Begin dit jaar kreeg ik een fraai ogend platenspeler element toegestuurd. De Hana EL MC. Hana is weliswaar een relatief onbekend merk, maar wie denkt dat Hana een nieuwe en onbekende cartridge fabrikant is, heeft het mis. - Audio-Creative

Hana EL MC cartridge

De Hana El maakt muziek

Schermafbeelding 2016-03-09 om 13.57.39Tja , dat is eigenlijk het belangrijkste. Hoe klinkt dit element? Nou, dat is niet zo heel erg moeilijk. Gewoon erg goed. Ik heb de Hana EL gemonteerd in een klassieke SME 3009 toonarm op een Thorens TD160B. Een combinatie die voor elkaar gemaakt lijkt te zijn. Dat laat ook de resonantiefrequentie zien. Met een ideale  10Hz resonantie frequentie is dit een perfect element voor deze mooie toonarm.

Hana EL: muzikaal uitgewogen en precies

Het hele geluidsbeeld is uitgewogen en zeer precies. Als je kijkt naar het frequentieplaatje is dat ook niet verwonderlijk. De Hana EL laat een mooie rechte frequentiegang zien. Dat maakt hem ook direct een typerend MC element en geeft direct ook het verschil met de frequentie karakteristiek van een doorsnee MM element weer. De meeste MM elementen laten namelijk in het hoog een oplopende frequentie curve zien. Terwijl een goed MC element een veel rechtere lijn vertoont. Hierdoor klinkt een MC element net wat neutraler en meer in balans dan de meeste MM elementen. Dit betekent overigens niet dat alle MM elementen inferieur zijn aan een MC element.

Hana EL phono cartridgeHana EL phono cartridge

 

Integendeel, er zijn veel meer factoren die een element goed of muzikaal maken. Specificaties en metingen zijn maar een deel van het verhaal. Wat dat betreft leert de ervaring dat de combinatie van toonarm, element en platenspeler bepalend is voor het uiteindelijke muzikale resultaat. En vergeet daarbij de persoonlijke voorkeur niet. Dat laatste is misschien wel de allerbelangrijkste maar gelijk ook de meest ongrijpbare factor.

Hana cartridge specificatiesHana specifications

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Hana EL MC cartridge

 • 10 maart 2016 om 08:35
  Permalink

  Marco,
  Is deze cartridge ook geschikt voor een Thorens 160 MKII, met TP16 arm? Er zit nu een Ortofon 2M Red op. Zou het een duidelijke stap voorwaarts zijn?

  Johan

  Beantwoorden
  • 10 maart 2016 om 10:30
   Permalink

   Hallo Johan, DE Hana El past prima in een TP16 arm. De Red is een MM instap element van Ortofon.
   Klinkt mooi en goed maar is qua klank net wat minder gedetailleerd en precies dan deze Hana EL
   De Red is wat ‘lomper’ en minder verfijnd.
   Niets mis mee en in zijn prijsklasse één van de beste MM elementen.
   Maar eigenlijk niet te vergelijken met een Hana MC.

   Beantwoorden
 • 27 oktober 2017 om 16:51
  Permalink

  Marco, wellicht wat laat gezien de publicatie datum in 2016, maar het is tijd voor mij om uit te kijken naar een nieuw element. MC in dit geval.
  Nu speel ik met een Shiit mani phono pre die zowel MC als MM doet echter niet heel erg veel instel mogelijkheden heeft op de load impedance voor een MC element.

  Zou de beter keuze hier beter een Hana EL of EH versie zijn gezien de Shiit mani?
  Begrijp dat de EH graag 47kOhm en de EL >400Ohm ziet…
  De eerste kan de Mani wel, de tweede is beperkt tot 47Ohm

  Robert

  Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 10:46
  Permalink

  Past een hana el ook bij de combi clearaudio emotion die ik heb?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.