Falcon Acoustics LS3/5a BBC monitor
Toch nog wat verbeterd?

Dynamisch is er niets mis met de Falcon en ik maak mij sterk dat deze nieuwe versie toch is verbeterd want zo hard konden de KEF B110 units niet spelen weet ik van oude KEF ontwerpen die ik in een ver verleden als bijbaan verkocht. Falcon LS3-5a woofersVerbeteringen toepassen, waarom ook niet als dat geen afbreuk doet aan het concept en de klank, de Japanse distributeur zou dat anders echt niet slikken. Denk maar aan dat logo dat millimeters hoger moest, in exact dezelfde kleuren uitgevoerd als in midden jaren ’80 (dat vonden ze het mooiste logo in Japan). Als men daar al over valt, dan ……

Ik ga de sessie sluiten met Fever van Ray Charles en Natalie Cole. Ik ga niet verraden wat deze track met mij doet, maar of ik hem ooit heb beluisterd met zo’n intensiteit in de stemmen van Charles en Cole als nu geloof ik niet. Dat sluiten gaat als gevolg daarvan niet door, eerst Barber, Peterson, Nik Bärtsch, Jan Gunnar Hoff en heel veel anderen die ik moet horen.

Nobody is perfect and no speaker is perfect

Ook de Falcon LS3/5a is dat niet. Wat de Falcon Acoustics LS3/5a wel kan is elektrische energie transformeren naar muziekweergave met een puurheid en een zuiverheid die zelden in een luidspreker zal worden aangetroffen. Het vrijwel ontbreken van een eigen karakter, met de onvermijdelijk leuke en minder leuke trekjes, maakt hem tot de ideale weergever als u wilt horen wat de opname technicus in de studio meekreeg. Het is die puurheid die mij zo dicht bij de artiest bracht zodat meermaals tranen opwelden in de ogen. Dat de diepste lagen tonen daarbij ontbreken neem ik voor lief. Falcon LS3-5a cross over filter (2)

Puurheid

Die puurheid, de beperking in het laag en het prijskaartje maakt de L3/5a niet tot ieders vriend ben ik bang, een Harbeth P3ESR geeft wat meer lol, een Sterling LS3/5a V2 is fors goedkoper en komt in de richting, Totem Sky is een prima allround monitor, een Castle Avon-4 kost 2/3 en gaat stukken dieper. Maar geen van allen kan in mijn oren deze graad van perfectie bereiken die de BBC voor ogen had met de oerversie van de LS3/5 die Falcon Acoustics met de heren Jones en Bloomfield aan het stuur ons terug heeft gebracht.

Het is net als met Nespresso cupjes: ze zijn (te) duur en (te) lekker, terwijl andere merken alleen maar in de buurt komen van de Nespresso smaak, die nooit weten te evenaren laat staan te verbeteren. Alleen met een kostbaar apparaat en losse bonen, maar dan praten we over een heel ander concept en een andere prijsklasse.

Conclusie

Ik ben stapelverliefd geworden op deze mini’s en ik ben bang dat de beleving nog lang zal blijven knagen als ze retour Friesland zijn. Nou ja, dan houd ik weer eens droge ogen als ik muziek luister.

Falcon LS3-5a frontaal

Prijs per paar: Falcon LS3/5a 15Ω Cherry, Walnut, Elm €2780.00
Falcon LS3/5a 15Ω Rosewood, Yew, Butt Burr Walnut €2990.00
Importeur: HOLISTIC AUDIO Kilian Bakker
Boelenkamp 1
8431 BK Oosterwolde
NEDERLAND
Telefoon: (+31) 6 1750 8747
Email: holisticaudio.nl@gmail.com
www.holisticaudio.nl

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

6 gedachten over “Falcon Acoustics LS3/5a BBC monitor

 • 25 maart 2017 om 18:23
  Permalink

  je kunt de ls 3/5a ook altijd nog zelf bouwen, falcon levert alle materialen daarvoor, units filters, demping en kastmateriaal in zowel de 15 als de 11 ohms versie en naar ik meen ook nog een nieuwere 8 ohms, een soort kef cresta versie

  Beantwoorden
 • 26 maart 2017 om 21:19
  Permalink

  Dag René. Wederom een mooie review. Kan je stellen dat de sound, het ontwerp en de materialen van vroeger eigenlijk niet door allerlei hedendaagse technische hoogstandjes kunnen overtroffen worden?

  Vriendelijke groeten

  Geoffrey

  Beantwoorden
 • 26 maart 2017 om 22:36
  Permalink

  Nee Geoffrey, dat is te kort door de bocht. De R&D afdeling van de BBC had destijds de tijd en de middelen om mooie dingen te bedenken en te laten uitvoeren. Meer tijd dan tegenwoordig vanuit commerciele bedrijven aan een enkele luidspreker kan worden besteed. Dat gegeven, de liefde en het vakmanschap van twee pensionado’s maken samen deze LS3/5a tot iets bijzonders waar passie in doorklinkt. Die passie hoor je niet vaak meer en dat maakt het product uniek, tegelijk zijn er technisch betere luidsprekers te bedenken die minder kosten.

  Iets ongrijpbaars zit in dit kleine kastje en mij raakt dat enorm. Ik geef toe dat nostalgie meespeelt in het eindoordeel, veel gevoel, bewondering, naast de muzikale eigenschappen. De Falxon heeft een ziel, een ziel zoals sommige Japanse producten die ook hebben.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2017 om 13:56
  Permalink

  Dag René,

  Bedankt voor deze review. Ik heb deze speakers nu zelf al tijdje in huis. En inderdaad is dit de eerste speaker waarvan ik denk: dit doe ik nooit meer weg. Alhoewel ik dat ook dacht van de Harbeth P3ES. Maar deze Falcons gaan inderdaad wel een stuk verder in het mid-hoog. Ook ik heb de Custom Design stand en ook een kwartslag gedraaid vanwege de afmeting. De versterker die ik gebruik is de Rega Elex-R. Kilian is zelf ook weg van deze combi en raadde mij dan ook aan niet in aansturing te investeren, maar in de bron. Bij It Harkstee in Twijzelerheide (helaas gesloten per 1 mei 2017) heb ik uitgebreid met Kilian gesproken. Het hifi-enthousiasme is bij hem nog echt aanwezig. Dat draagt ook bij aan de aankoop. Echt een importeur die achter zijn producten staat. En ja, ook ik mis het diepe laag. Maar mis ik het echt?
  En die dure cappuchino of espresso haal ik gewoon op het terras. Uiteindelijk gaat alles om beleving.

  Groet
  Henk Bloem

  Beantwoorden
 • 20 november 2019 om 12:11
  Permalink

  Onze 28 jaar oude Impulse 34 speakers zijn ingeruild en we hebben deze Falcons teruggekocht bij QS audio in Westzaan. We kwamen even langs voor nieuwe buizen in de PrimaLuna versterker en het testen deed Lourence op en paar Falcons….. we wisten niet wat we hoorden. Geluid zo open, helder, in balans en dat in een kleine ruimte…. De puberzonen thuis hoorden het geluid en geloofden bijna niet dat dit uit 2 kastjes kwam van 30 bij 19 centimeter. Op naar de volgende 28 jaar genieten…… dank voor de mooie recensie, het sterkte ons in onze aankoop.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.