RecensieVersterker

Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

Meetrapport

Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en CD-speler meetrapport.
Dick van de Merwe

3010S2 versterker

Het indrukwekkende gewicht van de versterker verraad al dat Exposure de voeding als erg belangrijk beschouwd. Maar een dusdanig groot exemplaar ringkerntrafo mag gerust uitzonderlijk worden genoemd voor een geïntegreerde versterker. Deze ‘donut’ heeft een diameter van 13 cm en een hoogte van 7,5 cm. Verder valt onder andere de fraaie ingangskeuze met relais op. Het uitgangsvermogen is royaal met 123 watt in 8 Ohm, beide kanalen gelijktijdig uitgestuurd. In 4 Ohm wordt er 203 watt geleverd. 3010S2 versterker Dempingfactor 8 OhmDoor3010S2 versterker FFT THD n 1 watt in 8 Ohm dit ruime uitgangsvermogen in combinatie met de erg lage uitgangsimpedantie, ofwel de hoge dempingfactor die gerelateerd aan 8 Ohm ruim boven 200 ligt, zal de Exposure versterker niet schrikken als er stroom gevraagd wordt. De vervorming blijkt niet extreem laag met 0,048% lineair en 0,028% gewogen. Dat zou op een versterker kunnen duiden die weinig overall tegenkoppeling gebruikt. Ook het relatief krappe frequentiebereik met het -3 dB in het hoog op 38 kHz geeft deze indruk, maar de hoge dempingfactor doet weer eerder het tegengestelde vermoeden.
3010S2 versterker THD vs Frequentie 100, 10 en 1 watt in 8 Ohm3010S2 versterker FrequentieresponsDe dempingfactor is daarbij mooi constant over het totale frequentiebereik. Opmerkelijk. Kijken we naar het bijhorende FFT plaatje dan valt de diep wegliggende ruisvloer op waardoor niet alleen de tweede harmonische (-84 dB) en derde harmonische (-82 dB) te zien zijn maar ook de hele rij opvolgende. 3010S2 versterker THD n vs Uitgangsvermogen in 8 OhmDe 50 en 100 Hz stoorresten uit de voeding liggen op -92 dB. Erg mooi. De THD+n vervorming is constant laag over het hele frequentiebereik én bij hoog en laag vermogen. Deze Exposure versterker is geen typische dertien in een dozijn versterker. Op de meetresultaten is niks aan te merken.

 

3010S2 CD-speler

De Exposure CD-speler is net zo solide gebouwd dan de versterker. De analoge trapjes achter de converterchip gebruikt een OPA134 als I/V omzetting en een mooie discrete schakeling als uitgangstrap. Ook hier is er weer een stevige ringkerntransformator in de voeding te vinden. 3010S2CD FFT 18 en 20 kHz intermodulatie3010S2CD FFT THD n residu 1 kHz log schaal 0dBFSDe uitgangspanning ligt nagenoeg op het in het Red book voorgeschreven niveau: 2,011 en 2,005 volt voor resp. rechter en linker kanaal. De vervorming is erg laag met 0,0033% lineair en 0,0026% gewogen bij 0 dBFS uitsturen. -14 dBFS laat 0,014 en 0,011 % zien. De FFT plaatjes geven op het eerste oog een wat grillige indruk, wat mede komt door de diep wegliggende ruisvloer. Er wordt daardoor voor het oog weinig met de mantel der liefde bedekt. De tweede harmonische ligt op -97 dB, de volgende harmonischen duiken allemaal ruim onder -100 dB.
3010S2CD FFT THD n residu 1 kHz log schaal -14 dBFS3010S2CD FrequentieresponsMet de dubbele meetfrequenties van 18 en 20 KHz, om intermodulatievervorming aan het licht te brengen, leveren weinig op. De 2 kHz verschilfrequentie ligt ver weg op -90 dB. Er is nog net iets van een 50 Hz reststoring te zien op een erg lage -118 dB. 3010S2CD J-Test 11,025 plus 229 Hz
Van 100 Hz resten uit de gelijkrichting is niks weer te vinden. De frequentierespons is liniaalrecht met 20 Hz op -0,2 dB. De altijd boeiende J-Test, om eventuele jitter op te sporen laten een strakke testfrequentie van 11,025 kHz zien, zonder enig klokvormige uitloop. De piekjes die moedwillig door de 229 Hz modulatie worden veroozaakt zijn nog goed te zien, zoals het eigenlijk altijd hoort. Slechts de piekjes aan weerzijdes van het 11,025 meetsignaal vallen iets hoger uit. De 3010S2 geeft op de meetbank nergens aanleiding tot kritiek. Mooie resultaten.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

 • Ik heb met interesse uw verslag gelezen. Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede versterker voor mijn Dynaudio Focus 260. Speakers met voor mij het beste hoog. Ik speel veel metal en rock, niet bepaald goed opgenomen muziek. De Naim XS 2 was mij niet krachtig genoeg en de bass was ook niet goed. Marantz was één brei. Maar de Exposure heeft mij positief verrast. Precies wat u schrijft. De Exposure staat nu op 1 bij mij. Ondanks dat ik van een warme klank hou, maar dit vind je vandaag de dag bijna niet meer. Een versterker waar ik nog naar kijk is de duurdere Lyngdorf tdai 2170 met zijn roomperfect. Weet u hoe deze is in vergelijking met Exposure? Sommigen zeggen dat Lyngdorf heel eerlijk is en slechte opnamen ongenadig laat horen. Dat zoek ik dan niet.

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,

   ik heb hier beide versterkers aan de tand gevoeld en ik kan je vertellen dat, de Lyngdorf door zijn eerlijke karakter en natuurlijk de Roomperfect, hier is blijven staan.
   Het grote voordeel is dat je een heel goed inmeetprogramma hebt dat, onderschat het niet, veel van de akoestische imperfecties in je luisterruimte corrigeert !
   Hoe eerlijk hij is, vrij eerlijk maar, dat betekend niet dat mindere opnames gelijk niet meer om aan te horen zijn, je hoort t maar, dat laat de 3020S2 ook horen !!
   Zou zeker gaan luisteren of beter nog, een demo aanvragen voor de Lyngdorf bij jou thuis

   Beantwoorden
   • Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe NAD C368 versterker. Lyngdorf is wel duur en hoor erg veel dat het wel een heel erg heldere klank heeft; veel helderder dan de vorige Lyngdorfs. Ik hou totaal niet van dat erg heldere geluid. Hun Roomperfect en icc chip lijkt mij wel weer machtig interessant.

    Beantwoorden
 • KLinkt de versterker niet bright of fel en agressief in het hoog? Op de site van Lexicom multimedia lees ik dat. Ik zoek voor mijn muziek, veelal slecht opgenomen metal cd’s, een muzikale versterker die dit juist niet zo laat horen maar waarbij het prettig blijft om te luisteren. Vind hedendaagse systemen vaak zo bright en zoveel onaangenaam hoog hebben. Ove het algemeen zijn meen ik Exposure cd spelers niet zo super. Welke cd speler zou u aanraden? Rega?

  Beantwoorden
  • De Exposure versterkers zijn zeker niet aan de ‘scherpe’ kant. Maar wanneer je veel van dergelijke ‘slecht opgenomen’ muziek speelt, zou het misschien een idee zijn om een uitgebreide sound equalizer in je set te plaatsen, dan veel geld te investeren in een zoektocht naar een iets ‘warmere’ versterker. Daarmee krijg je veel meer controle over het weergegeven signaal.

   Beantwoorden
 • L.s.,

  Is er een hoorbaar verschil tussen de Exposure 3010 en de 3010 S2 versterkers?

  Mvg.,

  Marinus

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.