Heed Obelisk Si

Extra power voor de Heed Obelisk Si

Koud aangesloten is het geluid van de Heed Obelisk nog wat dun en mager. Dat trekt echter in de loop van de tijd flink bij. De versterker heeft minimaal een half uur om echt op gang te komen. Maar het blijft klankmatig een beetje aan de magere kant, vind ik. Ik vermoed ook dat de kleine voedingstrafo in de versterker eigenlijk bedoeld is voor de voorversterker. De eindtransistoren vragen gewoon meer power om tot bloei te komen. Het kan wel, maar houdt zeker niet over.Heed Obelisk X2
Dan de optionele voeding uit de doos en aansluiten.  Wat er verandert in de configuratie is dat de eindtrappen nu van voldoende stroom worden voorzien en dat de voorversterker gevoed blijft door de kleinere voedingstrafo in zijn eigen kast. Zo is natuurlijk wel mooi de voor en eindversterker gescheiden.

Oppassen met de Heed Obelisk X2

Overigens is hier wel een waarschuwing op zijn plaats. Mocht je een set als deze aansluiten en met de separate voeding gaan experimenteren, wees er dan op bedacht dat je de voedingskabel, die de twee versterkers verbind, er na uitschakelen van de netspanning niet direct eruit trekt. Wacht hier minstens een half uur mee om de elco’s van de voeding te laten ontladen. Doe je dat niet dan heb je grote kans dat de eindtrappen een flinke tik krijgen doordat de reststroom die op de voeding elco’s blijft staan, doorslaat over de eindtransistoren en deze letterlijk opblaast. Ik zou de heren bij Heed toch adviseren om hier een oplossing voor te vinden, want dit gaat zeker in een onbedachtzaam moment, een keer mis en daarmee help je de versterkertrap in een keer je versterker naar het audio walhalla. Doodzonde en niet nodig.

Muzikale hoogtepunten

EquinoxEenmaal weer in de set opgesteld kan de spanning erop.
Een goed stuk muziek opzetten en lekker luisteren. Wat is dat een verschil. Nu heeft de muziek drive, power, body, of hoe je dat ook wilt noemen. De geweldige en dynamische albums van Steely Dan klinken zoals ze bedoeld zijn. Snel en met attack. Heerlijk.
Wat ik ook net weer herontdekt heb is de meesterlijke muziek van Jean Michel Jarre. Heerlijke elektronische muziek van weleer. Mede herontdekt, door de enthousiaste en gepassioneerde muziekkeuzes van Evert Aaij, onze gastschrijver. Evert deelt bijna dagelijks zijn hoogtepunt voor het slapen gaan op Facebook. Zijn muzikale hoogtepunt, wel te verstaan. Zeer inspirerend!
Een van de beste albums van JMJ vind ik overigens Equinox.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heed Obelisk Si

 • 05 juli 2014 om 16:13
  Permalink

  Beste Marco
  Ik speel met de heed versterker en ik zou willen weten welke aansluiting voor m’n luidspreker kabels het beste kan gebruiken want niet alles past erin ik speel nu met blote kabel en zou ze dus willen aansluiten met bananen of wbt stekker .Maar wat is de juiste manier ik zou graag een reactie horen van u alvast bedankt.

  Mvg,

  Danny verlinden

  Beantwoorden
  • 07 juli 2014 om 09:43
   Permalink

   Hallo Danny,
   Er is niet echt een ‘juiste manier. Wel belangrijk is dat je een goed en stevig klemcontact hebt tussen draad en versterker. Een goede spade of een banaan is beide prima.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.