LuidsprekersRecensie

Fostex T900A supertweeter


Luisteren

Wat ik in mijn artikel al eerder vertelde is, dat de Klipschorn (en ook de Klipsch La Scala) standaard wat mat en minder gedetailleerd spelen. Tenminste, dat vind ik. Dat kun je mooi vinden, maar ik prefereer toch wat meer detail en sprankeling in het geluidsbeeld, En ik moet je zeggen. Mijn wens wordt met de aanvulling van de Fostex T900A meer dan beloond!

Jack Johnson, Best of Kokua Festival

61PCsTq25iL._SS500_Een heerlijk live album van deze geweldige Amerikaanse, maar op Hawaii opgegroeide singer/song writer en ex-profsurfer. Best of Kokua festival, een benefiet voor de Kokua foundation, is opgenomen op Hawaii. De opnames zijn een compilatie van nummers opgenomen van 2004 tot 2012. Je herkent het gitaarspel van Johnson direct uit duizenden. Op dit album staan een aantal covers van diverse muziek grootheden.
Johnson zingt en speelt deze met muziekhelden als Willy Nelson, Eddy Vedder, Jackson Browne, Dave Matthews en Ben Harper om er maar een paar te noemen.
Voor Johnson is dit een thuiswedstrijd en dat hoor je aan het relaxte en ongedwongen samenspel tussen Johnson en zijn gasten.
Eén van de hoogtepunten van dit album vind ik de cover van Bob Marley’s ‘High Tide or Low Tide’. Samen met Ben Harper is dit meesterlijk goed gedaan. Beter als het origineel, zou ik zeggen, al moet ik nu oppassen met wat ik zeg.

De sterke kant van de Fostex T900A is het vergroten van de ruimtelijkheid. Dat hoor je direct terug op dit mooie live album. Je hoort het publiek bijna verstaanbaar praten of smoezen. Elk kuchje is hoorbaar, zonder dat dat vervelend is. De gehele ambiance van het concert en podium is bijna voelbaar.

Paul Mccartney, Kisses on the Bottom

paul-mccartney-kisses-on-the-bottom

Wat is dit een meesterlijk goed album. Al is niet iedereen het daarover eens, als ik de recensies er op nalees. Maar wanneer je dit album op een groot systeem als de Klipschorn beluisterd, is het echt genieten en hoor je hoe goed het album eigenlijk is opgebouwd en ingezongen. Paul Mccartney staat heel realistisch, bijna recht voor je te zingen. De directe opname is fantastisch goed. De geplukte contrabas op het nummer ‘The Glory Of Love’ is houterig en innemend en de mooie warme jazzgitaar op nummers als ‘More I Can Not Wish You’ en ‘Home’ staat bijna in de huiskamer.
Het is alsof de gitarist met een mooie Gretsch jazz gitaar op een Fender Bassman naast me in de kamer zit te spelen. Wanneer bij het nummer ‘More I Can Not Wish You’ de borstels over het trommelvel gaan schuiven is het werkelijk genieten. In dit gebied neemt de Fostex T-900A het roer weer over. Als ik de supertweeters tijden het spelen even uitzet, wordt het weer een ‘gewone’ opname. De Fostex T900A maakt het totale geluidsbeeld spannend en intenser.

Geen scherpe randjes

Ook hoor of lees ik wel eens dat een supertweeter schel of gemeen klinkt. Dat kan ik met het inzetten van de Fostex T900A met alle overtuiging ontkrachten. Deze Fostex T900A klinkt zijdezacht en precies en is gevrijwaard van elk scherp randje. Is nooit op de voorgrond en vult het totale geluidsbeeld heel precies aan. Mogelijk ligt hier voor een deel het prijs- en kwaliteitsverschil. Ik weet niet hoe een goedkopere supertweeter het doet. Maar deze Fostex T900A presteert heel erg goed.

Resumé

Wat is deze supertweeter een prachtige aanvulling op de Klipschorn. De Fostex T900A sluit naadloos aan en doet zijn werk opvallend onopvallend. Het vult de hoogste frequenties aan en overlapt de frequenties waar de Klipsch CT-125 tweeter al weer gaat afvallen. Hierdoor ontstaat een prachtig compleet geluidsbeeld.
Fostex T900A voor en achterkant
Ik kan zeggen dat dit de beste upgrade is die je jezelf en je Klipschorn of je Klipsch La Scala kunt geven. Sterker nog, ik vermoed dat elk luidsprekersysteem die wat sprankeling en detail mist, erg veel baat heeft bij een dergelijke supertweeter. Als je een systeem hebt met een lagere efficiëntie dan kun je al prima uit de voeten met een tweeter uit de goedkopere serie van Fostex zoals de FT17H. Wil je toch een mooie T900A, kan dat natuurlijk altijd, terug regelen met een L-pad is kinderlijk eenvoudig.

Fostex T900A specificatiesIk kan alleen maar adviseren om hier eens mee te gaan stoeien. Een mooi paartje Fostex FT17H koop je op marktplaats al voor een 50 euro! Nieuw zijn ze ongeveer 60 euro per stuk en dat is ook best te overzien.
Geen reden dus om dit niet te doen. Bevalt het, dan kun je altijd nog besluiten om een duurdere te kopen. Daarbij zijn ze natuurlijk ook nog eens erg mooi om te zien…
Deze Fostex T900A gaat in ieder geval nooit meer weg.

prijs Fostex T900A:  441 euro per stuk inclusief BTW, via de Franse importeur. De verzendkosten naar Nederland zijn ongeveer 62 euro. Dit is ook het goedkoopste adres dat ik heb kunnen vinden.

Een Nederlandstalig internet bedrijf die Fostex levert is er ook, al is de prijs daar aanzienlijk hoger.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Fostex T900A supertweeter

 • Beste Marco,

  Prachtig hoor die recensie! Maar al lezend kom ik tot de conclusie dat er erg grote bedragen uit de knip worden betaald om naar popmuziek te luisteren.
  Het zou toch wel leuk en aardig zijn om ook eens wat klassieke muziek erbij te betrekken.
  Of is deze site alleen gemaakt voor een “jeugdig?” publiek? Er zijn ook nog, in dit geval misschien ouderen, die nog steeds grote interesse hebben voor het klassieke genre.
  En ook bezig zijn met hi-fi en de apparatuur hiervoor.
  Een vriendelijk verzoek. Vergeet de klassieke muziek niet en luister met net zoveel aandacht. Dan wordt de balans weer wat in evenwicht gebracht.
  Nogmaals, ik bekijk jullie site met veel aandacht en moet je hiervoor een compliment maken zoals die eruit ziet.
  Groetjes van een “oude” (80) muzikale muziekliefhebber en hi-fi-man.
  Tom

  Beantwoorden
  • Hallo Tom,
   Dank voor het mooie compliment!
   Je hebt helemaal gelijk. Soms blijf je een tijdje in een bepaalde ‘mood’, als ik voor mijzelf spreek en dat was de laatste tijd veel folk en rockmuziek.
   En dat terwijl onze muziekkast ook vol staat met mooie klassieke muziek.
   Dat er ook een grote groep klassieke luisteraars onder de lezers zijn, vinden we maar al te mooi en wordt zeer gewaardeerd!
   Ik ga er voor zorgen dat er ook een redelijk deel klassiek muziek meegenomen gaat worden in de komende recensies.
   Met vriendelijke groet, Marco

   Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Ik wil toch nog even reageren op je artikel met je bevindingen betreft de Fostex T900A. Enkele maanden geleden adviseerde Dick mij te gaan voor de La Scala’s want ik wilde een stapje hoger dan de RF7 serie. Ik twijfelde wel over het laag en op advies van Frits de Vries en nadat ik bij iemand naar de La Scala’s had geluisterd waarbij het laag reuze meeviel toch voor de Klipschorns uit 1978 gegaan.
  Nog met het oude AA filter en Frits adviseerde mij dan ook bij Al Klappenberger nieuwe filters aan te schaffen. Dat werd de Extreme serie.
  Dat was een hele vooruitgang!!! Toch was het hoog niet wat ik wilde horen en wist nog dat Elso Kwak een set tops met de Electro Voice 1824M drivers en T350 tweeters te koop had staan.
  Dus naar Groningen en Elso heeft deze uitvoering met dezelfde speakers zelf thuis staan op een SE versterker waarnaar ik met heel veel plezier naar luisterde. Uiteraard de tops meegenomen!!!
  Wat een mooi geluid thuis!!! Alles klopt, ik kan wel een beschrijving geven echter beleeft ieder persoon het toch weer op zijn eigen manier. Wel dat ik niet zou weten hoe ik nu nog meer moet upgraden en niet zou weten welke andere speakers er voor in de plaats moeten komen!

  Echter…ik heb de Fostex T850 Tweeters liggen voor een projectje met zelfbouw kasten (geen hoornsysteem) om ook de Fostex FE165K in te bouwen. Nu ik je verhaal heb gelezen zou ik misschien de Fostex tweeters eens moeten uitproberen om te vergelijken met de EV’s.
  Ik weet niet op wat voor audiocompenenten jij speelt, ik zelf op SE 300B’s (XLS-EML)maar ik ben wel superbenieuwd hoe het bij thuis klinkt!

  Beantwoorden
 • Ha Marco!
  Kan de fostex ook de ct125 helemaal vervangen?
  Zodat je wellicht een (bijv. fastrac of Eliptrac 400 ) midhoorn mooi kan centreren en de fostex on top?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.