Begin dit jaar kreeg ik een fraai ogend platenspeler element toegestuurd. De Hana EL MC. Hana is weliswaar een relatief onbekend merk, maar wie denkt dat Hana een nieuwe en onbekende cartridge fabrikant is, heeft het mis. - Audio-Creative

Hana EL MC cartridge

Maestro: muziek!

Hana EL phono cartridgeIk heb verschillende soorten muziek gespeeld met deze Hana EL. Van klassieke meesters tot heerlijke, vette gitaarsolo’s van Mark Knopfler. Beide gaat erg mooi met deze groene Japanner. Hoe mooi, dat komt met name tot uiting in klassieke stukken. Ik heb van de week een mooie Herman Krebbers box bij de kringloop gescoord. Volgens mij is hij zelfs nog nooit gedraaid. Lucky me. Maar op deze prachtige opname laat de Hana EL horen wat hij in huis heeft. De violen zijn zijdezacht en hebben veel detail. Het hoog is nooit scherp en daarbij blijft het hele orkest staan als het af en toe uitbarst in een grote dynamische explosie. Deze uitvoeringen op het Philips label zijn werkelijk top. Hana EL-3Wanneer ik dan omschakel naar bijvoorbeeld Dire Straits Brothers in Arms, dan is het echt genieten. Dit album heb ik  vorige maand gekocht op de mooie 45 rpm MFSL remaster. Tjonge, wat is dit muzikaal smullen!. Ook andere muziek is een feestje. Genesis, Chet Baker, Mike Oldfield en noem maar op, er zijn heel wat grootheden op bezoek geweest. Wat dat betreft is de Hana EL een echte allrounder met voor mij een lichte voorkeur naar klassiek, symfonische rock en jazz.Hana EL-2

Hana EL: een echte prijsvechter

Hana EL phono cartridgeAls je kijkt naar de prijs (€ 419,-) is de Hana EL echt een element die je zeker in ogenschouw  moet nemen als je op zoek bent naar een hoogwaardige en betaalbaar element. Wij vinden hem in ieder geval zo goed dat we deze cartridge in ons pakket hebben opgenomen. Er zijn namelijk  niet zo heel veel MC elementen van deze kwaliteit, in deze prijsklasse op de markt. Een Denon DL103 is een geduchte concurrent. Echter is deze laatste door zijn hogere gewicht en lagere compliantie meer geschikt voor wat zwaardere toonarmen. Let wel, wil je maximaal muziek uit dit element halen zorg dan wel dat je het goed kunt afstellen of kunt laten afstellen. Het is van essentieel voor een goede muziek reproductie. Maar dat geldt natuurlijk voor alle elementen.

Prijs Hana EL: € 419,00
Producent: Excel Sound Corporation
Importeur: http://www.music2.nl
Download hier de volledige Hana cartridge manual met alle specificaties

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Hana EL MC cartridge

 • 10 maart 2016 om 08:35
  Permalink

  Marco,
  Is deze cartridge ook geschikt voor een Thorens 160 MKII, met TP16 arm? Er zit nu een Ortofon 2M Red op. Zou het een duidelijke stap voorwaarts zijn?

  Johan

  Beantwoorden
  • 10 maart 2016 om 10:30
   Permalink

   Hallo Johan, DE Hana El past prima in een TP16 arm. De Red is een MM instap element van Ortofon.
   Klinkt mooi en goed maar is qua klank net wat minder gedetailleerd en precies dan deze Hana EL
   De Red is wat ‘lomper’ en minder verfijnd.
   Niets mis mee en in zijn prijsklasse één van de beste MM elementen.
   Maar eigenlijk niet te vergelijken met een Hana MC.

   Beantwoorden
 • 27 oktober 2017 om 16:51
  Permalink

  Marco, wellicht wat laat gezien de publicatie datum in 2016, maar het is tijd voor mij om uit te kijken naar een nieuw element. MC in dit geval.
  Nu speel ik met een Shiit mani phono pre die zowel MC als MM doet echter niet heel erg veel instel mogelijkheden heeft op de load impedance voor een MC element.

  Zou de beter keuze hier beter een Hana EL of EH versie zijn gezien de Shiit mani?
  Begrijp dat de EH graag 47kOhm en de EL >400Ohm ziet…
  De eerste kan de Mani wel, de tweede is beperkt tot 47Ohm

  Robert

  Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 10:46
  Permalink

  Past een hana el ook bij de combi clearaudio emotion die ik heb?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.