Heed Obelisk Si

Heed Obelisk Si + X2 voeding meetrapport

(Meetrapport: Dick van de Merwe)

De Heed Obelisk Si kon ik door omstandigheden (een vergeten stekkertje) alleen meten in de meest luxe opzet, met de extra X2 voeding er aan. Het uitgangsvermogen is hiermee wat hoger dan met de versterker op eigen kracht. Ik meet resp. 55 watt en 85 watt op het 1% THD+n omslagpunt. Voor dit maximale vermogen is bij een vol opengedraaide volumeregelaar 208 mV nodig.
De vervorming gemeten bij 1 watt in 8 Ohm komt op 0,028% lineair en 0,010% gewogen. Kijken we naar de FFT plaatjes dan is de tweede harmonische op -81 dB weer te vinden en de tweede bij -93 dB. Bij 10 watt op de uitgang liggen de pieken op resp. -72 dB en -80 dB. De even harmonischen overheersen dus de oneven. Dit zal zeker bijdragen aan het prettige geluid die de versterker geeft.
Je kunt ook heel mooi zien dat de ruisvloer voor een eindversterker laag ligt. En dat de 50 en 100 Hz stoorresten uit de voedingstransformator en gelijkrichting erg diep weg liggen op resp. -109 dB en -104 dB. De Heed is een mooie stille versterker. Heed Obelisk Si  X2 voeding - FrequentieresponsHeed Obelisk Si  X2 voeding - Dempingfactor
De frequentierespons laat het -3 dB punt bij 110 Hz zien, 20 Hz is 0,5 dB verzwakt. Nette waardes, maar veel belangrijker is dat de stand van de volumeregelaar geen enkele invloed heeft op de frequentiekarakteristiek. Vaak is te zien dat een versterker een groot frequentiebereik geeft maar bij de volumeregelaar bijvoorbeeld een derde opengedraaid zakt het hoogdoorlaatpunt een octaaf of meer terug in frequentie. Dat heeft met de ingangscapaciteit van de versterkertrap direct achter de volumeregelaar te maken. Deze Millercapaciteit, zoals die heet, geeft in samenwerking met de serieweerstand die de volume potmeter vormt,  min of meer een variabel laagdoorlaatfilter.Heed Obelisk Si  X2 voeding - FFT THD n 10 watt in 8 OhmHeed Obelisk Si  X2 voeding - FFT THD n 1 watt in 8 Ohm

 

 

 

 

 

Wel mocht de kanaalgelijkheid van de Alps potmeter in de laagste regionen voor mij persoonlijk wat nauwkeuriger. Ik meet bij 1 watt uitgangsvermogen en 1 volt ingang spanning, een ongelijkheid van 1 dB. Bij het verder opendraaien neemt de ongelijkheid snel af. Een eigenschap van veel logaritmische potmeters.
De meting van de dempingfactor laat vooral in de lage regionen van het frequentiebereik een hoge dempingfactor zien die naar het hoog toe snel afloopt.

Dempingfactor uitgelicht

Voor wie het begrip dempingfactor slechts een gevoel ‘huh?’ geeft: het is de belastingweerstand, vaak wordt 8 Ohm genomen, omdat luidsprekers vaak een impedantie tussen 4 en 8 Ohm hebben, gedeeld door de uitgangsweerstand van de versterker. Als de laatste bijvoorbeeld 0,2 Ohm is, levert dat gerelateerd aan een 8 Ohm weerstand een dempingfactor van 40 op. (Om de uitleg niet onnodig moeilijk te maken laten we de weerstand van de kabels, inwendige bedrading en spoelen in het luidsprekerfilter etc. even buiten beschouwing. Maar met name de seriespoel voor de woofer heeft de nodig invloed op de dempingfactor. De Ohmse weerstand van de LS kabels en spoel moeten gewoon worden opgeteld bij de uitgangsweerstand van de versterker als je de exacte praktische dempingfactor wilt berekenen).

Buizenbakken hebben niet zelden een uitgangsweerstand tussen 1 en 4 Ohm, wat resulteert in een dempingfactor tussen 8 en 2. De uitgangsweerstand van de eindversterker staat in serie met de luidspreker. Je begrijpt dan misschien nu ook dat een extreem lage dempingfactor de frequentierespons van de aangesloten luidspreker in meer of mindere mate kan beïnvloeden.
De dempingfactor kan worden verhoogd door de hoeveelheid negatieve tegenkoppeling in de versterkerschakeling groter te maken. Is dat niet mogelijk, of wil je graag een non-feedback versterker gebruiken, dan kan het  handig zijn om een al te heftig variërende impedantiecurve van de luidspreker glad te strijken met tactisch geplaatste RC en RCL correctie netwerkjes in het cross over filter.

Heed Obelisk Si: een koele kikker

Wat me positief opvalt is dat de Heed Obelisk maar heel weinig warmte ontwikkeld. Bij normaal gebruik blijft de kast gewoon koud. Het blijkt dan ook dat het verbruik van de versterker + voeding  heel weinig energie verdoet als er geen muziek klinkt. Ik meet dan slechts 8,1 watt verbruik. Hiermee mag je de Obelisk gerust een groene versterker noemen.
Een klasse-D versterker kan hierin nog iets verder gaan, maar de verschillen zijn gering. Een Musical Fidelity M1PWR bijvoorbeeld, die momenteel bij me logeert, vraagt 5 watt uit het stopcontact in rusttoestand.
Helaas ontbrak de tijd om de Heed versterker ook zelf even te beluisteren. ’s Morgens op de meetbank, ’s middags op weg naar een andere bestemming. Ik heb nog wel even onder de kap gekeken… Bouwtechnisch steekt de boel heel netjes en erg solide in elkaar. Op de meetbank is er weinig aan te merken op de Obelisk. Een versterker die je vele jaren trouwe dienst kan bewijzen.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heed Obelisk Si

 • 05 juli 2014 om 16:13
  Permalink

  Beste Marco
  Ik speel met de heed versterker en ik zou willen weten welke aansluiting voor m’n luidspreker kabels het beste kan gebruiken want niet alles past erin ik speel nu met blote kabel en zou ze dus willen aansluiten met bananen of wbt stekker .Maar wat is de juiste manier ik zou graag een reactie horen van u alvast bedankt.

  Mvg,

  Danny verlinden

  Beantwoorden
  • 07 juli 2014 om 09:43
   Permalink

   Hallo Danny,
   Er is niet echt een ‘juiste manier. Wel belangrijk is dat je een goed en stevig klemcontact hebt tussen draad en versterker. Een goede spade of een banaan is beide prima.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.