dikke en stugge exoten in huis die mijn niet zo zware SPEC eindversterker van de plank wisten te liften als ze even niet goed lagen. Dan mogen die kabels nog zo goed zijn, en ze waren ook best goed, op een gegeven moment trek je er de aansluitingen mee uit het stekkerblok en/of aangesloten apparaten.


Hijiri 聖 Nagomi Power Cord

De Hijiri Nagomi kabel is heerlijk hanteerbaar en houdt de verbindingen tussen stekkerblok en apparaten én mezelf, vrij van stress. De kabel heeft een zwart/blauw jasje en is uitgerust met degelijke stekkers van Wattgate en Shugo. De faserichting is aan beide kanten duidelijk aangegeven. De afwerking is zoals we van Japanners mogen verwachten: onberispelijk.

Hijiri 聖 Nagomi Power Cord
Hijiri 聖 Nagomi Power Cord

​Aansluiten

De eerste Nagomi Powercable gaat aan de SPEC RPA-W7EX eindversterker, als vervanger van een recente alleszins gerenommeerde kabel van een bekend USA merk. Ondanks dat ik tot nu toe spinnend tevreden ben met mijn geluid is het na een paar stukken muziek wel duidelijk: de Nagomi is van een ander kaliber en laat de SPEC versterker tot nog betere prestaties komen.

Allemachtig, het verschil is toch verrassend zeg… Na nog wat heen en weer wisselen blijft de Hijiri Nagomi kabel op zijn plek. De volgende gaat de hierboven aangehaalde Harmonix X-DC2 van de DDDAC1794 NOS BerryStreamer, vervangen. De schok is gelukkig een stuk minder maar ook hier is het wel duidelijk dat ze bij Combak niet stil hebben gezeten. De grootste winst zit ‘m in het totaalplaatje dat zo ruimtelijk, transparant en vanzelfsprekend is dat ik de rest van de dag album na album heb geluisterd. Dat een powerkabel een verschil kan maken weet ik al lang, dit is weer een trede verder op de ladder van genieten.

De X-DC2 kabels kunnen naar de Phonoversterking. Daar staat tussen GrooveMaster II arm met Ortofon SPU Silver Meister en PhonoDude inmiddels een proto van Doede Douma’s nieuwe actieve MC prepre versterker. Een ontwerp dat zo ‘out of the box’ is en zo goed klinkt, met wat voor MC element er op aangesloten. We zijn al druk in de weer om deze MC prepre productierijp te maken. De tweede oude X-DC2 doet het hier uitstekend.

Hijiri 聖 Nagomi Power Cord

​Blind luisteren

Als Marco die week op bezoek komt vertel ik hem niks, ik laat hem alleen een paar stukjes muziek luisteren, zoals we vaker doen. Het duurt niet lang voor Marco vraagt of ik weer wat met de DAC heb gedaan. “Wat klinkt het goed!”, “Anders, nog beter dan vorige keer.”. “Wat een ruimteweergave, wat een plaatsing! Wat heb je gedaan?”. “Nee, ik heb niks aan de DAC veranderd, alleen wat lichtnetkabels vervangen…” zei ik. “Hoe is het mogelijk, pfff, ik mag dus ook wel eens naar mijn kabels gaan kijken…”, is Marco’s reactie.

Bevestiging

Dit is natuurlijk wel een hele mooie bevestiging van mijn inmiddels eigen opgedane ervaringen. Hoe alleen het uitwisselen van lichtnetbekabeling zo veel verschil kan maken? Heeft het met beter afschermen van de boze buitenwereld te maken? Mijn andere bekabeling zijn daar ook op gemaakt, als ik de fabrikanten mag geloven. Waar zit het ‘m dan in? Ik kan het zelf niet verklaren. Maar wat wel duidelijk is: deze Nagomi Power Cord gaan niet retour richting Limburg, die blijven aan de versterker en BerryStreamer. Iets waar Ed me al voorzichtig voor waarschuwde…

Omanido

Opvallend is ook dat de oude Harmonix X-DC2 zich het leeuwendeel van de hier thuis gebruikte concurrentie nog zo goed van het lijf weet te houden. Iets wat tien jaar geleden onderscheidend bleek te zijn kan dus ook nu nog steeds van grote klasse zijn. Dat maakt ze dus niet overbodig na 12 jaar. De X-DC2 kabels blijven hier dus in harmonie samen werken met de jonge Hijiri Nagomi broers. Hoe bedoel je: duurzaam spul? De andere tot dan ook gebruikte power cords, absoluut geen minne broeders, verhuizen naar de werkkamer.

​Resume

Ben ik gelukkig met het resultaat? Na een paar maanden luisteren durf ik te zeggen dat ik meer dan gelukkig ben met de nieuwe Nagomi Power Cord's. Het enige apparaat in mijn audiorek dat er geen voordeel uit kan halen is de Bespoke Audio Co regelversterker…

De SPEC, toevallig ook een product van Japanse vaklui, vaart super bij de Hijiri Nagomi in de IEC aansluiting. Ik was al jaren lid van de fanclub van de powerkabels van Combak Harmonix, de waardering is alleen maar gegroeid met de nieuwe generatie Hijiri Nagomi.

Zoek je nagenoeg perfect gemaakt powerkabels, die prettig in gebruik zijn, met kwaliteiten die je audioapparaten nog beter tot hun recht kunnen laten komen? Zet de Hijiri Nagomi Power Cord op je shortlist. Een investering voor heel veel jaren luisterplezier. Zeer warm aanbevolen!

Hijiri 'NAGOMI’ DCH Power prijzen:

DCH-10 - 1,0m: € 1.150
DCH-15 - 1,5m: € 1.300
DCH-20 - 2,0m: € 1.450

Importeur: Daluso

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.