Gato FM-8 luidsprekers

Gato FM-8 luidsprekers

Op de High End Show in München afgelopen jaar loopt René tegen de mooie Gato FM-8 luidspreker aan. Dat het nog maanden zou duren voordat de productie echt op gang kwam wisten we toen niet, het wachten werd pas recent beloond met de komst van een paartje FM-8. De kleinste luidspreker in het pakket van Gato. Gato Audio meldt trots dat de luidsprekers worden ontwikkeld, vormgegeven en gemaakt in Kopenhagen.

Gato FM-8 (2)

Heavy beauty

In 2017 vond ik in een luistercontainer op de High End Show in München een aandachttrekkende, kleine luidspreker, zowel in uiterlijk als met de klank boven het maaiveld uitstekend. Een product van Gato Audio uit Denemarken.

Van Gato heb ik al eens een meer dan goed bevallende versterker onder handen gehad. Nieuwsgierig naar deze telg uit het land van de luidsprekers vond ik later op de show de importeur en een afspraak was snel gemaakt. Dat het nog maanden zou duren voordat de productie echt op gang kwam wisten we toen niet, het wachten werd pas recent beloond met de komst van een paartje FM-8. De kleinste luidspreker in het pakket van Gato. Gato Audio meldt trots dat de luidsprekers worden ontwikkeld, vormgegeven en gemaakt in Kopenhagen.FM-8

De FM-8 heeft maar een netto inhoud van 8 liter en dat maakt hem geschikt om te plaatsen op een dressoir/kast, of natuurlijk veel liever op een stand, om zo onopvallend zijn werk te doen. Een andere toepassing is hem te gebruiken als achterluidspreker in een surround opstelling met Gato luidsprekers, maar die optie laat ik buiten beschouwing. De meeste keren zal de FM-8 gebruikt worden in een niet al te grote kamer.

Luidsprekerunits

Gato zegt over de gebruikte uniGato FM-8 wooferdoorsnedets dat zij ze zelf hebben ontworpen, daar neem ik een grote korrel zout bij. De realiteit is dat Gato technici samen met een luidspreker fabrikant de drivers hebben gekozen en aangepast uit wat beschikbaar was. Zelf een unit ontwerpen doe je niet even, zelfs niet in het land waar driver technologie met de paplepel is ingegoten vanwege de aanwezigheid van diverse universiteiten waar elektro-akoestiek wordt onderwezen.

Gato heeft voor de 150mm woofer gekozen voor een zachte surround met weinig verlies gemaakt uit echt rubber. De conus is gemaakt uit een polypropyleen waarin mineralen zijn verwerkt voor een licht gewicht, hoge stijfheid en interne demping. Dat alles moet zorgen voor optimale dynamische eigenschappen, terwijl de vorm van de conus verantwoordelijk is voor de spreiding en de integratie met de tweeter. Een koperen ring in het magneetsysteem draagt er aan bij dat een magnetisch veld altijd gelijk is, ongeacht de positie van de spreekspoel tijdens het bewegen en de ring minimaliseert de wervelstormen (Eddy Current).

Gato FM-8 speakerunitsDe spreekspoeldrager is van glasfiber zodat ook daar geen wervelstromen mee worden opgewekt. Tenslotte is met het ontwerpen van de korf rekening gehouden met de luchtstromen achter de conus. Over de tweeter heeft Gato weinig te melden. Het is een 38mm softdome, een ring radiator met een inverse fase plug, hoewel je van een plug niet kunt spreken omdat het deukje de conus vorm is. De 38mm komt van de surround om de dome, effectief is het meer een 28mm unit. De tweeter maakt gebruik van ferriet magneten. Het “deukje” in de dome deed mij eerst vermoeden dat de tweeter beschadigd was.

Niet zomaar een kast

De behuizing van de FM-8 meet maar 30x18x26cm en toch weegt het systeem 9 kilo per stuk. Dat gewicht komt deels uit wat Gato “FusedMASS Cabinet Technology” noemt. Gato FM-8 luidsprekerkastHet lamineren en met elkaar verlijmen van diverse materialen met verschillende diktes om zo resonanties tegen te gaan. De buitenste schil is gemaakt uit dik MDF met een gemiddelde resonantie frequentie, daarbinnen komt een laag zachte bitumen met een heel laag eigen resonantiepunt en de binnenste schil is gemaakt uit dun HDF dat een hoog resonantiepunt in het frequentiegebied heeft. Door de materialen met elkaar te verlijmen ontstaat een nagenoeg dode materie. Bovendien zijn er in de kast verstevigingen aangebracht. De behuizing is leverbaar in hoogglans wit, zwart en walnootfineer. Voor de tweeters en de woofers kunnen doekjes gezet worden, door magneetjes op hun plaats gehouden. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is de prijs vanaf € 1.590,- per paar.

 

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Eén gedachte over “Gato FM-8 luidsprekers

  • 20 juni 2019 om 16:06
    Permalink

    Zo te zien zijn de drivers gefabriceerd door SB Acoustics. In ieder geval te tweeters, want zij zijn degenen die de gedeukte faseplug hebben uitgevonden. Op de site van SB zijn gratis ontwerpen te vinden. Misschien een leuk zelfbouwproject voor de toekomst. Dan ben je een fractie van het geld kwijt.

    Groetjes, Brian

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.