PlatenspelerRecensie

Hana EL MC cartridge

Hana EL phono cartridgeBegin dit jaar kreeg ik een fraai ogend platenspeler element toegestuurd. De Hana EL MC. Hana is een relatief onbekend merk. Met twee high output en twee low output MC elementen zijn ze inmiddels een geduchte concurrent voor andere Japanse cartridge producenten zoals Denon. Maar wie denkt dat Hana een nieuwe en onbekende cartridge fabrikant is, heeft het mis.

Niets is wat het lijkt…

Schermafbeelding 2016-03-04 om 19.41.00Inderdaad, niets is wat het lijkt….
Want Hana wordt geproduceerd door Excel Sound Corporation in Japan. Dit is een bedrijf dat al meer dan 50 jaar cartridges bouwt. In de jaren zeventig produceerden ze cartridges zoals de bekende en zeer gewaardeerde Excel ES70. Naast deze low budget MM elementen specialiseerde ESC zich vanaf 1978 echter in het produceren van hoogwaardige MC elementen. Ze worden gezien als  ‘underground’ cartridge producent die in de loop van de jaren voor veel andere merken hoogwaardige cartridges heeft gebouwd en dat waarschijnlijk nog steeds doet. Voor wie, dat is een geheim dat goed bewaard wordt gehouden. Echter met de toenemende populariteit van vinyl en het aanbod hoogwaardige platenspelers, moet ESC hebben gedacht daar zelf ook een graantje in mee te pikken. Met dergelijke hoogwaardige expertise in huis is dat geenszins een vreemde gedachte.  Eind 2015 heeft ESC dan ook een serie elementen uitgebracht onder eigen merknaam Hana.Hana phono cartridge

Hana betekent  ‘Brilliant & Gorgeous’

Excel Sound Corporation is zeker niet bescheiden op het gebied van eigen schouderklopjes. En dat hoeft ook niet. Men heeft de expertise om alles in eigen huis handmatig te produceren, controleren en heeft een eigen strenge kwaliteitscontrole. Hana betekent dan ook niet onbescheiden ‘brilliant & Gorgeous’. Dat is de vertaling van het Japanse teken in het logo van Hana. Volgens ESC heeft dit betrekking op alle facetten van de productie van hun elementen: bouwkwaliteit, consistentie, specificaties, precisie en klank.

Hana EH, EL, SH en SL

Hana heeft vier elementen op de markt gebracht. De E en de S staan voor het type naald. De ‘E’ staat voor Elliptische naaldvorm en de S voor een nude Shibata. Voor beide typen heeft Hana een low output (H) en een high output (L) gemaakt. Uiteraard hangt aan de gebruikte naaldvorm ook een prijskaartje. De Shibata naalden zijn gewoon een stuk prijziger dan de meer eenvoudige elliptische naalden.Hana EL-5 Ik heb de Hana EL gekregen. Dat is dus de low output cartridge met elliptische naald. En wie denkt daarmee een low budget of low quality element in huis te halen heeft het volledig mis.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Hana EL MC cartridge

 • Marco,
  Is deze cartridge ook geschikt voor een Thorens 160 MKII, met TP16 arm? Er zit nu een Ortofon 2M Red op. Zou het een duidelijke stap voorwaarts zijn?

  Johan

  Beantwoorden
  • Hallo Johan, DE Hana El past prima in een TP16 arm. De Red is een MM instap element van Ortofon.
   Klinkt mooi en goed maar is qua klank net wat minder gedetailleerd en precies dan deze Hana EL
   De Red is wat ‘lomper’ en minder verfijnd.
   Niets mis mee en in zijn prijsklasse één van de beste MM elementen.
   Maar eigenlijk niet te vergelijken met een Hana MC.

   Beantwoorden
 • Marco, wellicht wat laat gezien de publicatie datum in 2016, maar het is tijd voor mij om uit te kijken naar een nieuw element. MC in dit geval.
  Nu speel ik met een Shiit mani phono pre die zowel MC als MM doet echter niet heel erg veel instel mogelijkheden heeft op de load impedance voor een MC element.

  Zou de beter keuze hier beter een Hana EL of EH versie zijn gezien de Shiit mani?
  Begrijp dat de EH graag 47kOhm en de EL >400Ohm ziet…
  De eerste kan de Mani wel, de tweede is beperkt tot 47Ohm

  Robert

  Beantwoorden
 • Past een hana el ook bij de combi clearaudio emotion die ik heb?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.