Heil AMT Aulos Bookshelf

 

De luidspreker welke ik deze keer mag bespreken draagt de naam van de man die een belangrijk onderdeel van deze speaker heeft bedacht en ontworpen, Dr. Oskar Heil

Oscar HeilDr. Oskar Heil (1908-1994) is de uitvinder van de FET (Field Effect Transistor) en de A.M.T. (Air Motion Transformer). Beiden zijn bijzondere ontwerpen voor het weergeven van frequenties en worden dan ook regelmatig  toegepast in de audio.

De  grootste verdienste van Heil is het onderzoek wat hij verrichte omtrent de werking van het menselijk oor en de verwerking van geluidsignalen in de hersenen. Op deze onderzoeken is dan ook  de werking Air Motion Transformer gebaseerd. De research van Dr. Heil heeft geresulteerd in de midden-hoog units zoals gemonteerd in de Heil AMT luidsprekers. Deze units onderscheiden zich van normale (dome) tweeters in zeer hoge gevoeligheid, enorme dynamiek; lage vervorming, een vlak impedatieverloop en een hoge belastbaarheid, aldus Heil. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in alle Heil Luidsprekers deze A.M.T deze unit is geplaatst.

Air motion transformer

air motion transformerDeze AMT is dus een bijzondere ontwikkeling op tweeter gebied. Zoals gezegd is uitgangspunt bij de ontwikkeling van de van de AMT de werking van het menselijk oor. Het werkingsprincipe van de AMT is dan ook totaal afwijkend van de wijze van geluidsreproductie van conventionele weergavesystemen.
De AMT is opgebouwd uit een extreem licht diafragma, welke gevouwen is als een accordeon waarbij aan elke vouw een aluminiumfolie strip is vastgemaakt. Het diafragma is in een intens magnetisch veld geplaatst en het muzieksignaal wordt harmonica van de air motion transformergevoed aan de aluminium strips.
Het signaal zorgt voor een uitzettende en samentrekkende beweging, die de lucht onder druk tussen de platen perst. De luchtverplaatsing is 5x groter dan de beweging van het membraam zelf, dus de snelheid van de lucht moet dan ook 5x sneller zijn.
Op deze manier wordt de lucht op een betere manier aangedreven dan door het traditionele zuigerprincipe van dome- of conusluidsprekers.

Monitor luidspreker

Deze Heil AMT Aulos Bookshelf is een op het eerste gezicht een standaard monitor luidspreker. Maar schijn bedriegt.  De AMT tweeter is midden, bovenin in het front geplaatst. Heil AMT Aulos monitor luidsprekerAls we aan de achterzijde kijken zien we dat de tweeter geplaatst is in een soort tunnel, waardoor de tweeter als dipool kan werken. Eventueel kan deze poort worden gedempt. De naam Bookshelf is dus eigenlijk onterecht gekozen. Want plaatsing van deze luidspreker op een boekenplank kan volgens mij niet echt de bedoeling zijn.

achterzijde Heil AMT Aulos BookshelfDeze monitor verdient een mooie plek op een degelijke luidsprekerstandaard, met voldoende ruimte om de luidspreker heen om de AMT optimaal te laten werken.
De woofer is een 16 cm. woofer, met een papieren conus, die zijn werk mag doen tot 1050 Hz. Daarna neemt de AirMotion-Transformer het over met een eindbestemming van 23 KHz. Dat laatste stuk, ook nog eens met een nagenoeg vlak impedantieverloop, wat een een fijne eigenschap van een AMT tweeter is.
De kast is gemaakt van MDF en is netjes afgewerkt met een fineer. Uit de standaardkleuren kan worden gekozen uit: Ahorn, Kersen, Donker Eiken en (zwart) Black Ash. Het geheel oogt sober en strak, zonder poespas en opsmuk.
De aansluitklemmen aan de achterzijde zijn van een prima kwaliteit.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heil AMT Aulos Bookshelf

 • 13 november 2013 om 11:31
  Permalink

  Goedemorgen Marco,

  Ik onderschrijf je verhaal van de mooie AMT tweeter.
  grenzeloos gedetailleerd zonder enige scherpte.

  Ik speel met een Xanadu DS17 die een Mundorf AMT heeft.

  Misschien leuk om eens een verhaal te schrijven over dit mooie Nederlandse merk.

  met vriendelijke groet, Leo Heijmans

  Beantwoorden
  • 13 november 2013 om 14:11
   Permalink

   Ha Leo,

   Dat willen we ook best graag, maar Xanadu is steeds meer ‘underground’ gaan werken en doet weinig aan publiciteit. Dat Age al heel veel jaren mooie luidsprekersystemen bouwt staat echter als een huis boven water!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.