Soms komt er een interessant apparaatje voorbij dat ik mijn aandacht trekt. Dit keer is dat een elektronische naaldreiniger van Flux HiFi. De resultaten blijken zelfs boven de gehoopte verwachtingen uit te steken... Wil je je kostbare naald nu wel eens echt weer glanzend schoon, zoals die destijds nieuw was? Lees dan snel verder... - Audio-Creative

Flux HIFI Sonic naaldreiniger

Soms komt er een interessant apparaatje voorbij dat ik mijn aandacht trekt. Dat geld ook voor deze elektronische naaldreiniger van de firma  Flux Hifi. Deze naaldreiniger werkt met geluidsgolven om de naald op een grondige maar veilige manier te reinigen. Het is zeker geen nieuw apparaat, maar ik kwam hem vorige week weer tegen en heb hem direct besteld.

Trillen is hot…!

Na de platenwasmachine van KLaudio die ik onlangs heb getest en de AudioDesk Pro die nu in mijn kamer staat, is voor mij duidelijk dat reinigen met geluid één van de de beste manieren is om producten en materialen te reinigen. Hoe toepasselijk in onze audio-hobby….
Voor vinyl is ultrasoon reinigen is dan ook een perfecte manier van schoonmaken zonder het oppervlak van je kostbare vinyl te beschadigen. Daarbij wordt al het vuil, aanslag en plak tot diep in de groef verwijderd. Iets wat een borstel platenwasmachine naar mijn idee, hoe mooi en luxe ook, gewoonweg niet lukt. Nu heb ik dan deze Flux HiFi Sonic naaldreiniger in huis en ben benieuwd of het reinigen van een naald op deze manier dezelfde goede resultaten geeft.

Flux HiFi Sonic is simpel in gebruik

Zoals gezegd werkt het apparaat met geluidsgolven. Het apparaatje is erg simpel in gebruik. Na het plaatsen van twee AAA batterijen, die overigens netjes worden meegeleverd, is de Flux Hifi Sonic klaar voor gebruik. Je gebruikt hem op dezelfde manier als een naalddruk weger. Voordat je de naald laat zakken doe je een druppel reiniging vloeistof op het zwarte ronde schijfje . Dan zet je de Flux cleaner aan en laat de naald zakken. Door de opgewekte trillingen wordt het ‘aangekoekte’ vuil van de naald losgemaakt. Ongeveer 15 seconden is voldoende om de naald helemaal te reinigen.

Zien is geloven

Nu zijn er bij Flux op de site prachtige plaatjes te zien van vuile naalden die na reinigen met de Flux Hifi Sonic weer brandschoon zijn geworden. Dat is natuurlijk mooi, maar ik wil zelf graag zien of deze foto’s niet lichtelijk overdreven zijn. Ik heb daarom mijn eigen Ortofon SPU Classic MKII naald op de korrel genomen. De eerste foto is de naald nadat ik hem met een standaard naaldborsteltje gereinigd heb. Gewoon zoals ik dat iedere dag doe voordat ik ga spelen. Even voor de goede orde, ik draai eigenlijk alleen maar gewassen Lp’s. Toch zie je dan een behoorlijke vuilaanslag.  De tweede foto is na 15 seconden in de Flux Sonic cleaner. Ik hoef niet uit te leggen dat de naald na reiniging er weer als nieuw uitziet.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.