Heed Obelisk Si

Heed is een bijzondere eend in de audiobijt. Ondanks dat je het niet direct zou verwachten, hebben de producten van Heed producten een lange audio geschiedenis. De producten worden anno 2013, bij een  Hongaarse producent, volledig handmatig geassembleerd. De muzikale oorsprong ligt echter in Engeland. Geestelijk vader van de Obelisk versterkers is Richard Hay. Voor wie hem niet kent, zal ik een kleine impressie geven van de werkzaamheden van deze audio pionier. Helaas is Richard Hay in 2012 overleden.Heed Obelisk Xi

De geschiedenis van de Heed Obelisk

Richard HayRichard Hay heeft zijn sporen al veel eerder verdiend bij Radford Electronics. Radford maakte in het buizen tijdperk fraaie en goed klinkende buisversterkers. Ik heb zelf nog een tijdje de ST15/25 in mijn bezit gehad. Heb er nog een beetje spijt van dat ik deze versterker ooit heb verkocht. Maar ja, je kunt niet alles houden. Maar als ik deze foto’s zie, doet dat toch wel een beetje zeer.

Radford STA15Radford STA15Richard Hay heeft na Radford pas echt naam gemaakt bij Ion Systems, waar hij de Nytech versterkers ontwikkelde. Deze versterkers zijn geroemd om hun klank en verguisd om hun uiterlijk. Nytech CTA 252De destijds zeer populaire Nytech CTA252 bijvoorbeeld, lijkt meer op een oude kassa uit de kringloopwinkel dan een serieuze versterker. Maar schijn bedriegt. Deze Nytech versterkers waren in hun tijd klankmatig onverslaanbaar in hun prijsklasse en er zijn nog veel liefhebbers die deze versterkers opknappen en koesteren.

Aan het einde van zijn tijd bij Ion systems ontwikkelde Hay zijn eerste Ion Obelisk  versterker. Uiteindelijk ging Ion systems ter ziele en heeft Richard Hay in 1992 zijn kennis en support overgedragen aan het Hongaarse Heed. Daar werd het ontwerp van de Obelisk overgenomen en onder toeziend oog van de meester zelf, kreeg zijn Obelisk versterker een geheel nieuwe jas. Ion Obelisk

Uiteindelijk is de oorspronkelijke Obelisk van Richard Hay geëvolueerd in een moderne witte versterker. In deze kleur werd hij bij mij afgeleverd, echter deze Heed Obelisk Si is ook in het zwart verkrijgbaar. Onder motorkap van de Obelisk Si bevind zich echter nog steeds de geest van Richard Hay, verder ontwikkeld door de mensen bij Heed Hongarije, in de vorm van een klassieke versterkerschakeling met moderne uitstraling en dito componenten.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Heed Obelisk Si

 • 05 juli 2014 om 16:13
  Permalink

  Beste Marco
  Ik speel met de heed versterker en ik zou willen weten welke aansluiting voor m’n luidspreker kabels het beste kan gebruiken want niet alles past erin ik speel nu met blote kabel en zou ze dus willen aansluiten met bananen of wbt stekker .Maar wat is de juiste manier ik zou graag een reactie horen van u alvast bedankt.

  Mvg,

  Danny verlinden

  Beantwoorden
  • 07 juli 2014 om 09:43
   Permalink

   Hallo Danny,
   Er is niet echt een ‘juiste manier. Wel belangrijk is dat je een goed en stevig klemcontact hebt tussen draad en versterker. Een goede spade of een banaan is beide prima.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.