Flux HIFI Sonic naaldreiniger

[nextpage title=”Flux HiFi Sonic” ]

Soms komt er een interessant apparaatje voorbij dat ik mijn aandacht trekt. Dat geld ook voor deze elektronische naaldreiniger van de firma  Flux Hifi. Deze naaldreiniger werkt met geluidsgolven om de naald op een grondige maar veilige manier te reinigen. Het is zeker geen nieuw apparaat, maar ik kwam hem vorige week weer tegen en heb hem direct besteld.

Trillen is hot…!

Na de platenwasmachine van KLaudio die ik onlangs heb getest en de AudioDesk Pro die nu in mijn kamer staat, is voor mij duidelijk dat reinigen met geluid één van de de beste manieren is om producten en materialen te reinigen. Hoe toepasselijk in onze audio-hobby….
Voor vinyl is ultrasoon reinigen is dan ook een perfecte manier van schoonmaken zonder het oppervlak van je kostbare vinyl te beschadigen. Daarbij wordt al het vuil, aanslag en plak tot diep in de groef verwijderd. Iets wat een borstel platenwasmachine naar mijn idee, hoe mooi en luxe ook, gewoonweg niet lukt. Nu heb ik dan deze Flux HiFi Sonic naaldreiniger in huis en ben benieuwd of het reinigen van een naald op deze manier dezelfde goede resultaten geeft.

Flux HiFi Sonic is simpel in gebruik

Zoals gezegd werkt het apparaat met geluidsgolven. Het apparaatje is erg simpel in gebruik. Na het plaatsen van twee AAA batterijen, die overigens netjes worden meegeleverd, is de Flux Hifi Sonic klaar voor gebruik. Je gebruikt hem op dezelfde manier als een naalddruk weger. Voordat je de naald laat zakken doe je een druppel reiniging vloeistof op het zwarte ronde schijfje . Dan zet je de Flux cleaner aan en laat de naald zakken. Door de opgewekte trillingen wordt het ‘aangekoekte’ vuil van de naald losgemaakt. Ongeveer 15 seconden is voldoende om de naald helemaal te reinigen.

Zien is geloven

Nu zijn er bij Flux op de site prachtige plaatjes te zien van vuile naalden die na reinigen met de Flux Hifi Sonic weer brandschoon zijn geworden. Dat is natuurlijk mooi, maar ik wil zelf graag zien of deze foto’s niet lichtelijk overdreven zijn. Ik heb daarom mijn eigen Ortofon SPU Classic MKII naald op de korrel genomen. De eerste foto is de naald nadat ik hem met een standaard naaldborsteltje gereinigd heb. Gewoon zoals ik dat iedere dag doe voordat ik ga spelen. Even voor de goede orde, ik draai eigenlijk alleen maar gewassen Lp’s. Toch zie je dan een behoorlijke vuilaanslag.  De tweede foto is na 15 seconden in de Flux Sonic cleaner. Ik hoef niet uit te leggen dat de naald na reiniging er weer als nieuw uitziet.

[/nextpage]

[nextpage title=”Optimaal contact” ]

Oude techniek

De techniek om met geluidsgolven de naald van je platenspeler te reinigen is zeker niet nieuw en stamt zelfs uit de jaren 70. Deze apparaatjes verdwenen echter van de markt toen de compact disc zijn intrede deed en de vinylverkoop in elkaar zakte. Hier zie een dergelijke stylus cleaner van weleer, de Signet SK305. Flux HiFi heeft wat aan de vormgeving gedaan, maar verder is naar mijn mening het apparaatje technisch identiek.

 

Oude techniek De techniek om met geluidgolve de naald van je platenspeler te reinigen is zeker niet nieuw en stamt zelfs uit de jaren 70. Deze apparaatjes verdewenen echter van de markt toen de compact disc zijn intrede deed en de vinylverkoop in elkaar zakte. Hier zie een dergelijke stylus cleaner van weleer. Flux HiFi heeft wat aan de vormgeving gedaaan, maar verder is naar mijn mening het apparaatje technisch identiek.

Meer informatie uit de groef

Een platenspeler naald moet precies in de groef lopen met een optimaal groefcontact, om alle muziek informatie op te pikken en deze om te zetten naar muziek. Dat is ook de reden dat er verschillende naaldvormen zijn. Van eenvoudige ronde en elliptische tot zeer nauwkeurig geslepen Shibata naalden. Hoe beter en nauwkeuriger de naald geslepen is, des te beter valt hij precies in de groef en haalt hij meer muziekinformatie uit de groef. Dat gezegd hebbende snap je ook dat als er vuil aan de naald zit of kleeft, de naald nooit optimaal contact kan maken met de groefwand. Is er vervuiling op de naald dan kan de naald ook niet meer zijn optimale diepte bereiken, waardoor er muziekinformatie verloren gaat. Een schone naald geeft dan ook meer definitie, detail en muziek en dat hoor je als je eenzelfde Lp na het reinigen met deze naaldreiniger opnieuw afspeelt.

Oude Lp’s zijn vuil

Ik kan me ook voorstellen dat zich in de loop van de jaren plakkerige rommel ophoopt in de groef. Denk aan nicotine, roetaanslag (open haard), ingetrokken vet van vingers, frituurvet etc. Vergeet ook niet dat er een periode was dat veel muziekliefhebbers de platen ‘nat’ afspeelde met ‘Lenco’ vloeistof. Na droging van de plaat bleef er een plakkerige rommel uit de vloeistof achter in de groef. Koop je regelmatig tweedehands Lp’s dan zitten daar zeker erg vervuilde exemplaren tussen. Deze platen kun je volgens mij alleen met een ultrasoon cleaner reinigen, maar dat terzijde.

De wilde jaren 70

Als je platen koopt uit de ‘wilde’ jaren zeventig kun je er bijna zeker vanuit gaan dat deze behoorlijk vuil zijn, afhankelijk uit welk milieu deze komen. Met name roken in huis was destijds de normaalste zaak van de wereld. Dat nicotine goedje zet zich af tot diep in de plaatgroef en laat een vies plakkerige residu achter. Heb je wel eens de vellen van een elektrostatische luidspreker gezien die in een rookomgeving hebben gestaan. Dan weet je precies wat ik bedoel. De elektrostatisch geladen folie trekt de nicotine aan als een magneet met als gevolg dat in een korte tijd de vellen veranderen in bruine,stinkende en plakkerig vellen, die ook nog eens hun functie verliezen. Ook Lp’s zijn statisch geladen en zijn dus een makkelijk afzetgebied voor deze in de lucht zwevende stoffen. Zet je dan je naald op een dergelijke vervuilde plaat, dan weet je bijna zeker dat (plakkerig) vuil voor een deel aan je naald blijft kleven. Zo bouw je langzaam laagjes rommel op. Dit vuil krijg je er met een borsteltje niet meer af.

Nieuwe Lp’s zijn schoon?

Ik vraag het me af. Ook al wordt er beweerd dat er geen matrijsvloeistof wordt gebruikt tijdens het persen van Lp’s, denk ik toch dat het mogelijk is dat er tijdens het persen uit het warme vinyl bepaalde stoffen kunnen migreren en zich in de groef kunnen afzetten. Als ik een nieuwe Lp door de ultrasone wasstraat haal, klinkt hij gewoon beter.

Hieronder zie nog een video van Flux Hifi waarin men laat zien hoe de naaldreiniger gebruikt wordt.

Conclusie

Ben je een die hard vinyl liefhebber dan is een dergelijke naaldreiniger eigenlijk een must om hebben. Vergeet liever ook al die flesjes met reinigingsvloeistof. Daar ben ik geen fan van. Ook al zegt men dat het de vloeistof de naald, lijm of cantilever niet aantast, ik denk dat het meer kwaad dan goed doet.  Ik gebruik deze naaldreiniger nu een week en ik ben er zo tevreden over dat ik deze reiniger zonder enige terughoudendheid bij ons in de webshop zet. Het is een eenmalige investering die zijn geld in betere muziek weergave en behoud van naald en cantilever snel terug verdient.

Fabrikant
Te koop: Audio Creative Shop

[/nextpage]

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.