Heed Obelisk Si

De multifunctionele Heed Obelisk Si

De kasten zijn uitgevoerd in een dikke staalplaat. Stevig en degelijk gebouwd. De aansluitingen op de achterkant zijn van goede kwaliteit. We zien een vijftal ingangen en een pre-out. Door deze pre-out is de Heed Obelisk ook als separate voorversterker te gebruiken.
Heed Obelisk SiDe Heed obelisk heeft ook mogelijkheden om een USB Dac kaart en een Phono (MM) kaart te plaatsen. Deze zijn wel optioneel. Wat de kwaliteit is van deze DAC kaart, weet ik niet. Deze was bij mijn exemplaar niet geïnstalleerd. Ook de phono kaart was niet geplaatst. Best jammer, want juist streaming audio en platenspelers zijn nu modern en ’hot’. Het geeft wel aan dat de mensen van Heed kijken naar de behoefte van de muziekliefhebbers en hun pijlen hebben gericht op de audio toekomst.

Heed Obelisk SiAan de linkerzijde van de kast vinden we de netentree en de aansluiting voor de externe voeding, evenals de luidsprekerklemmen. De componenten in de versterker zijn netjes en overzichtelijk opgebouwd op prima kwaliteit PCB’s. De meeste componenten bevinden zich op de verschillende printplaten die met platte stekkers weer met elkaar verbonden zijn. Totaal niet ‘audiofiel’, zullen waarschijnlijk vele audio puristen onder u denken. Voor wat dat waard is natuurlijk

Luisteren

Heed Obelisk SiDe Heed Obelisk heeft geruime tijd bij mij in huis mogen logeren, wat gewoon erg prettig is. Ik begin dan meestal met de meest eenvoudige opstelling, In dit geval is dat de Heed Obelisk in geheel naakte uitvoering, zonder de extra voeding. De Mac aanzetten en de Dac aansluiten en spelen maar. Wat als eerste opvalt is dat de versterker lekker stil is. De basis ruis (vaak ‘witte’ ruis) is miniem. Op de hoogrendement Klipschorn luidsprekers  hoor je dat overigens direct. Ik merk vaak genoeg dat een eindversterker teveel ruis genereert en dat hoeft dus niet. Een goed ontworpen transistor of buisversterker hoort gewoon doodstil te zijn.

Om even op deze Klipschorn luidsprekers terug te komen. Het hoge rendement wordt vaak als kwaliteit gezien en in wezen is dat natuurlijk zo. Een versterker hoeft gewoon niet zo hard te werken en het geeft mogelijkheden om met laagvermogen buisversterkers te spelen. Maar besef dan wel dat je, met een dergelijk hoog rendement (108 dB/m), ook alles ook flink uitvergroot. Dan bedoel ik met name ruis, brom etc, welke gegenereerd wordt ergens in de audioketen Met name wanneer je met een buizenset speelt, is een goed en brom vrij ontwerp van levensbelang.

Triodedick Ceasar-IIDe Triodedick versterkerset waar ik mee speel, is zo goed als stil. Zeker als je buisversterker achter buisversterker zet. Daarmee bedoel ik een buizen voorversterker, buizen phonoversterker en natuurlijk de buizen eindversterkers. Tel daar ook nog eens een gevoelig platenspeler elementje bij op en dan kan ik je verzekeren dat een stille set, op een Klipschorn luidspreker niet zo heel eenvoudig te verwezenlijken is. Dat is met de versterkers van Dick geen enkel probleem. Deze set is zo stil als een muis… De hand van de meester, bepaalt ook in deze, de kwaliteit van de versterker(s).

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heed Obelisk Si

 • 05 juli 2014 om 16:13
  Permalink

  Beste Marco
  Ik speel met de heed versterker en ik zou willen weten welke aansluiting voor m’n luidspreker kabels het beste kan gebruiken want niet alles past erin ik speel nu met blote kabel en zou ze dus willen aansluiten met bananen of wbt stekker .Maar wat is de juiste manier ik zou graag een reactie horen van u alvast bedankt.

  Mvg,

  Danny verlinden

  Beantwoorden
  • 07 juli 2014 om 09:43
   Permalink

   Hallo Danny,
   Er is niet echt een ‘juiste manier. Wel belangrijk is dat je een goed en stevig klemcontact hebt tussen draad en versterker. Een goede spade of een banaan is beide prima.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.