RecensieStreaming

Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

Metingen

Hier valt toch meer te zien dan dat ik vooraf dacht. Gelukkig worden de metingen bijna altijd helemaal op het laatst gedaan, voor de boel weer in de doos gaat. Dan blijft de luisterblik ongekleurd.

De uitgangsspanning aan de cinchbussen bij een digitaal signaal van 0 dBFS is resp. 2,713 en 2,171 volt voor het rechter en linkerkanaal.

Esoteric D-07 DAC FrequentieresponsDe frequentierespons laat het -3 dB punt op 48 kHz zien, met een meetsignaal met een samplefrequentie van 96 kHz. De DAC zal met een hogere samplefrequenties waarschijnlijk de grens nog een stukje naar boven leggen.

 

 

 

Esoteric D-07 DAC THD n vs FrequentieDe vervorming is extreem laag bij 0 dBFS: 0,00093%, zowel lineair als gewogen. Bij -40 dBFS wordt het 0,047% lineair en 0,034 % gewogen. De meting met uiterst kritische lage -80 dBFS meetsignalen laat zien dat we hier met een topDAC te doen hebben. De vervorming is nog steeds maar 0,61% en 0,51%. De vervorming gerelateerd aan de frequentie laat eveneens zien dat de mooie vervormingscijfers door het hele frequentiegebied gehandhaafd blijven.

Esoteric D-07 DAC Liniariteit bij 96 khzDe liniariteitsmeting is erg goed. Tot pakweg -132 dBFS zijn de afwijkingen minimaal waarna koek pas op is.

 

 

 

 

De jittermetingen met het J-Test signaal van 11,025 kHz gemoduleerd met 229 Hz laten de meer opvallende dingen zien. De systeemklok heeft twee modes: PLL1 en PLL2. De tweede laat beduidend mooiere resultaten zien.

Esoteric D-07 DAC J-Test non upsampling PLL1 Clock Panasonic TransportMet de PLL1 clock valt de modulatie van de ruisvloer het meest op. Naar de buitenkanten van het frequentiespectrum toe komt de vloer zelfs op -120 dB uit. De maximale resolutie van de dac wordt dan niet gehaald en ook de piekjes die we willen zien zijn onzichtbaar door de opgehoogde ruisvloer. Er zijn wat hogere zijbanden te zien rond het 11,025 meetsignaal.

 

Esoteric D-07 DAC J-Test non upsampling PLL2 Clock Panasonic TransportMet de PLL2 clock functie ingeschakeld wordt het plaatje een stuk rooskleuriger. Zelfs in een mate waarbij ik me afvraag waarom de PLL1 instelling eigenlijk nog mogelijk is. Opvallend genoeg blijven de zijbanden rond het meetsignaal nog steeds zichtbaar. Wordt er een bron aangesloten dat van zichzelf al minder goede jittereigenschappen heeft, ik gebruik daar dankbaar een Panasonic dvd-speler voor, dan is de klokvormige uitloop groter dan we graag zien. De jitteronderdrukking van het inkomende digitale signaal is dus niet optimaal. Jammer, zelfs een budget da-converter als de Musical Fidelity V-DAC doet het op dat punt een stuk beter dan bij de Esoteric converter die toch het 20-voudige moet kosten. Ook het inschakelen van de PLL2 clock kan hier weinig aan veranderen.

Esoteric D-07 DAC J-Test 4Fs upsampling P-05 TransportHetzelfde meetsignaal via het D-07 transport laat een mooier plaatje zien, maar is nog steeds niet vrij van zijbanden. Er is nu wel een strak meetsignaal zonder klokvormige uitloop en de uit de 229 Hz modulatie afkomstige piekjes zijn er allemaal.

 

 

Esoteric D-07 DAC J-Test DSD upsampling P-05 TransportDe 4s upsampling en DSD mode, samen met de wordclock koppeling geven de mooiste resultaten te zien. Het ziet er goed uit, maar bij apparatuur van dit kaliber wordt misschien vanzelfsprekend het allerbeste verwacht, ook op de meetbank. Zeker als ‘de zaak jitter’ zo hoog in het vaandel van de makers staat.

 

Esoteric D-07 DAC J-Test 4Fs upsampling P-05 Transport XLR vs SPDIF wordclock aan

 

Hier zien we een plaatje van het transport in combinatie met de DAC, de wordclock ingeschakeld. Beide apparaten lopen nu dus op dezelfde systeemklok.

 

 

Esoteric D-07 DAC J-Test 4Fs upsampling P-05 Transport XLR vs SPDIF wordclock uit

 

Wordt de wordclock uitgeschakeld dan is dit nauwelijks in de meetplaatjes terug te vinden.

 

 

 

Esorteric heeft ook nog twee separate systeemklokken in het programma. Of de resultaten daarmee nog te verbeteren zijn kan ik niet zeggen.
Al met laat de Esoteric DAC goede tot zeer goede meetresultaten zien.

(klik weer op de plaatjes voor een grotere afbeelding)

Conclusie

Ik kan deze afsluiting in feite kort houden: deze Esoteric apparatuur hoort bij de mooiste die ik ken. Schitterend gebouwde apparaten die de bezitter een rijk gevoel geven. Mechanisch, elektronisch en gehoormatig blijft er ook niet veel te wensen over. Ouderwets fijne audioapparaten zijn het, maar modern in hun uitvoering. Ik ben zeer gecharmeerd geraakt van Esoteric. Kostbaar spul, zeker, maar ook overweldigende mooie apparatuur.

Esoteric D-07 DAC:                   4499,—euro
Esoteric P-05 SA-CD transport: 7199,—euro

Servi-Q B.V http://www.servi-q.nl

Esoteric D-07 DAC voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

  • Toch vreemd dat ondanks de prijs, men het jitterverhaal niet helemaal beheerst.
    Ook die genoemde opamps zijn bedenkelijk.
    Typisch een geval van teveel betalen voor de naam/uitstraling.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.