RecensieVersterker

Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

Exposure 3010S2

De Exposure-producten worden gemaakt in een kleine fabriek in het Engelse West Sussex. Exposure Electronics, zoals de firma voluit heet, is opgericht in 1974 door John Farlowe. Deze man was geobsedeerd door muziek en was nauw betrokken bij de opnames in de studio’s van Pink Floyd en David Bowie. Dan heb je niet het minste referentiekader. In de laatste 33 jaar is er zowel in de muziekindustrie als bij Exposure Electronics uiteraard veel veranderd, maar de bezielende passie van John Farlowe is nog steeds aanwezig bij de medewerkers van Exposure.

Het leveringsprogramma bestaat uit een beperkt aantal componenten die in drie volwaardige productielijnen zijn opgenomen. De Exposure 2010s, de Exposure 3010s en de MCX-serie. Deze laatste serie bestaat uit de referentieversterkers en CD-speler van Exposure. Ook is er nog een iPod-dockingstation maar die heeft de Nederlandse importeur niet in het leveringsprogramma opgenomen.

Versterking

Exposure 3010S2De Exposure 3010s2 versterker volgt de regel ‘Eenvoud maakt macht’. De kast is gemaakt van stevig aluminium en voelt degelijk en solide aan. Het dikke aluminium front is eenvoudig uitgevoerd en de ronde bedieningsknoppen zitten naast elkaar aan de rechterkant van de kast. Deze constructie zag ik vroeger, in de jaren 80, wel vaker en lijkt weer een comeback te maken bij verschillende audiomerken.
alps potmeterDe meest linker draaiknop is de volumeknop, waarachter een motorgestuurde blauwe Alps potmeter schuilt. De andere knop is de ingangskeuzeschakelaar. Verder zien we in het front nog het venstertje van de ontvangstdiode voor de afstandsbediening en de aan/uit-schakelaar. Simpeler kan het niet en is het ook niet.

Sanken eindtransistoren

De binnenkant van de versterker ziet er zeer opgeruimd uit en er zijn overal mooie componenten gebruikt, die volgens de fabrikant allemaal zijn uitgeselecteerd op kwaliteit en klank. De eindversterker is gebouwd rond twee gescheiden eindtrappen welke ieder afzonderlijk met 4 Sanken bipolaire eindtransistoren zijn opgebouwd. De schakelingen voor links en rechts zijn gescheiden, maar zijn wel op dezelfde printplaat geplaatst.
De koeling van de transistoren gebeurt met behulp van een groot aluminium koelprofiel, dat in de binnenkant van de kast is geplaatst en waarop de 8 transistoren zijn gemonteerd. Deze koelplaat is zeer overbemeten want de versterker wordt nauwelijks warm. Dat komt de levensduur van de componenten uiteraard ten goede.
exposure 3010s2 binnenkantDe gehele versterker wordt van stroom voorzien door een enorme, uit de kluiten gewassen ringkerntrafo, die bijna de helft van de kast inneemt! Een stevige jongen dus die ook een groot deel van het gewicht van de versterker opeist. In de voorversterker-schakeling is ook het een en ander op te merken. In plaats van een veel gebruikte passieve voorversterker, die veel vaker in een dergelijke geïntegreerde versterker wordt gebruikt, is de Exposure 3010s2 voorzien van een hoogwaardige actieve voorversterkermodule.

Actieve voorversterker

Deze is in eerste instantie bedoeld om de optionele separate Exposure 3010s2 eindversterker aan te sluiten op een van de twee uitgangen aan de achterkant. Maar ook een andere eindversterker kan hier natuurlijk op worden gebruikt. Er zijn nog een aantal bijzonderheden te noemen. De Exposure 3010s2 kan, eventueel later, worden uitgebreid met een phonomodule, een printmodule die op de versterkerprint kan worden geplaatst. Er kan dan gekozen worden voor ofwel een MM- of een MC-phonomodule.
Exposure MCXDe Exposure 3010s2 is leverbaar als geïntegreerde versterker, separate voorversterker of eindversterker. Deze laatste is in stereo of monoblok uitvoering verkrijgbaar. Mogelijkheden om te combineren zijn er dus genoeg. Volgens opgave van de fabrikant is de separate eindversterker wel anders van opbouw dan de geïntegreerde versterker en is deze opgebouwd volgens de filosofie van kostbare MCX-eindversterkers.
Wie dus het maximale uit deze versterkers wil halen kan eventueel later de 3010s2 gewoon koppelen aan de eindversterker(s) wat de set naar een nog hoger niveau brengt.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

7 thoughts on “Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker en 3010S2 cd-speler

 • Ik heb met interesse uw verslag gelezen. Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede versterker voor mijn Dynaudio Focus 260. Speakers met voor mij het beste hoog. Ik speel veel metal en rock, niet bepaald goed opgenomen muziek. De Naim XS 2 was mij niet krachtig genoeg en de bass was ook niet goed. Marantz was één brei. Maar de Exposure heeft mij positief verrast. Precies wat u schrijft. De Exposure staat nu op 1 bij mij. Ondanks dat ik van een warme klank hou, maar dit vind je vandaag de dag bijna niet meer. Een versterker waar ik nog naar kijk is de duurdere Lyngdorf tdai 2170 met zijn roomperfect. Weet u hoe deze is in vergelijking met Exposure? Sommigen zeggen dat Lyngdorf heel eerlijk is en slechte opnamen ongenadig laat horen. Dat zoek ik dan niet.

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,

   ik heb hier beide versterkers aan de tand gevoeld en ik kan je vertellen dat, de Lyngdorf door zijn eerlijke karakter en natuurlijk de Roomperfect, hier is blijven staan.
   Het grote voordeel is dat je een heel goed inmeetprogramma hebt dat, onderschat het niet, veel van de akoestische imperfecties in je luisterruimte corrigeert !
   Hoe eerlijk hij is, vrij eerlijk maar, dat betekend niet dat mindere opnames gelijk niet meer om aan te horen zijn, je hoort t maar, dat laat de 3020S2 ook horen !!
   Zou zeker gaan luisteren of beter nog, een demo aanvragen voor de Lyngdorf bij jou thuis

   Beantwoorden
   • Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe NAD C368 versterker. Lyngdorf is wel duur en hoor erg veel dat het wel een heel erg heldere klank heeft; veel helderder dan de vorige Lyngdorfs. Ik hou totaal niet van dat erg heldere geluid. Hun Roomperfect en icc chip lijkt mij wel weer machtig interessant.

    Beantwoorden
 • KLinkt de versterker niet bright of fel en agressief in het hoog? Op de site van Lexicom multimedia lees ik dat. Ik zoek voor mijn muziek, veelal slecht opgenomen metal cd’s, een muzikale versterker die dit juist niet zo laat horen maar waarbij het prettig blijft om te luisteren. Vind hedendaagse systemen vaak zo bright en zoveel onaangenaam hoog hebben. Ove het algemeen zijn meen ik Exposure cd spelers niet zo super. Welke cd speler zou u aanraden? Rega?

  Beantwoorden
  • De Exposure versterkers zijn zeker niet aan de ‘scherpe’ kant. Maar wanneer je veel van dergelijke ‘slecht opgenomen’ muziek speelt, zou het misschien een idee zijn om een uitgebreide sound equalizer in je set te plaatsen, dan veel geld te investeren in een zoektocht naar een iets ‘warmere’ versterker. Daarmee krijg je veel meer controle over het weergegeven signaal.

   Beantwoorden
 • L.s.,

  Is er een hoorbaar verschil tussen de Exposure 3010 en de 3010 S2 versterkers?

  Mvg.,

  Marinus

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.