RecensieVersterker

Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

Exposure 3010s2 CD-speler

Exposure 3010S2 cd spelerDe bijbehorende CD-speler uit de 3010s2-lijn heeft dezelfde sobere uitstraling als de versterker. Geen overbodige poespas maar Engelse eenvoud die zich meer focusseert op kwaliteit dan uiterlijk vertoon. In het aluminium front is aan de linkerkant de CD-lade geplaatst.
Aan de rechterkant het display met daaronder een zestal druktoetsen met de meest basale functies als play/stop, for-/backward en pauze/stop. De verlichting van het display is in rood uitgevoerd wat erg fraai combineert met de rode leds op de versterker Het interieur van de CD-speler ziet er net zo verzorgd uit als de versterker. Ook zien we hier weer een stevige ringkerntrafo voor de benodigde spanning- en stroomvoorziening.
Exposure 3010S2 cd speler binnenkantHet loopwerk zelf is een eenvoudig standaard loopwerk. Niets mis mee, maar het voelt allemaal wat wiebeliger. Ik ben zelf een man van de techniek en kan letterlijk warm lopen van een technisch hoogstandje. Ik denk dan aan de mooie Philips Pro loopwerken, gemaakt van gegoten aluminium en waarbij je stiekem nog een keer op het open/dicht knopje drukt omdat het laatje zo mooi geruisloos loopt.

Mooi om naar te kijken

Helaas zie ik ze niet zoveel meer en gezien de ontwikkelingen in streaming audio, verwijnen deze spelers rap van het toneel. Een enkeling zal nog wel even vasthouden aan de ‘good old cd draaier’, maar ik vermoed dat deze mooie zware loopwerken inmiddels al echte klassiekers aan het worden zijn. In ieder geval mooi om naar te kijken………

De speler reageert vlot op de gegeven commando’s van de afstandsbediening en laat zich dan ook eenvoudig bedienen. Niets nieuws onder de zon dus. Als ik een tijdje luister naar deze speler, is met name het natuurlijke karakter van de geluidsreproductie wat me het meeste opvalt. Het is hetzelfde gevoel dat je ervaart bij een goede analoge weergave. Ik denk dat daar ook de kracht ligt van deze speler. En dat is een mooi compliment.
apparatuur-1-15De plaatsing van de instrumenten in de ruimte is precies en gecontroleerd. Net als elke andere CD-speler heeft ook deze speler zijn typische klankkarakter. Niet beter of slechter. In vergelijking tot mijn eigen Imac en Pure music software speler is het geluid van de Exposure 3010s2 CD net wat minder spannend, maar het gehele geluidsbeeld van de Exposure 3010s2 staat wel als een huis. Daar valt verder niets op aan te merken.
Als ik dit schrijf besef ik me ook dat ik wat vraagtekens opwerp. Want wat is nu ‘minder spannend’ in mijn muziekbeleving? Laat ik het anders zeggen; ik merk dat bijvoorbeeld aanslagen van gitaren, piano’s of bekkens, met de mijn eigen set net iets meer impact hebben. Wat meer ‘bite’,zeg maar. Het raakt me dan meer, waardoor mijn muziek beleving net iets intenser wordt. Maar laat ik wel eerlijk zijn. Als ik met de sound van de Exposure 3010s2 CD verder door het leven zou moeten gaan, zou dat geen enkel probleem zijn. Verre van dat.

Stemmen worden door de Exposure 3010s2 CD wel heel erg mooi neergezet. Vrouwenstemmen zijn zijdezacht, zonder enige scherpte of nare s-klanken en mannenstemmen zijn vol en warm. Deze eigenschap wordt ook nog eens (letterlijk) versterkt door de perfecte combinatie in klank en timbre van de Exposure 3010s2 versterker. De mensen van Exposure zouden met trots zeggen: ‘they are made for each other’. Laat ik het daar dan ook maar bij houden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

 • Ik heb met interesse uw verslag gelezen. Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede versterker voor mijn Dynaudio Focus 260. Speakers met voor mij het beste hoog. Ik speel veel metal en rock, niet bepaald goed opgenomen muziek. De Naim XS 2 was mij niet krachtig genoeg en de bass was ook niet goed. Marantz was één brei. Maar de Exposure heeft mij positief verrast. Precies wat u schrijft. De Exposure staat nu op 1 bij mij. Ondanks dat ik van een warme klank hou, maar dit vind je vandaag de dag bijna niet meer. Een versterker waar ik nog naar kijk is de duurdere Lyngdorf tdai 2170 met zijn roomperfect. Weet u hoe deze is in vergelijking met Exposure? Sommigen zeggen dat Lyngdorf heel eerlijk is en slechte opnamen ongenadig laat horen. Dat zoek ik dan niet.

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,

   ik heb hier beide versterkers aan de tand gevoeld en ik kan je vertellen dat, de Lyngdorf door zijn eerlijke karakter en natuurlijk de Roomperfect, hier is blijven staan.
   Het grote voordeel is dat je een heel goed inmeetprogramma hebt dat, onderschat het niet, veel van de akoestische imperfecties in je luisterruimte corrigeert !
   Hoe eerlijk hij is, vrij eerlijk maar, dat betekend niet dat mindere opnames gelijk niet meer om aan te horen zijn, je hoort t maar, dat laat de 3020S2 ook horen !!
   Zou zeker gaan luisteren of beter nog, een demo aanvragen voor de Lyngdorf bij jou thuis

   Beantwoorden
   • Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe NAD C368 versterker. Lyngdorf is wel duur en hoor erg veel dat het wel een heel erg heldere klank heeft; veel helderder dan de vorige Lyngdorfs. Ik hou totaal niet van dat erg heldere geluid. Hun Roomperfect en icc chip lijkt mij wel weer machtig interessant.

    Beantwoorden
 • KLinkt de versterker niet bright of fel en agressief in het hoog? Op de site van Lexicom multimedia lees ik dat. Ik zoek voor mijn muziek, veelal slecht opgenomen metal cd’s, een muzikale versterker die dit juist niet zo laat horen maar waarbij het prettig blijft om te luisteren. Vind hedendaagse systemen vaak zo bright en zoveel onaangenaam hoog hebben. Ove het algemeen zijn meen ik Exposure cd spelers niet zo super. Welke cd speler zou u aanraden? Rega?

  Beantwoorden
  • De Exposure versterkers zijn zeker niet aan de ‘scherpe’ kant. Maar wanneer je veel van dergelijke ‘slecht opgenomen’ muziek speelt, zou het misschien een idee zijn om een uitgebreide sound equalizer in je set te plaatsen, dan veel geld te investeren in een zoektocht naar een iets ‘warmere’ versterker. Daarmee krijg je veel meer controle over het weergegeven signaal.

   Beantwoorden
 • L.s.,

  Is er een hoorbaar verschil tussen de Exposure 3010 en de 3010 S2 versterkers?

  Mvg.,

  Marinus

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.