Finalé Audio Audio Vivace Mini

Finalé Audio Vivace Mini – Air Cannon Loudspeaker Transmission System

De aanleiding voor deze recensie was mede de komst van een kleine buizenversterker met een zo gering vermogen dat mijn eigen luidsprekers nauwelijks aan te sturen zijn. Een hoorn met een flink rendement was dus zeer welkom, alleen rekende ik niet op een luidspreker met een enkele unit die maar zeven centimeter meet en toch het gehele frequentiebereik tussen 50Hz en 20kHz moet weergeven. Ja, u leest het goed: zeven centimeter of in Canadese eenheden 2.75 inch. Bij binnenkomst was het eerste dat mijn vrouw riep: “Wat een mooie systemen zijn dat”, doelend op het inderdaad fraaie uiterlijk. Zelf ging ik af op het innerlijk en liet mij inspireren met veel muziek.

Finalé Audio Vivace Mini (1)

Finalé Audio

Finalé Audio is van oorsprong een fabrikant van buizenversterkers uit Canada en is voor luidsprekers een samenwerking aan gegaan met het eveneens Canadese Arteluthe van ontwerper Robert Gaboury, zodat zij in staat zijn hun eigen versterkers te beoordelen op een gespecificeerd systeem. Finalé Audio FFX Power AmpDe Vivace Mini is de eerste in een bescheiden rijtje, tevens het kleinste ontwerp en de eerste die commercieel beschikbaar is.

De Vivace Mini heeft zijn uiterlijk gekregen vanwege de inwendige vorm van de kast. De bovenzijde loopt schuin omhoog en meet aan de voorzijde 74cm en achter 81,5cm. Gemeten aan de bovenkant is het systeem 14,5x28cm, aan de onderkant 17x33cm. De Vivace Mini staat op verchroomde pootjes en eveneens verchroomd is de rand op de baffle rond de luidspreker unit. Leverbaar in satijn wit of zwart is het visueel een zeer fraai geheel. Van binnen is de constructie complex om een akoestische versterking te geven van ongeveer 10dB aan de unit en daarmee het rendement naar 92dB te tillen bij een nominale impedantie van 16Ohm, zodoende een buitengewoon vriendelijke belasting vormend voor een buizenversterker.Finalé Audio Vivace Mini (8)

Achterkant van de driver

Finalé Audio Vivace Mini (9)De achterkant van de driver ziet een driehoekige compressiekamer van 1,2 liter, een vorm waar terugkaatsen van energie naar de conus in beperkt is. Via een sleuf komt de naar achter afgegeven energie in een naar beneden gerichte pijp met de vorm van een omgekeerde, uitgerekte Pyramide, om vervolgens aan het einde een U-bocht te maken en terecht te komen in een afgestemde Helmholtz resonator, ook in een Pyramide vorm, die aan de achterkant de verdere kast in beslag neemt. De werking van het geheel is gelijk aan een hoorn wat betreft akoestische versterking. De wanden van de resonator bereiken het smalste punt ter hoogte van een afgestemde pijp in de achterkant.

Die pijp is geen traditionele basreflex poort maar een bandpass filter voor alle frequenties boven de 200Hz. In de kast is geen enkele demping toegepast, volgens de ontwerper vanwege de vorm ook niet nodig, en dat draagt bij aan het relatief hoge rendement. De kastvorm is er voor verantwoordelijk dat de nadelen van een zo kleine luidsprekerunit als teveel hoge tonen en te weinig lage tonen worden beperkt. Er zijn ook veel voordelen aan het gebruik van één enkele unit, want zo ontstaat de ideale puntbron, voorkom je fase problemen en er zit geen scheidingsfilter tussen versterker en driver.

De constructie van de kast, gemaakt uit dunne HDF panelen waartussen een PVC demping is aangebracht, is door de hoornpanelen stijf geworden, blijft toch compact, heeft die fraaie specifieke vorm en zou zelfs vervorming reduceren van de driver. Robert Gaboury noemt zijn constructie een “Air Cannon Loudspeaker Transmission System”. De Vivace Mini is bedoeld voor kleinere ruimtes, geschikt voor gebruik aan kleine, hoogwaardige buizenversterkers en moet gemakkelijk plaatsbaar zijn. De prijs is 2950 Euro per paar in Nederland.Finalé Audio Vivace Mini (11)

 

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.