Begin dit jaar kreeg ik een fraai ogend platenspeler element toegestuurd. De Hana EL MC. Hana is weliswaar een relatief onbekend merk, maar wie denkt dat Hana een nieuwe en onbekende cartridge fabrikant is, heeft het mis. - Audio-Creative

Hana EL MC cartridge

Elliptical of Shibata

elyptical phono needleIk kan me voorstellen dat een aantal onder jullie geen idee heeft wat een Shibata naald nu precies is. Voor wie het verschil niet weet wil ik het even in het kort vertellen. Het heeft te maken met de slijphoeken en vorm van de naald. De elliptische spreekt voor zich. de naald heeft een wat elliptische vorm. Door de elliptische vorm is er meer contact met de groef dan de standaard ronde naald. Dat is te zien op de afbeelding hiernaast.

De nude shibata heeft echter een bijzondere slijpvorm. Overigens staat nude voor een volledige diamanten naald die in de cantilever wordt gezet. Wat vaker voorkomt is dat men een diamanten puntje in een metalen naald lijmt en we spreken dan over een ‘bonded’ naald.Phono needles

Even terug naar de Shibata naaldvorm. Door deze vorm wordt er nog beter contact gemaakt met het groefoppervlak en gaat deze ook dieper in de groef. Hierdoor wordt er ook meer microinformatie weergegeven. Bij deze naaldvorm is het van het grootste belangSchermafbeelding 2016-03-09 om 11.17.35 dat het element uiterst nauwkeurig wordt ingeregeld in de toonarm. Een kleine afwijking maakt een grote fout in de geluidsreproductie. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld een ronde naaldvorm, die veel vergevensgezinder is. Het instellen van een element met een Shibata naald kan echt niet op het oog of gehoor. Ik gebruik zelf voor deze instelling de Feickert Adjust+ meetapparatuur. Wat mij betreft een onmisbaar stuk gereedschap in het afstellen van platenspeler elementen.

De Hana EL low output element

Hana EL phono cartridgeDe Hana El is zoals gezegd een low output MC element. De elliptische naald is geplaatst op een rigide aluminum cantilever. Het elementhuis is gemaakt van een kunststof composiet in fraai mosgroen. Sober en degelijk zoals het een Japans element betaamd en een stuk fraaier dan bijvoorbeeld een Denon DL103. Deze laatste heeft een simpel kunststof huisje. De Hana EL heeft een output van 0,5 mVolt. Wil je deze beluisteren heb je dus een MC ingang nodig op je versterker of een aparte MC trafo/versterker. Ik zelf gebruik mijn eigenbouw op basis van de Cinemag 3440A transformator. Een erg goede MC versterking die je ook nog eens zelf kan bouwen. Wil je weten hoe je deze bouwt kun je dat hier nalezen. De Hana EH heeft een output van 2 mVolt en kun je gewoon via een standaard MM versterker beluisteren. Het totale gewicht van het element is 5 gram. Dat is relatief licht als je hem bijvoorbeeld vergelijkt met een Denon DL103. Deze laatste weegt namelijk een slordige 8,5 gram.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Hana EL MC cartridge

 • 10 maart 2016 om 08:35
  Permalink

  Marco,
  Is deze cartridge ook geschikt voor een Thorens 160 MKII, met TP16 arm? Er zit nu een Ortofon 2M Red op. Zou het een duidelijke stap voorwaarts zijn?

  Johan

  Beantwoorden
  • 10 maart 2016 om 10:30
   Permalink

   Hallo Johan, DE Hana El past prima in een TP16 arm. De Red is een MM instap element van Ortofon.
   Klinkt mooi en goed maar is qua klank net wat minder gedetailleerd en precies dan deze Hana EL
   De Red is wat ‘lomper’ en minder verfijnd.
   Niets mis mee en in zijn prijsklasse één van de beste MM elementen.
   Maar eigenlijk niet te vergelijken met een Hana MC.

   Beantwoorden
 • 27 oktober 2017 om 16:51
  Permalink

  Marco, wellicht wat laat gezien de publicatie datum in 2016, maar het is tijd voor mij om uit te kijken naar een nieuw element. MC in dit geval.
  Nu speel ik met een Shiit mani phono pre die zowel MC als MM doet echter niet heel erg veel instel mogelijkheden heeft op de load impedance voor een MC element.

  Zou de beter keuze hier beter een Hana EL of EH versie zijn gezien de Shiit mani?
  Begrijp dat de EH graag 47kOhm en de EL >400Ohm ziet…
  De eerste kan de Mani wel, de tweede is beperkt tot 47Ohm

  Robert

  Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 10:46
  Permalink

  Past een hana el ook bij de combi clearaudio emotion die ik heb?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.