Flux HIFI Sonic naaldreiniger

Oude techniek

De techniek om met geluidsgolven de naald van je platenspeler te reinigen is zeker niet nieuw en stamt zelfs uit de jaren 70. Deze apparaatjes verdwenen echter van de markt toen de compact disc zijn intrede deed en de vinylverkoop in elkaar zakte. Hier zie een dergelijke stylus cleaner van weleer, de Signet SK305. Flux HiFi heeft wat aan de vormgeving gedaan, maar verder is naar mijn mening het apparaatje technisch identiek.

 

Oude techniek De techniek om met geluidgolve de naald van je platenspeler te reinigen is zeker niet nieuw en stamt zelfs uit de jaren 70. Deze apparaatjes verdewenen echter van de markt toen de compact disc zijn intrede deed en de vinylverkoop in elkaar zakte. Hier zie een dergelijke stylus cleaner van weleer. Flux HiFi heeft wat aan de vormgeving gedaaan, maar verder is naar mijn mening het apparaatje technisch identiek.

Meer informatie uit de groef

Een platenspeler naald moet precies in de groef lopen met een optimaal groefcontact, om alle muziek informatie op te pikken en deze om te zetten naar muziek. Dat is ook de reden dat er verschillende naaldvormen zijn. Van eenvoudige ronde en elliptische tot zeer nauwkeurig geslepen Shibata naalden. Hoe beter en nauwkeuriger de naald geslepen is, des te beter valt hij precies in de groef en haalt hij meer muziekinformatie uit de groef. Dat gezegd hebbende snap je ook dat als er vuil aan de naald zit of kleeft, de naald nooit optimaal contact kan maken met de groefwand. Is er vervuiling op de naald dan kan de naald ook niet meer zijn optimale diepte bereiken, waardoor er muziekinformatie verloren gaat. Een schone naald geeft dan ook meer definitie, detail en muziek en dat hoor je als je eenzelfde Lp na het reinigen met deze naaldreiniger opnieuw afspeelt.

Oude Lp’s zijn vuil

Ik kan me ook voorstellen dat zich in de loop van de jaren plakkerige rommel ophoopt in de groef. Denk aan nicotine, roetaanslag (open haard), ingetrokken vet van vingers, frituurvet etc. Vergeet ook niet dat er een periode was dat veel muziekliefhebbers de platen ‘nat’ afspeelde met ‘Lenco’ vloeistof. Na droging van de plaat bleef er een plakkerige rommel uit de vloeistof achter in de groef. Koop je regelmatig tweedehands Lp’s dan zitten daar zeker erg vervuilde exemplaren tussen. Deze platen kun je volgens mij alleen met een ultrasoon cleaner reinigen, maar dat terzijde.

De wilde jaren 70

Als je platen koopt uit de ‘wilde’ jaren zeventig kun je er bijna zeker vanuit gaan dat deze behoorlijk vuil zijn, afhankelijk uit welk milieu deze komen. Met name roken in huis was destijds de normaalste zaak van de wereld. Dat nicotine goedje zet zich af tot diep in de plaatgroef en laat een vies plakkerige residu achter. Heb je wel eens de vellen van een elektrostatische luidspreker gezien die in een rookomgeving hebben gestaan. Dan weet je precies wat ik bedoel. De elektrostatisch geladen folie trekt de nicotine aan als een magneet met als gevolg dat in een korte tijd de vellen veranderen in bruine,stinkende en plakkerig vellen, die ook nog eens hun functie verliezen. Ook Lp’s zijn statisch geladen en zijn dus een makkelijk afzetgebied voor deze in de lucht zwevende stoffen. Zet je dan je naald op een dergelijke vervuilde plaat, dan weet je bijna zeker dat (plakkerig) vuil voor een deel aan je naald blijft kleven. Zo bouw je langzaam laagjes rommel op. Dit vuil krijg je er met een borsteltje niet meer af.

Nieuwe Lp’s zijn schoon?

Ik vraag het me af. Ook al wordt er beweerd dat er geen matrijsvloeistof wordt gebruikt tijdens het persen van Lp’s, denk ik toch dat het mogelijk is dat er tijdens het persen uit het warme vinyl bepaalde stoffen kunnen migreren en zich in de groef kunnen afzetten. Als ik een nieuwe Lp door de ultrasone wasstraat haal, klinkt hij gewoon beter.

Hieronder zie nog een video van Flux Hifi waarin men laat zien hoe de naaldreiniger gebruikt wordt.

Conclusie

Ben je een die hard vinyl liefhebber dan is een dergelijke naaldreiniger eigenlijk een must om hebben. Vergeet liever ook al die flesjes met reinigingsvloeistof. Daar ben ik geen fan van. Ook al zegt men dat het de vloeistof de naald, lijm of cantilever niet aantast, ik denk dat het meer kwaad dan goed doet.  Ik gebruik deze naaldreiniger nu een week en ik ben er zo tevreden over dat ik deze reiniger zonder enige terughoudendheid bij ons in de webshop zet. Het is een eenmalige investering die zijn geld in betere muziek weergave en behoud van naald en cantilever snel terug verdient.

Fabrikant
Te koop: Audio Creative Shop

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

>