Guru QM10Two monitor luidspreker
Guru QM10Two, luidspreker op herhaling
Het is al weer de tweede maal dat ik een Guru luidspreker in mijn huiskamer heb staan. De eerste keer was dat de Guru QM60, een grote vloerstaande luidspreker die mij destijds aangenaam verraste.
Nu is de dan de beurt aan de veel kleinere monitor van Guru aan de beurt, de Guru QM10Two.
De man achter de Guru luidsprekers is de eigenzinnige Zweed Ingvar Öhman.
Öhman is een ontwerper die gewoon zijn eigen gang gaat en zich niets aantrekt van de gevestigde orde en haar denkbeelden. In ieder geval wat luidsprekerbouw betreft. Ik mag dat wel.
Vaak ontstaan er dan ontwerpen die net wat anders zijn dan de doorsnee luidsprekerbouw, zich onderscheiden van de rest en vaak erg goed presteren.
Helmholz resonator
Deze Guru QM10 is een tweeweg basreflex luidspreker. Met een duur woord door Öhman een Helmholz resonator genoemd. Theoretisch gezien is dit een bepaald volume lucht in een gesloten ruimte welke middels een poort in verbinding staat met de buitenlucht. Door een resonantie in de kast kan het verschijnsel van een staande trilling worden opgewekt.
Praktisch is dit niets anders dan het bekende basreflex principe.
De baspoort is netjes uitgefreesd en bevind zich prominent aan de voorzijde, net onder de woofer. In het front bevinden zich de twee relatief kleine luisprekers. Een soft dome tweeter en een lange slag woofer. Bij de juiste opstelling ligt de laagst haalbare frequentie zo rond de 30 Hz. En dat is best een hele prestatie voor een dergelijk klein systeem.
Maar om dat te halen moet de luidspreker zo ongeveer tegen de muur worden geplaatst en een beetje worden ingedraaid. Dit was ook al bij de grote broer, de Guru QM60, een optimale plaatsing. Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar bij lukt dat gewoonweg niet. Bij mij staan er kasten, stoelen en ander meubilair in de weg. Ik denk dat deze ideale opstelling in nagenoeg geen enkele huiskamer realiseerbaar is en meer bedoeld is in een echte luisterkamer waar minimale meubelbezetting aanwezig is.
Dan maar los in de ruimte, de plaats waar ik overigens alle monitoren plaats, die ter recensie komen. Dit is overigens wel degelijk een goed tweede keuze, volgens de makers van de Guru QM10Two. Je moet er wel wat voor inleveren. Door deze plaatsing in de ruimte is het laag wel wat minder prominent aanwezig maar blijft het totale klankbeeld wel intact en in balans.
Bij mijn paartje Guru QM10 is een paartje Guru stands meegeleverd. Deze stands zijn overigens optioneel. De hoogte is 60 cm en de stands zijn uitgevoerd in helder vol-acrylaat. In de bovenplaat zijn een viertal uitsparingen gemaakt waarin de voeten van de Guru QM 10 netjes geplaatst kunnen worden. De afwerking is prima, maar van de ‘volglazen’ uitstraling moet je wel houden en zal deze look niet ieders ‘cup of tea’ zijn.
Met een 60 cm. is dit overigens een relatief lage stand voor een relatief kleine, lage luidspreker.
Makkelijke luidspreker
Volgens opgave van de importeur en specificaties is de Guru QM10 een redelijk makkelijke luidspreker. Met een nominale impedantie van 8 Ohm en een minimum van ongeveer 5 Ohm moet dit geen probleem zijn voor een buizenversterker. Laat het rendement je echter nooit afschrikken om een mooie buisversterker te proberen. De 86 (dB/Watt/meter) van deze QM10 hoeft geen enkel probleem te zijn voor bijvoorbeeld een goede, 7 watt, 300B versterker. Veel belangrijker is het totale impedantieverloop en bijkomende fasehoeken. Vooral deze laatste kan een versterker in een bepaald frequentiegebied volledig leegzuigen.
Not new, but Le Noise by Neil Young is great. Just voice + guitars w/ varying levels of distortion. Sounds fresher than it has any right to.