Heed Obelisk Si

Muziek met het grootste gemak

Opmerkelijk is het grote gemak waarmee deze versterker speelt. Eenmaal ‘opgewarmd’ is de versterker bijna onzichtbaar. Ik noem het opgewarmd, maar dat is eigenlijk een foute benaming. Stabiliseren is een betere benaming. Deze versterker wordt namelijk nauwelijks warm. Ook een groot pluspunt, vind ik. Dat is overigens heel wat anders dan de grote klasse A bakken, die zo warm worden dat je er een ei op kan bakken. Door deze warmteontwikkeling verouderen versterkers enorm snel en zijn vaak naar een jaar of acht aan een fikse (kostbare) onderhoudsbeurt toe.

Duurder is niet altijd beter

Heed Obelisk SiDe versterker is de eenvoud zelve. Geen audiofiele opsmuk en geen groteske verkoopverhalen met opgeklopt audiogezever. Gewoon een stalen kast, gewone pcb’s met standaard componenten en twee grote knoppen voor volumeregeling en kanaalkeuze.
Want weet je, dit is nu weer zo’n voorbeeld waarbij in de opbouw geen ‘over de top’ hoogwaardige componenten zijn gebruikt. Geen kostbare potmeters, geen condensatoren met buitenproportionele prijzen en geen gouden keuzeschakelaars. Laten we zeggen dat deze versterker gewoon geen audio bling bling heeft. Maar hij klinkt gewoon verrekte goed!
Het muzikale gevoel dat ik met deze Heed obelisk ervaar, komt wel heel dichtbij een goede buizenversterker. Ik heb versterkers in huis gehad die drie tot vier keer zoveel kosten, inclusief alle audiotoeters en bellen, maar klinken als een natte vaatdoek. Kleurloos en emotieloos.

Heed Obelisk SiDeze kleine Heed Obelisk, aangesloten op zijn eigen, separate voeding, maakt gewoon muziek. De oorzaak van deze toch wel prettige eigenschap, is de vakbekwaamheid van Richard Hay, die wist hoe hij een versterker moest ontwerpen en daarbij een paar goede oren aan zijn kop had, om het maar even plat uit te drukken.
Belangrijk is wel de versterker ‘warm’ te beluisteren. Het duurt een klein half uurtje voordat de versterker echt stabiel wordt en tot volle bloei kan komen.

Conclusie

Heed Obelisk SiMuzikaliteit zit hem niet in een mooie kast of dure componenten. Dat bewijst deze kleine versterker. De Heed Obelisk is een erg fijne versterker. Ongecompliceerd en heerlijk muzikaal. Zonder extra voeding is het een prima versterker. Echter met de Obelisk X2 wordt het een feestje. Jammer vind ik wel dat je eigenlijk klankmatig verplicht bent, om deze externe voeding erbij te kopen. Zonder deze voeding haal je niet de kwaliteit en de potentie, die deze versterker in zich heeft. Helaas is de investering dan wel weer fors. Aan de andere kant is hoogstwaarschijnlijk dat, wanneer je deze versterker aanschaft,  je er wel eens heel lang mee gaat doen.
Voor mensen die niet teveel apparatuur in huis willen hebben is deze Heed Obelisk ook een prima oplossing. Met de optionele USB Dac en Phono kaart ingebouwd, ben je in een keer klaar. Rest alleen nog een paar mooie luidsprekers om te genieten van muziek.

prijzen
Heed Obelisk SI II: € 1399,-
Heed Obelisk X2: € 799,-
MM Phono insteek kaart: € 150,-
kosten DAC insteek kaart € 350,-

Fabrikant: Heed Audio

Meetrapport Heed Obelisk Si +X2

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heed Obelisk Si

 • 05 juli 2014 om 16:13
  Permalink

  Beste Marco
  Ik speel met de heed versterker en ik zou willen weten welke aansluiting voor m’n luidspreker kabels het beste kan gebruiken want niet alles past erin ik speel nu met blote kabel en zou ze dus willen aansluiten met bananen of wbt stekker .Maar wat is de juiste manier ik zou graag een reactie horen van u alvast bedankt.

  Mvg,

  Danny verlinden

  Beantwoorden
  • 07 juli 2014 om 09:43
   Permalink

   Hallo Danny,
   Er is niet echt een ‘juiste manier. Wel belangrijk is dat je een goed en stevig klemcontact hebt tussen draad en versterker. Een goede spade of een banaan is beide prima.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.