Falcon Acoustics LS3/5a BBC monitor
Exacte replica

Op de printplaat zitten nog steeds lege plekken waar condensatoren en weerstanden passen om kleine correcties aan te brengen, nodig in 1975 toen toleranties veel groter waren, nu nog slechts aangehouden omFalcon LS3-5a doek en logodat de Japanners dat willen, een replica moet immers exact zijn. Daarin gaat de Japanse distributeur heel erg ver. Het voor Falcon ontwikkelde logo zat op de eerste 30 paar LS3/5a niet op de plek waar Rogers ooit het logo bevestigde. Dus kwamen alle speakers retour inclusief een in Japan gemaakte mal, met de vraag het logo opnieuw aan te brengen maar dit keer wel op de juiste plek.

Japanse eisen

Japan is de grootste afnemer van de Falcon LS3/5a en daar houden de heren die inmiddels in de 70 zijn rekening mee. Dat gaat ver, heel ver. Nietjes op de baffle die Velcro strips vasthouden zijn goudkleurig, die op het frame voor het doek zwart. Want dat was ooit zo. Alle schroeven zijn RVS. Bij de gratie is het Falcon toegestaan om het hout met een laser te snijden zodat er geen rafels ontstaan, dat moest gevraagd worden. De kasten zijn zowel van buiten als van binnen gefineerd, altijd van binnen met hetzelfde fineer als buiten om het gebruikte berkenmultiplex niet te laten werken. Dat multiplex komt uit Scandinavië en wordt zorgvuldig geselecteerd op dichtheid, dikte en andere parameters. Het doek is het originele old stock Tygan, daarin zit nog katoen, modern Tygan is alleen nylon.

Kast Falcon LS3-5a kast

De kast is 12mm dik en de achterzijde is verlijmd. De versies van anderen met schroefjes in het achter paneel hebben die alleen om de kast gemakkelijk te kunnen openen, nergens anders voor. Alle hout verbindingen zijn verstek gezaagd. Bitumen en schuim zitten in de kast verlijmd, het schuim kan dus niet gaan verzakken in de loop der jaren. Connectoren zijn van rhodium en Japan vond dat goed! Opvallend is dat de 15Ω versie een veel kleinere hobbel in het laag heeft rond de 120Hz dan de latere 11Ω exemplaren en daarmee minder de indruk van (vals) laag wekt.

Custom made tot in de perfectie

Wie deze Falcon LS3/5a in delen kan bewonderen zoals ik dat kon bij de importeur heeft het ideeFalcon LS3-5a terminals een Rolls Royce in bouwkwaliteit in handen te hebben. Alle onderdelen zijn custom made en tot in perfectie afgewerkt. Dat daar een prijskaartje aanhangt moge duidelijk zijn, afhankelijk van de uitvoering € 2780,- of € 2990,- per paar, maar dan heb je een nieuw paar 15Ω LS3/5a zoals die ooit bedoeld waren voor de BBC en ….. ongebruikt. Vergelijk dat eens met de eBay prijzen voor afgeragde exemplaren of de mindere 11Ω versie, die het zonder het oorspronkelijke Falcon Acoustics filter met zijn autoformers moet stellen.

Bij de importeur kon ik kort naar de LS3/5a luisteren, op de speler een plaat van Oscar Peterson. Op die We get requests worden bekkens gebruikt waarin heel ouderwets popnagels zitten aan de randen. Dat wordt vanaf de jaren ’60 niet meer gedaan, maar het geeft een heel mooi effect. Zelden zijn die popnagels hoorbaar op moderne luidsprekers, de Falcon laat ze feilloos horen. Dat is niet echt een maatstaf voor kwaliteit geef ik toe, het duidt wel op iets speciaals dat ik verder wilde ontdekken. Falcon LS3-5a binnenkant

Thuis verder luisteren

Dus speakers mee in de achterbak en thuis aangesloten op een Bluesound Node 2, een Metrum Adagio DAC/lijnversterker en een Pass Labs XA30.5 eindversterker. Stands gebruikt van zowel Custom Design (FS104) als van TonTräger, die laatste zijn eigenlijk bedoelt voor Harbeth Falcon LS3-5a tweeterP3ESR maar door ze een kwartslag te draaien passen ze ook onder de LS3/5a. Een mooie neutrale luidsprekerkabel is de Simply Audio Candenza dus die blijft in gebruik.

Op zondagmorgen bestond het repertoire uit Patricia Kaas, Katie Melua, Adele (live), Ane Brun (live), Sade (live), Janine Jansen en andere dames. Heel opvallende zaken: de Royal Albert Hall waarin Adele zingt loopt omhoog naar achter en dat hoor je als het publiek gaat klappen, paren handen in lagen boven elkaar. Van Sade draaide ik haar live concert Lovers rock dat ik mee mocht maken in München en het brok in mijn keel was minstens zo groot als destijds in de Olympia Halle. Magnifiek!

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

6 gedachten over “Falcon Acoustics LS3/5a BBC monitor

 • 25 maart 2017 om 18:23
  Permalink

  je kunt de ls 3/5a ook altijd nog zelf bouwen, falcon levert alle materialen daarvoor, units filters, demping en kastmateriaal in zowel de 15 als de 11 ohms versie en naar ik meen ook nog een nieuwere 8 ohms, een soort kef cresta versie

  Beantwoorden
 • 26 maart 2017 om 21:19
  Permalink

  Dag René. Wederom een mooie review. Kan je stellen dat de sound, het ontwerp en de materialen van vroeger eigenlijk niet door allerlei hedendaagse technische hoogstandjes kunnen overtroffen worden?

  Vriendelijke groeten

  Geoffrey

  Beantwoorden
 • 26 maart 2017 om 22:36
  Permalink

  Nee Geoffrey, dat is te kort door de bocht. De R&D afdeling van de BBC had destijds de tijd en de middelen om mooie dingen te bedenken en te laten uitvoeren. Meer tijd dan tegenwoordig vanuit commerciele bedrijven aan een enkele luidspreker kan worden besteed. Dat gegeven, de liefde en het vakmanschap van twee pensionado’s maken samen deze LS3/5a tot iets bijzonders waar passie in doorklinkt. Die passie hoor je niet vaak meer en dat maakt het product uniek, tegelijk zijn er technisch betere luidsprekers te bedenken die minder kosten.

  Iets ongrijpbaars zit in dit kleine kastje en mij raakt dat enorm. Ik geef toe dat nostalgie meespeelt in het eindoordeel, veel gevoel, bewondering, naast de muzikale eigenschappen. De Falxon heeft een ziel, een ziel zoals sommige Japanse producten die ook hebben.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2017 om 13:56
  Permalink

  Dag René,

  Bedankt voor deze review. Ik heb deze speakers nu zelf al tijdje in huis. En inderdaad is dit de eerste speaker waarvan ik denk: dit doe ik nooit meer weg. Alhoewel ik dat ook dacht van de Harbeth P3ES. Maar deze Falcons gaan inderdaad wel een stuk verder in het mid-hoog. Ook ik heb de Custom Design stand en ook een kwartslag gedraaid vanwege de afmeting. De versterker die ik gebruik is de Rega Elex-R. Kilian is zelf ook weg van deze combi en raadde mij dan ook aan niet in aansturing te investeren, maar in de bron. Bij It Harkstee in Twijzelerheide (helaas gesloten per 1 mei 2017) heb ik uitgebreid met Kilian gesproken. Het hifi-enthousiasme is bij hem nog echt aanwezig. Dat draagt ook bij aan de aankoop. Echt een importeur die achter zijn producten staat. En ja, ook ik mis het diepe laag. Maar mis ik het echt?
  En die dure cappuchino of espresso haal ik gewoon op het terras. Uiteindelijk gaat alles om beleving.

  Groet
  Henk Bloem

  Beantwoorden
 • 20 november 2019 om 12:11
  Permalink

  Onze 28 jaar oude Impulse 34 speakers zijn ingeruild en we hebben deze Falcons teruggekocht bij QS audio in Westzaan. We kwamen even langs voor nieuwe buizen in de PrimaLuna versterker en het testen deed Lourence op en paar Falcons….. we wisten niet wat we hoorden. Geluid zo open, helder, in balans en dat in een kleine ruimte…. De puberzonen thuis hoorden het geluid en geloofden bijna niet dat dit uit 2 kastjes kwam van 30 bij 19 centimeter. Op naar de volgende 28 jaar genieten…… dank voor de mooie recensie, het sterkte ons in onze aankoop.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.